Pretraga

‘Postali smo je**ni seminarski rad’: Dvije studentice za temu odabrale ‘Di su pare?’ i zaradile čistu peticu

A- A+

Facebook stranica ‘Di su pare?’ u posljednjih je nekoliko godina postala pravi fenomen u hrvatskom javnom prostoru, a njegovi anonimni pokretači zbog svog su osebujnog načina komunikacije ušli u završnicu izbora za Komunikatora 2018. godine. Tu nagradu Hrvatske udruge za odnose s javnošću na kraju ipak nisu osvojili, no oduševljenje načinom na koji komuniciraju ne prestaje. Zapelo je to za oko i dvjema splitskim studenticama koje su stranicu ‘Di su pare?’ odabrale za zvijezdu svog seminarskog rada.

Da seminarski radovi itekako mogu biti dobar način primjene naučenog gradiva, a ne samo puko prepričavanje i recikliranje tuđih ideja, pokazuje primjer iz Splita. Dvije studentice tamošnjeg Filozofskog fakulteta, Filipa Dora Ćapeta i Laura Jakaša izradile su rad na temu ‘Di su pare?’.

‘Najidealniji izbor za prezentiranje jednog od oblika vizualne komunikacije’

Izdvojeni članak

‘Di su pare’ konkurencija ministrici obrazovanja, europarlamentarki i pukovniku: Dite Ćaćino ušlo u završnicu izbora za Komunikatora godine

Jedna studira povijest, druga povijest umjetnosti, a kakvu bi primjenu naučenog gradiva kroz taj rad uopće mogle pokazati, pitaju se zasigurno mnogi. Odlučili smo to doznati iz prve ruke.

I ne, nismo išli do Splita, već smo djevojke pronašli ondje gdje su i one pronašle temu svog rada – na Facebooku.

– Ovaj rad smo napravile u sklopu kolegija Vizualne komunikacije sa studija Povijest umjetnosti. S obzirom na to da nam je profesorica odobrila slobodan izbor teme, odlučile smo izabrati stranicu ‘Di su pare?’ kao najidealniji izbor za prezentiranje jednog od oblika vizualne komunikacije. Fokus nam je bio obraditi povijest, nastanak i okolnosti stranice te način na koji akteri stranice komuniciraju s čitateljskom publikom, u ovom slučaju hrvatsko društvo. Navodeći njihove karakteristike i tipične elemente njihovih objava uspjeli smo napraviti analizu njihovog djelovanja, pojasnile su nam Filipa Dora i Laura.

Ocjena: čista petica

Izdvojeni članak

Ekipa ‘Di su pare’ Pernaru postavila pitanje koje danas zanima većinu školaraca

Zabavni pokretači stranice ‘Di su pare?’ i ‘Ćaća se vrača’, u javnosti poznati pod imenom Dite Ćaćino,  nisu se oglušili na njihovu molbu za pomoć.

– Kao što smo i pojasnile u uvodnom djelu rada, uvelike nam je pomoglo to što smo stupile u kontakt s jednim od aktera, ali naravno, anonimno, otkrile su nam studentice 3. godine Filozofskog.

Na nastavi su Splićanke očito bile vrlo pažljive i gradivo dobro usvojile, jer su ga izvrsno iskoristile u obradi svoje teme. Izvrsno, pišemo, jer je upravo to ocjena koju su iz njega dobile.

– Profesorica je pozitivno reagirala, mislimo da su na našem fakultetu kreativnost i ideja primarni i najvažniji motivi, a i dobile smo 5 pa pretpostavljamo da je profesorica bila zadovoljna radom, zaključuju Filipa Dora i Laura.