Pretraga

Otvoren natječaj za dodjelu državnih stipendija u akademskoj godini 2019./2020.

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas je raspisalo natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za studente nižeg socio-ekonomskog statusa te 400 stipendija za posebne skupine studenata. Mjesečni iznos obje stipendije je 1.200 kuna, a studenti se na natječaj mogu prijaviti do 4. studenog.

Foto: Srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove godine dodjeljuje 10.000 stipendija studentima nižeg socio-ekonomskog statusa.

Socio-ekonomske stipendije

Izdvojeni članak
stipendije

Objavljen popis deficitarnih studija čiji studenti imaju pravo na novu vrstu državne stipendije

Državne socio-ekonomske stipendije dodjeljuju se u sljedećim kategorijama:

D-1 – redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata čije je oštećenje nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona, mirnodopski vojni i civilni invalidi rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona;

E – redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine slabijega socio-ekonomskog statusa;

P – studenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije.

Za dodjelu državne stipendije mogu se natjecati hrvatski državljani ili državljani EU s prijavljenim boravkom u Hrvatskoj koji imaju odobren status stranca na stalnome boravku. Kandidati moraju imati status redovitoga studenta na visokom učilištu u RH, a za vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju studenti ne mogu primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora.

Mjesečni iznos državne stipendije je 1.200,00 kuna i isplaćivat će se u devet mjesečnih rata za razdoblje od listopada 2019. do lipnja 2020.

Prijave na natječaj za dodjeljivanje državnih stipendija podnose se od 14. listopada 2019. do 4. studenoga 2019. godine (uključujući i 4. studenoga). Elektroničke prijave zatvaraju se u ponedjeljak 4. studenoga 2019. godine u 12.00 sati. Kao datum podnošenja prijave uzimat će se datum elektroničkog zaprimanja prijave u pisarnici Ministarstva.

I ove se godine prijave zaprimaju isključivo elektroničkim putem na ovoj poveznici, a one s nepotpunom dokumentacijom kao i prijave koje ne budu podnesene u propisanome roku, neće se razmatrati.

Detaljnije o natječaju možete saznati u dokumentu koji slijedi, kao i u samom Pravilniku o dodjeli državne stipendije.

*ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [6.73 MB]

Stipendije za posebne skupine studenata

Od ove jeseni Ministarstvo dodjeljuje i stipendije za posebne skupine studenata. Riječ je o stipendijama koje je prethodnih godina dodjeljivala Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu. Natječajem koji je danas raspisan dodjeljuje se 400 stipendija i to sljedećim skupinama:

Izdvojeni članak
stipendije

Izmijenjen popis studija čiji studenti imaju pravo na STEM stipendiju od 10.800 kuna

  • redoviti studenti studijskih programa za deficitarna zanimanja s naglaskom na deficitarne nastavničke studijske programe
  • redoviti studenti osobe s invaliditetom
  • redoviti studenti kategorizirani sportaši s valjanom kategorizacijom
  • redoviti studenti kojima je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja
  • redoviti studenti koji su na muzičkim ili umjetničkim akademijama u Republici Hrvatskoj – daroviti mladi umjetnici
  • redoviti studenti bez oba roditelja
    redoviti studenti roditelji

Deficitarna zanimanja za koja se ove godine dodjeljuje državna stipendija: Medicina, Farmacija, Računarstvo, Elektrotehnika, Strojarstvo, Matematika, Matematika – nastavnički, Fizika – nastavnički, Fizika, Rehabilitacija, Logopedija, Informatika – nastavnički, Anglistika, Anglistika – nastavnički.

Stipendija za posebne skupine studenata dodjeljuje se kroz devet mjeseci akademske godine, od listopada do lipnja, i iznosi 1.200 kuna mjesečno odnosno 10.800 kuna godišnje.

Prijave na  natječaj za dodjeljivanje državnih stipendija podnose se od 14. listopada do 4. studenoga 2019. godine (uključujući i 4. studenoga). Elektroničke prijave zatvaraju se u utorak, 4. studenoga 2019., u 12.00 sati. Kao datum podnošenja prijave uzimat će se datum elektroničkog zaprimanja prijave.

Prijave zaprimaju isključivo elektroničkim putem na ovoj poveznici, a one s nepotpunom dokumentacijom kao i prijave koje ne budu podnesene u propisanome roku, neće se razmatrati.

Detaljnije o natječaju možete saznati u dokumentu koji slijedi, kao i u samom Pravilniku o dodjeli državne stipendije.

*ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.55 MB]

Napomenimo za kraj kako će i ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljivati i 3.400 stipendija studentima čiji se studiji nalaze unutar STEM područja. O kojim je studijima riječ, pogledajte na poveznici.