Pretraga

Poznato zašto su studenti najčešće ostajali bez stipendije: Ključni uvjet nije zadovoljen na preko 1.800 prijava

A- A+

Proteklog četvrtka Ministarstvo je objavilo rezultate natječaja za dodjelu 12.000 državnih stipendija studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa. I ove godine prijava je bilo značajno više od broja stipendija koje se dodjeljuju, čak 17.724, a Ministarstvo je objavilo i koji su bili razlozi za neprihvaćanje prijava. Najčešći je razlog prelazak limita mjesečnih prihoda po članu kućanstva.

stipendija

Foto: unsplash

I ove su se akademske godine studenti mogli natjecati za državnu socio-ekonomsku stipendiju, s time da ih se u 2022./2023. dodjeljuje nešto više nego prethodnih godina – 12.000 naspram dosadašnjih 10.000. Veći je i iznos stipendije pa će ona u ovoj akademskoj godini iznositi 200 eura, odnosno 1.506,90 kuna, umjesto dosadašnjih 1.200.

Najčešće nisu zadovoljili limit mjesečnih prihoda

Ne iznenađuje, stoga, da je među studentima vladao veliki interes – i ove je godine broj prijava je premašio broj stipendija koje se dodjeljuju pa je za njih 12.000 stiglo čak 17.724 prijava.

Rezultati natječaja objavljeni su u četvrtak, a Ministarstvo je uz njih objavilo i najčešće razloge neprihvaćanja prijave. Prvi najčešći, zbog kojeg je u E kategoriji odbijeno čak 1.828 prijava, jest prelazak limita mjesečnog prihoda po članu kućanstva. Naime, pravilnik propisuje da mjesečni prihodi po članu kućanstva ne smiju prelaziti 100% proračunske osnovice, odnosno 3.326,00 kuna. Tak je  podatak Ministarstvo dobilo kontrolom visine dohotka pri zaprimanju dokumenata.

Čak 379 studenata uz svoju je prijavu stavilo i oznaku da ne može u daljnju obradu, što je bio drugi najčešći razlog odbijanja prijave. Nadalje, 164 studenta navela su samo sebe kao jedinog člana obitelji, a imaju manje od 26 godina. Uz to, 160 prijava nije prihvaćeno jer su prijavljeni studenti u ovoj akademskoj godini drugi put upisani na prvu godinu studija na istoj razini studija, što se također kosi s pravilnikom Ministarstva. U tablici u nastavku možete vidjeti sve razloge neprihvaćanja prijave.

Razlozi neprihvaćanja prijave za socio-ekonomsku stipendiju | izvor: MZO

Izdvojeni članak
stipendija

Izašli su rezultati natječaja za državnu socio-ekonomsku stipendiju u 2022. I 2023.

Rok za ulaganje prigovora je 23. prosinca

Ipak, treba naglasiti da ovo još uvijek nije nužno konačno stanje. Neki studenti već su uvidjeli moguće pogreške u bodovanju svojih prijava pa će uložiti žalbu na rezultate natječaja.  Studenti imaju osam dana za slanje prigovora, odnosno to mogu učiniti zaključno s 23. prosincem, a kao datum podnošenja prigovora uzimat će se datum poštanskoga žiga ili zaprimljene e-pošte.

Prigovori moraju sadržavati ime i prezime podnositelja, adresu, OIB, kontakt broj telefona te predmet prigovora i opis/sadržaj istoga s navedenim datumom podnošenja prigovora i potpisom. Povjerenstvo odlučuje o prigovoru u roku od 30 dana od dana podnošenja prigovora. Adresa za slanje prigovora je:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja 
Donje Svetice 38
10 000 Zagreb

ili

[email protected]

s naznakom: ‘Prigovor na rezultate Natječaja za dodjeljivanje državnih stipendija za akademsku godinu 2022./2023.’

Kako izgleda primjer prigovora na rezultate natječaja za državnu stipendiju, možete vidjeti na poveznici.

stipendija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap