Pretraga

Nije samo autonomija u Ustavu, i cenzura je: Sveučilište u Zagrebu izbjegava reći zašto Srednja.hr ne prima njihove medijske objave

A- A+

Sveučilište u Zagrebu već više od godinu dana ne odgovara na naše upite, ‘ispali’ smo s njihove mailing liste pa ne primamo njihova priopćenja ili pozive za medije, no ne zanima samo nas zašto je tome tako. Marko Kovačić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu putem portala Imamo pravo znati zatražio je odgovor na to pitanje. Iznenađujuće, Sveučilište mu je odgovorilo u zakonskom roku, no njegov zahtjev odbijen je kao neosnovan. Tako i dalje ne znamo zašto se naš portal ne nalazi na popisu medija koji primaju medijske objave najvećeg hrvatskog sveučilišta.

48 neodgovorenih pitanja | Foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Nedavno smo pobrojali čak 48 neugodnih pitanja koja smo poslali Sveučilištu u Zagrebu u proteklih godinu i nekoliko mjeseci. Vjerujemo kako će navedena brojka i dalje rasti s obzirom da uprava Sveučilišta uporno ignorira naše upite. Osim toga, Srednja.hr nije niti na mailing listi Sveučilišta pa tako ne primamo priopćenja ili pozive za medije iz Rektorata. Samo uz pomoć drugih kolega novinara saznajemo za eventualne poruke medijima sa Sveučilišta.

Ima još zainteresiranih građana za odgovor na pitanje zašto Srednja.hr ne prima medijske objave SuZG-a

I o tome smo pisali u već spomenutom tekstu o 48 neugodnih pitanja, a naše pisanje nagnalo je Marka Kovačića, znanstvenika s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, da putem servisa Imamo pravo znati, na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama, upita Sveučilište u Zagrebu zašto naš portal nije na njihovoj mailing listi.

Izdvojeni članak

Medijska blokada: 48 neugodnih pitanja na koje nam Sveučilište u Zagrebu ne želi odgovoriti

Kovačić je 8. srpnja postavio upit Sveučilištu u kojem traži da mu se, sukladno Zakonu  o pravu na pristup informacijama,  kaže zašto portal srednja.hr nije na popisu medija kojima se šalju medijske objave, odnosno, priopćenja Sveučilišta.

Iznenađujuće, odgovor od Sveučilišta na imamopravoznati.org Kovačiću je stigao u zakonskom roku od 15 dana. U rješenju koje potpisuje rektor Damir Boras stoji kako Sveučilište odbija zahtjev Marka Kovačića za ostvarivanje prava na pristup informacijama. Zahtjev je odbijen kao neosnovan.

Sveučilište izbjeglo odgovoriti na pitanje Marka Kovačića tumačeći da informacija koju je tražio, nije informacija kako ju definira Zakon

Naime, prema obrazloženju, informacija koju je tražio Kovačić nije informacija prema zakonskom određenju te riječi.

Izdvojeni članak

Srednja.hr nakon godinu dana vraćena na mailing listu Ministarstva znanosti i obrazovanja

– Pristup informacijama u smislu Zakona o pravu na pristup informacijama pretpostavlja pristup već gotovoj i postojećoj informaciji, dakle, informaciji koja postoji u materijaliziranom obliku odnosno, zakonska definicija informacije ne uključuje obvezu tijela javne vlasti da daje odgovore na pitanja, sastavlja obrazloženja odnosno izjave ili da obavlja dodatne aktivnosti. Drugim riječima, pristup informacijama u smislu Zakona uključuje dobivanje preslike gotove informacije koju tijelo javne vlasti posjeduje u trenutku podnošenja zahtjeva, primjerice, određenog dokumenta, zapisa na cd-u ili drugog zapisa podataka, stoji u rješenju Sveučilišta koje u cijelosti možete pročitati na dnu teksta.

Tako je Sveučilište, tumačeći kako informacija koju je Kovačić tražio nije informacija u zakonskom smislu riječi, izbjeglo odgovoriti na njegovo pitanje o tome zašto Srednja.hr ne prima obavijesti najvećeg sveučilišta u zemlji, a čiji rad istovremeno detaljno prati. Protiv rješenja Sveučilišta u Zagrebu, Kovačić u roku od 15 dana može podnijeti žalbu Povjerenici za informiranje.

Kovačić: Poduzimat ću sve zakonom dopuštene korake kako bi javnost dobila informaciju podržava li SuZG cenzuru

Nakon objavljenog rješenja, kontaktirali smo i Marka Kovačića.

– Radi želje za transparentnošću, medijskim slobodama i proceduralnosti nastavit ću poduzimati sve zakonom dopuštene korake kako bi javnost dobila informaciju podržava li i prakticira najveće i najbogatije, kao i najkontroverznije sveučilište u Republici Hrvatskoj – cenzuru, kazao nam je Kovačić.

Na kraju, podsjetimo na članak 38 Ustava Republike Hrvatske gdje jasno stoji da se u RH zabranjuje cenzura te da novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji. S obzirom na naših spomenutih 48 otvorenih pitanja na koja nam Sveučilište nikada nije odgovorilo, a i s obzirom na to da smo magično ‘ispali’ s njihove mailing liste, čini se kako Sveučilište Ustav RH tumači prema prilikama. Zato ovom prilikom upravu Sveučilišta podsjećamo kako Ustav RH ukupno broji 152 članka, a ne samo onaj koji jamči autonomiju sveučilišta.

[scribd id=354488981 key=key-OHby2Nfgfg5lqGloIPr1 mode=scroll]