Pretraga

Pokreće se centar u kojem će praksu imati studenti najpopularnijeg studija u Hrvatskoj

A- A+

Logopedija je već nekoliko godina zaredom najpopularniji studij na upisima na fakultete, a od ove jeseni pokrenut je tek drugi takav studij u Hrvatskoj i to na Sveučilištu u Rijeci. Ovih dana to je Sveučilište potpisalo sporazum s Gradom Rijeka o suradnji na pokretanju studija Logopedije, ali i Logopedskog centra u kojemu će, između ostaloga, studenti obavljati praksu.

Obersnel i Prijić Samaržija na potpisivanju sporazuma | Foto: UNIRI

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija potpisali su proteklog četvrtka Sporazum o suradnji na pokretanju studija Logopedija i Logopedskog centra.

Kako navode u priopćenju sa Sveučilišta u Rijeci, sveučilišni preddiplomski studij Logopedija uspostavlja se kao redoviti trogodišnji studij. Istodobno, u okviru Logopedskog centra (centra UniLOG) provodit će se vježbe i stručna praksa za studente logopedije Sveučilišta u Rijeci i drugih suradničkih struka, kako bi studenti mogli integrirati teorijska znanja s praktičnim vještinama koje su potrebne za budući rad u struci. Plan je i da Centar UniLOG ostvaruje suradnju s odgojno-obrazovnim ustanovama na području Rijeke i omogući prikupljanje podataka i provođenje istraživanja.

Izdvojeni članak
logoped s djetetom

Na logopediji u Rijeci prijemni se polaže online: Oni koji su ga već prošli otkrili nam kako je izgledao

– Gradonačelnik i pročelnica svjesni su da je kadar logopeda u Rijeci deficitaran i nadamo se da će to me uskoro doći kraj, jer ove akademske godine krećemo s novim studijem. Za 30 upisanih studenata imali smo više od 600 zainteresiranih. Dodatna vrijednost bit će i Logopedski centar, koji će uz prasku za studente Logopedije, značiti i mnogo za građane. U pregovorima smo s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka oko suradnje na tom Centru. Grad Rijeka od početka ideje snažno nas je podržao, a ta podrška uključuje i sufinanciranje: u prvoj godini sa 70 tisuća kuna, a u narednim godinama sa 150 tisuća kuna. Ta nam je podrška izuzetno bitna s obzirom na naše ograničene mogućnosti zapošljavanja. Zajednički ćemo ovaj prostor ‘humanog govora’ i komunikacije podići na višu razinu. Cilj nam je usustaviti cjelovitu vertikalu, odnosno petogodišnji studij, kao i da naši sugrađani ne mogu radi logopedskih usluga više odlaziti u Zagreb, istaknula je rektorica Prijić Samaržija.

Gradonačelnik Obersnel napominje kako je u Rijeci zapažen nedostatak logopedskih usluga.

– Pokušali smo stipendiranjem potaći studente da odu u Zagreb, završe taj studij pa se vrate raditi u Rijeku, ali takvih je slučajeva premalo i to nije riješilo problem. Novi Logopedski centar bit će rješenje, kako za praktičan rad studenata, tako i za usluge koje će pružati našim građanima. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj inicijativi, zaključio je Obersnel.