Pretraga

Vrijeme je pisanja seminara: Donosimo alate koji će vam pomoći u tom pothvatu

A- A+

Sama pomisao na pisanje seminara, mnogim studentima stvara grč u želucu. Mnoštvo literature, nedostatak motivacije i kratki rokovi, nisu najsretniji dio studentskog obrazovanja. Srećom, postoje alati koji će vam olakšati cjelokupni proces.

foto: Unsplash

Akademska godina već je u punom jeku. Osim kolokvija i prezentacija, vrijeme je i za pisanje seminarskih radova. Budući da iz prve ruke znamo da se ne radi o zabavnom i lakom pothvatu, u nastavku donosimo pet alata koji bi vam bar donekle trebali olakšati pisanje te vam na koncu donijeti bolju ocjenu.

1. iLovePDF

Bilo da trebate spojiti ili odvojiti dvije PDF datoteke, smanjiti njihovu veličinu, prebaciti ih u Word, Powerpoint, Excel ili obrnuto, alat iLovePDF bit će vam i više nego koristan. Riječ je o besplatnom alatu koji se može koristiti na računalu i mobitelu, a uz već spomenute funkcije, moguće je i potpisati PDF, otključati ga, staviti mu watermark, rotirati ga, organizirati i još mnogo toga.

Screenshot: iLovePDF

2. PDF2Go

Iako dijeli brojne funkcije s prvim alatom na našoj listi, PDF2Go može se pohvaliti odličnim editorom PDF datoteke te mogućnošću dodavanja  u internetski preglednik. Drugim riječima, u svega nekoliko klikova, ovaj besplatni alat moguće je dodati u Google Chrome ili Mozilla Firefox, što će uveliko ubrzati proces njegovog korištenja. Svakako je potrebno istaknuti i kako ovaj alat omogućuje optimizaciju PDF-a za web te omogućuje prebacivanje PDF u gotovo svaku drugu vrstu datoteke.

Screenshot: PDF2Go

3. To Do List

Obrađivanje teme za seminar zahtjeva određenu razinu organizacije. Iako mnogi od nas vole sve raditi u zadnji čas, mnogo je lakše kad si barem donekle posložite literaturu, ilustracije i slično. No, ako ste zaboravni ili vam se jednostavno neda, besplatna aplikacija za mobitele To Do List podsjetit će vas da nešto trebate napraviti i tako vam dati – dodatnu motivaciju (nadajmo se). Više o toj aplikaciji pisali smo još početkom godine, što možete provjeriti ovdje.

Screenshot: ToDoList

4. ispravi.me

Uz sadržaj i strukturu seminara, važan je i pravopis. Iako Word nudi ugrađeno ispravljene  tipfelera i pravopisnih grešaka, često zna neke stvari previdjeti, stoga preporučujemo da se seminar prije predaje provuče kroz alat – ispravi.me powered by Hašek. Riječ je, zapravo, o internetskoj stranici, u koju je potrebno kopirati željeni tekst i ona će vam detektirati pogreške, kako stilske, tako i one gramatičke.

Screenshot: Ispravi.me

5. PlagScan

Bilo da ste tek brucoš koji piše svoj prvi seminarski rad ili da već iza sebe imate hrpetinu njih, zasigurno znate kako su profesori ‘alergični’ na plagiranje. Kako biste bili sigurni da se u vašem radu neće potkrasti rečenica koja bi vas mogla stajati ocjene, tu je poznati alat PlagScan. On, naime, skenira veliku arhivu akademskih radova te potražuje koliko se stvari iz vašeg seminara podudara s ostalima. Iako se alat plaća, on je za naše studente besplatan uz AAI@EduHR elektronički identitet.

Screenshot: PlagScan

6. Microsoft Office 365

Bonus alat na našoj listi svakako je Microsoft Office 365 kojeg svi dobro poznajemo. Iako je riječ o plaćenom skupu usluga koje pružaju mnoštvo korisnih funkcionalnosti, potrebno je istaknuti kako svi studenti s AAI@EduHr elektroničkim identitetom mogu besplatno instalirati Office alate na pet računala i pet mobilnih uređaja.