Pretraga

Ne možete se natjerati na pisanje seminara? Ovaj je kafić stvoren za vas

A- A+

Japanski pisci i studenti koji se suočavaju s rokovima za nešto napisati, odlaze u jedan kafić u Tokiju, iz kojeg ne mogu izaći dok ne završe svoj posao. Kako bi osigurali da stvarno napišu poglavlje romana ili seminara, posjetitelji mogu ‘naručiti’ opciju da ih osoblje svako malo provjerava i stvara im pritisak.

Foto: Unsplash

‘Manuscript Writing Cafe’ u Tokiju, specijalizirani je kafić za one koji trebaju nešto napisati, a nikako se na to ne mogu nagovoriti. U ‘tjeranju’ pisaca i studenata na rad izrazito su uspješni, prvenstveno zbog toga jer posjetitelji kafića ne mogu izaći iz njega dok ne završe svoj posao.

Naime, ovaj kafić ima 10 mjesta rezerviranih za prokrastinatore ili one kojima jednostavno nedostaje malo motivacije. Kava i čaj su neograničeni, a brzi Wi-Fi i priključci za punjače dostupni su na svakom koraku.

Osoblje stvara pritisak posjetiteljima

Kako prenosi CNN, posjetitelji uđu u kafić, zapišu svoje ime i svoj cilj, odnosno koliko planiraju napisati riječi ili stranica. Uz to, postoji i tri razine ‘provjeravanja’ koje mogu odabrati. Prva je najlakša i kod nje ih osoblje upita jesu li gotovi prilikom plaćanja.

Kod druge, odnosno srednje razine, osoblje provjerava pisce svakih sat vremena. Za one koji su baš ‘zapeli’ i moraju hitno nešto napisati, postoji i najteža razina, kod koje osoblje stoji iza posjetitelja i tako im stvara pritisak.

Iako mnogi smatraju da su ovakva pravila stroga, Takuya Kawai, 52-godišnji vlasnik kafića, kaže da je upravo to razlog zašto posjetitelji zapravo dovršavaju svoj posao.

Izdvojeni članak

[Kako si?] Studentica psihologije otkrila kako se najbolje motivirati za učenje i kako učiti

Stroga pravila su poprilično uspješna

– Umjesto da ih nadgledam, ja sam ovdje da ih podržim. Kao rezultat toga, posjetitelji posao za koji su mislili da će im trebati jedan dan, dovrše i za tri sata, kaže Kawai.

Kafić za 30 minuta pisanja naplaćuje oko 7 kuna, a zatim oko 15 kuna za svaki sljedeći sat. Ponekad se zna dogoditi da netko ostane i nakon službenog vremena zatvaranja, ali uglavnom svi na kraju završe svoj posao.

– Ponosan sam što mogu ponuditi svoju podršku kako bi stvari koje su ovdje napisane mogle biti objavljene cijelom svijetu, zaključuje Kawai.