Pretraga

Uhvatili smo još jednog bisera koji kupuje seminarski rad: Naveo je čak i literaturu koju treba koristiti

A- A+

Uhvatili smo još jednog bisera kako pod lažnim imenom u poznatoj studentskoj grupi pokušava naručiti seminarski rad. Naveo je, vjerovali ili ne, i literaturu koju treba koristiti pa naglasio da mu ne treba rad baš biti za peticu, već samo da nešto ima.

Foto: Unsplash; Glenn Carstens-Peters

U redakciji portala srednja.hr sada je već tradicija da uz jutarnju kavu razglabamo o novom biseru koji se odlučio javno kupovati akademske radove. Tako je bilo i jutros.

Izdvojeni članak

Pazite ovo: Mama je kupila rad za svoje dijete pa sad cmizdri da su je prodavači prevarili

Naveo i literaturu

U jednoj poznatoj fejs grupi za traženje studentskih poslova, koja broji preko xy tisuća članova, student je pod lažnim profilom krenuo tražiti osobu za pisanje seminarskog rada. Tema rada koji pokušava naručiti i koji će, naravno, naglašava, platiti, je dosta jednostavna – Istraživanje: igra i učenje, a mora brojiti minimalno tek pet stranica.

No, kako ističe – on ili ona – nema vremena ni za tih pet stranica pa traži od nekoga uslugu uz napomenu kako “ne treba to bit za pet” već “čisto da napišem nešto”. Za razliku od ljeniji bisera u ovoj kategoriji, ovaj se student ili studentica posebno potrudio i navesti obaveznu literaturu. Iz svega je vidljivo da se radi o studenti ranog i predškolskog ili pak razrednog odgoja i obrazovanja.

‘Postoji ocjena i za nemam vremena’

Već sat i pol vremena nakon što smo ugledali tu objavu, ona je nestala iz poznate fejs grupe. Nije to neuobičajeno pa smo, imajući to na umu, screenshotali sporni oglas. Valja istaknuti i da komentari drugih članova grupe nisu bili nešto osuđujući. Tek je jedna korisnica napomenula kako postoji ocjena i za one koji nemaju vremena napisati seminarski rad.

oglas tražim nudim studentski posao

Screenshot: Facebook

Stalno upozoravamo na ovaj problem

Ovakvi su slučajevi, ponovimo, sad već tradicionalno u našem fokusu. Nedavno smo pisali o studentu koji je pod svojim imenom i prezimenom kupovao diplomski rad iz područja pravnih znanosti, a o cijelom smo slučaju obavijestili i fakultet na kojem navodno studira.

Izdvojeni članak

Ne da ti se pisati seminarski pa ćeš platiti nekome da ti napiše? Nisi samo nepošten, već i jako glup

Postoje i čitave firme koje se time bave, a u pondu drži i doktorske disertacije. Tim smo se, pak, fenomenom počeli baviti prije više godina kada je naša novinarka otkrila slučaj firme iz Kostrene koja se bavila pisanjem radova, a za svoje osnivanje novac kroz poticaje, pazite sad, dobila upravo iz općine. Prošle godine izvijestili smo o bizarnim oglasima koje su držali neki studentski centri. Stručnjaci su nam razložili zašto je, zakonski, prodaja i kupovina akademskih radova ‘u sivoj zoni’, a pojasnili smo i zašto je, na koncu, ne samo nemoralno, već i jako glupo kupovati akademske radove.