Pretraga

Poražavajući podaci: Na ljestvici 500 najboljih u svijetu nema niti jednog hrvatskog sveučilišta

A- A+

Academic Ranking of World Universities, poznatiji i kao Šangajska ljestvica godišnja je publikacija koja objektivnom metodologijom rangira 500 najkvalitetnijih svjetskih sveučilišta. Osim kvalitete podučavanja, ocjenjuje se i kvaliteta nastavnog osoblja, kao i znanstveni utjecaj te ostale performanse institucije. Ove godine na ljestvici 500 najboljih  nema niti jednog hrvatskog sveučilišta, a našla su se ondje dva iz susjednih zemalja.

Harvard University| foto: službena Facebook stranica Sveučilišta

Iako se prošle godine Sveučilište u Zagrebu pohvalilo kako je  vraćeno na Šangajsku ljestvicu 500 najboljih sveučilišta te kako je to ‘poticaju za daljnju konkurentnost hrvatskih sveučilišta na svjetskom prostoru obrazovanja, znanja i inovacija’, čini se kako je taj napredak bio kratkotrajan.

Izdvojeni članak

Nije samo autonomija u Ustavu, i cenzura je: Sveučilište u Zagrebu izbjegava reći zašto Srednja.hr ne prima njihove medijske objave

Naime, na novoobjavljenoj ljestvici 500 najboljih nema niti zagrebačkog, ali niti jednog drugog hrvatskog sveučilišta.

Predvodnik u regiji je Sveučilište u Beogradu, koje je na ljestvici zauzelo 261. mjesto, a našlo se na toj ljestvici i sveučilište u Ljubljani, koje je na 477. mjestu.

Vrh ljestvice nije se previše mijenjao od prošle godine, a uglavnom je top deset sveučilišta samo mijenjalo pozicije. Prvo mjesto i dalje zauzima najstarije sveučilište u SAD-u, Harvard, koje vodeću poziciju zadržava već 15 godina. Drugo mjesto ovogodišnje ljestvice zauzelo je, kao i lani, Stanford University, a potom slijede University of Cambridge te Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Ljestvicu deset najboljih možete vidjeti u nastavku, a na slici na kraju ljestvice prikazani su elementi ocjenjivanja.

  1. Harvard University (SAD)
  2. Stanford University (SAD)
  3. University of Cambridge (UK)
  4. Massachusetts Institute of Technology (MIT) (SAD)
  5. University of California, Berkeley (SAD)
  6. Princeton University (SAD)
  7. University of Oxford (UK)
  8. Columbia University (SAD)
  9. California Institute of Technology (SAD)
  10. University of Chicago (SAD)

Kriteriji rangiranja na Šangajskoj ljestvici| Screenshot: http://www.shanghairanking.com/