Pretraga

Posao u McDonaldsu samo za studente jakog želuca

A- A+

Skoro 20 godina McDonald’s restorani brze hrane djeluju u Hrvatskoj, a najveću radnu snagu čine upravo studenti. Riječ je o stresnom fizičkom poslu koji je dobro organiziran i fleksibilan po pitanju radnog vremena. Studenti su uglavnom zadovoljni naknadama no radni uvjeti su ono što ih tjera na potragu za boljim radnim mjestom.

foto: Bloomberg

Marijan( podaci poznati redakciji) je u McDonaldsu  odradio ljetnu sezonu s ciljem zarade za nadolazeću akademsku godinu. Do posla je došao preko cimera koji radi u McDonald’s-u, a smatra kako je za zapošljenje preko studentskog servisa potrebna velika sreća.

Izdvojeni članak

Rad u pozivnom centru – neizbježan studentski posao

Stresan posao, ali s mogućnošću napretka

Čak 900 prijava stiglo je na zadarski natječaj prije samog otvorenja McDonald’s-ovog restorana na kolodvoru. Regulirano radno vrijeme i redovite plaće primamljive su i studentima koji redovite šalju otvorene molbe za posao u najpoznatijem američkom lancu brze prehrane.

Splićanin Marijan ističe kako se radom i trudom može zaraditi pristojan studentski džeparac, ali i napredovati ako se radi dovoljno dugo i s pozitivnim rezultatima.

– Riječ je o stresnom i napornom fizičkom poslu s dozvoljenom polusatnom pauzom u osam sati. Potrebno je držati se njihovih, uređenih standarda, ali brzo to postane stvar navike. Organizacija je svakako na nivou, ali zato moraš biti spreman raditi sve, od čišćenja friteza i podova do posluživanja gostiju, kaže Marijan.

Izdvojeni članak

Posao kazališnog biljetera neostvareni je san mnogih studenata

Smrad danima ostaje na koži i u kosi

Velik broj zaposlenih studenata uvjetuje i odabir smjena koje se biraju i do dva tjedna unaprijed, ovisno o restoranu i poslovođi. Student odabire termine u kojima je dostupan za rad, a poslovođa ga raspoređuje tamo gdje je potreban. Satnica iznosi 18 kuna, a povećava se noću i nedjeljom.

Studenti su raspoređeni u sektore (kuhinja, pommes, lobby i kasa) s tim da na kasi rade nešto iskusniji studenti dok se nove šalje u kuhinju.

– Nije to loš posao za jednokratno zaraditi pristojne novce, ali dugoročno se ljudima počne gaditi to okruženje. Smrad od prženja i hamburgera nakon nekog vremena ne možeš ni isprati sa sebe, a koža i kosa ti danima smrde po tome. Neke su kolegice počele imati i probleme s aknama za vrijeme rada u McDonaldsu. Sve u svemu, tko ima dobar želudac i ne boji se rada, samo naprijed, zaključio je Marijan.