Pretraga

Pozor, studenti: Istječe važan rok za sve koji konkuriraju za STEM stipendiju

A- A+

I ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje 3.400 državnih stipendija studentima čiji se studiji nalaze u STEM područjima. Studentima koji konkuriraju za ovu stipendiju danas istječe rok za provjeru ispravnosti podataka u sustavu dodjele STEM stipendija. Riječ je o podacima temeljem kojih će se kreirati lista dobitnika.

stem stipendija

Foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Za razliku od socio-ekonomskih i stipendija za posebne skupine studenata, STEM stipendija ne dodjeljuje se putem natječaja, nego Ministarstvo samo prepoznaje studente koji imaju pravo na nju te ih automatski, putem elektroničke pošte na adresu u sustavu AAI@EduHr, obavještava da oni svoje pravo mogu ostvariti.

Istječe rok za provjeru podataka temeljem kojih se sastavljaju rang-liste

Izdvojeni članak
stipendije

Otvoren natječaj za dodjelu državnih stipendija u akademskoj godini 2019./2020.

Procedura dodjele ove stipendije započela je prošloga tjedna, kada su svi redoviti studenti studijskih programa u STEM područjima znanosti dobili obavijest s uputama za provjeru podataka u sustavu. Rok za provjeru podataka putem kojih studenti mogu ostavriti pravo na stipendiju, istječe ovog ponedjeljka 28. listopada točno u podne. 

– Podsjećamo da za provjeru osobnih podataka u aplikaciji stemstipendije.mzo.hr imate vremena do danas do 12 sati. Provjera osobnih podataka vrlo je važna jer ćemo rang-liste kreirati u skladu s podacima koji se nalaze u aplikaciji, upozoravaju iz Ministarstva.

Studenti ispravnost svojih podataka provjeravaju prijavom putem vlastitog AAI@EduHr elektroničkog identiteta. Istodobno će im biti dodijeljena jedinstvena identifikacijska oznaka kojom će nakon objave rang-lista moći utvrditi svoje mjesto na rang-listi.

– Primijete li studenti da njihovi podaci o broju ECTS bodova i prosjeku ocjena u aplikaciji nisu ispravni, uputa je da se u svrhu ispravka podataka žurno obrate visokom učilištu. Ako nisu ispravno navedeni podaci o rezultatima državne mature, studenti se mogu obratiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja na adresu elektroničke pošte [email protected]. Za sve ostale informacije studenti se mogu obratiti koordinatoru za STEM stipendije na visokom učilištu ili Ministarstvu znanosti i obrazovanja na istu adresu, poručili su još prošlog tjedna iz Ministarstva.

Podatke mogu provjeriti i studenti koji nisu dobili obavijest MZO-a

Izdvojeni članak
stem stipendija

Provjerite svoje mailove: Započela procedura dodjele STEM stipendija od 10.800 kn

Važno je naglasiti da svoje podatke u istom sustavu mogu provjeriti svi studenti STEM studija, bez obzira na to jesu li zaprimili mail iz Ministarstva. Nakon što završi proces provjere podataka, studenti koji zadovolje uvjete za STEM stipendiju dobit će novi mail u kojem će biti obaviješteni da su dobitnici stipendije. Sljedeći korak koji će morati poduzeti ako želi primati STEM stipendiju jest prihvatiti uvjete stipendiranja, što će se smatrati činom sklapanja ugovora.

Državna STEM stipendija dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine, od listopada 2019. do lipnja 2020., u mjesečnom iznosu od 1.200 kuna. Ukupno je to, dakle 10.800 kuna.

Do 4. studenog otvoreni su i natječaji za državne socio-ekonomske te stipendije za posebne skupine studenata u istom iznosu, a koji su uvjeti za ostvarivanje prava na njih i sve o načinu prijave pročitajte ovdje. Naglasimo za kraj da studenti koji zadovoljavaju uvjete za više vrsta državnih stipendija na račun smiju primati samo jednu od njih.