Posao kazališnog biljetera neostvareni je san mnogih studenata

Od velikog broja honorarnih studentskih poslova, čini se kako studentima često za oko zapne posao biljetera u kazalištu. Pristojno radno vrijeme, mirno i kulturno okruženje te mogućnost besplatnog gledanja, inače skupih predstava, više su nego dovoljni razlozi za rad u kazalištu. Ipak, samo najsretniji dobivaju ovo radno mjesto jer, u većini hrvatskih kazališta, za posao biljetera potrebna je debela veza.

foto: rjtoursonline.com

– Biljeteri moraju biti otvoreni, komunikativni i susretljivi jer se susreću s različitim profilima ljudi, a ako je riječ o dječjem kazalištu, poželjno je da osoba bude zaigrana i vesela, kaže Sunčica, biljeterka dječjeg kazališta Trešnja.

Rad u pozivnom centru – neizbježan studentski posao

Dinamičan i zabavan posao

Biljeteri su zaposlenici kazališta koji provjeraju karte, pomažu navigirati i smjestiti publiku u gledalište te održavaju red i mir za vrijeme predstave.

Upravo je Sunčica jedna od nekoliko biljeterki dječjeg kazališta Trešnja koja svoj posao smatra izuzetno dinamičnim.

– Od svih stuentskih poslova koje sam radila, posao u kazalištu mi je najzabavniji. Važno mi je bilo pronaći posao, uz koji mogu redovno studirati te imati dovoljno vremena za sebe. U Trešnji preko tjedna radim kroz jutro i to po tri sata, tako da sam do podneva gotova s poslom. Sa satnicom od 20 kuna lijepo si zaradim za džeparac, a ostatak dana mi ostaje za fakultet i osobne obveze, kaže Sunčica.

[Vodič za brucoše] Kako se zaposliti za vrijeme studija

‘Važno je biti timski igrač’

– Ovo je posao koji se bazira na timskom radu i u kojemu važnu ulogu igraju vrijeme i koordinacija svih biljetera kako bi raspoređivanje malih posjetitelja bilo u skladu s početkom predstave, navodi Sunčica.

Posao biljetera u dječjem kazalištu ponešto se razlikuje od onoga u drugim kazalištima jer je riječ o sasvim drugačijoj publici. Dok odrasli poznaju pravila ponašanja u kulturnoj ustanovi, djeca se tome tek uče jer na predstave često dolaze vrtićanci kojima je to prvi susret s kazalištem. Radno je vrijeme biljetera u kazalištima za odrasle i koncertnim dvoranama uglavnom u večernjim satima dok dječja kazališta većinu predstava igraju kroz jutro.

Zna se dogoditi da biljeter u dječjem kazalištu ponekad mora preuzeti i ulogu odgajatelja jer nemirno dijete mora smiriti, ako je potrebno, ispratiti ga na zahod ili zabaviti ako se prepadne mraka ili scene u predstavi. Uz to, valja voditi računa o klasičnim zadacima kao što su kontroliranje snimanja i slikavanja za vrijeme predstave te bilo kojeg oblika ometanja.

– Posao je to za one koji su spremni za rad na nogama i zato valja uložiti u kvalitetnu obuću. Najveći se problemi javljaju kada broj biljetera nije optimalan, što se zna dogoditi, ali iskusni se biljeteri snalaze i u takvim situacijama, zaključila je Sunčica.

Doznajemo koji je studentski posao bio najčešći u Zagrebu prije 30 godina

Teško ga je dobiti

Studenti biljeteri uglavnom su zadovoljni svojim poslom, a njegov najveći nedostatak je što ga je gotovo nemoguće dobiti regularnim putem.

Rijetko se na ponudi studentskih servisa može pronaći otvoreno mjesto za posao biljetera, a ako se takvo što i dogodi, kazališta i koncertne dvorane organiziraju audicije na kojima fizički izgled igra veliku ulogu.

Dječja su kazališta znatno fleksibilnija po tom pitanju pa od prijavljenih ne traže konkretne fizičke značajke već odgovornost i želju za rad s djecom i mladima.

Prijaviti se možeš na način da pošalješ životopis i motivacijsko pismo na adrese kazališta u kojima želiš raditi. Ukoliko se potreba za biljeterima ukaže, sigurno će te pozvati na razgovor. Prednost imaju studenti koji imaju fleksibilniji raspored na fakultetu i koji su u mogućnosti raditi i za vrijeme ispitnih rokova.

Odgovori