Pretraga

Profesor ADU-a koji se derao na studente još nije dobio otkaz, dekan: ‘U tijeku je pravni postupak’

A- A+

Nakon što je snimka deranja i vrijeđanja studenata od strane profesora Ozrena Prohića zgrozila javnost, dekan ADU-a, Davor Švaić otkrio je kako kontroverzni djelatnik i dalje radi u ustanovi, ali ne sa studentima. Navodi da uprava redovno komunicira sa studentima kako bi se popravio njihov sustav za prijave, a novih incidenata, kaže, nije bilo.

Akademijja dramskih umjetnosti, foto: Ivor Kruljac/Srednja.hr

Otkako je krajem listopada i početkom studenoga prošle godine buknuo bijes studenata Akademije dramskih umjetnosti (ADU) zbog vulgarnog i agresivnog ispada profesora kazališne režije, Ozrena Prohića, situacija je utihnula. Kako smo ranije pisali, studenti su prosvjedovali protiv Prohića kada je u javnost izašla snimka na kojoj se Prohić 2017. godine derao i omalovažavao studente.

– Nema, ljubavi, šarmiranja u režiji. Ovo je moje zadnje predavanje tebi, a ti što si shvatila, a što nisi… To što ti mene je*eš, to je meni genijalno. Ti mene je*eš u mozak, ja te ljubim, ja to obožavam. Ja te školujem da ti mene je*eš u glavu. Ali s ovom četvoricom nema je*anja jer su to ljudi koji nama daju kruh, čulo se na snimci od skoro 30 minuta koju su prosvjednici skupa ‘Nismo tražile, sada tražimo’ puštale okupljenima.

Prohić i dalje radi, ali ne sa studentima

U razgovoru s dekanom ADU-a, Davorom Švaićem, doznali smo što se dalje događalo s Prohićem, nakon što je javna pažnja popustila.

– Prohić trenutno ne radi sa studentima i isključen je sa svega uključuje rad sa studentima. On je i dalje zaposlenik Akademije i sudjeluje u njenom radu u nenastavnom dijelu. U tijeku je i pravni postupak kroz koji pokušavamo utvrditi je li poduzeto sve što se moglo ili trebalo poduzeti da se ta konkretna situacija iz 2017. godine riješi, otkrio nam je Švaić.

U studenom smo pisali i kako je na sjednici ADU-a od skoro dva sata, dekan govorio i da je Prohiću ponudio sporazumni otkaz o radu kojeg problematični profesor nije prihvatio. Zato je navodno angažiran i pravnik iz Rektorata Sveučilišta u Zagrebu kao i stručnjak Pravnog fakulteta kako bi se našlo rješenje za Prohićevo otpuštanje. Još prije nego je snimka njegovog iživljavanja izašla u javnost, Prohić je bio suspendiran zbog prijava za navodno seksualno uznemiravanje u nizu skandala koje su potresale ADU 2021. godine, te se otkrile tijekom kampanje ‘Nismo tražile‘.

Nakon prosvjeda studenata, Akademijsko vijeće je odmah drugi dan, 31. listopada skoro pa jednoglasno zaključilo da Prohić zaslužuje otkaz. Tom se mišljenju protivio jedino Tomislav Pavković, pročelnik Odsjeka kazališne režije. Prohić se navodno ispričao, ali studenti su jasno poručili da bi se mogao iskupiti samo ako da otkaz. Studenti ADU-a su također tražili i ostavku dekana Švaića, ali Vijeće mu je izglasalo povjerenje kako bi proveo reforme nakon ovog incidenta.

Izdvojeni članak
Tabla Akademije dramskih umjetnost i studenti koji prosvjeduju ispred akademije

Vijeće dekanu Švaiću iskazalo povjerenje, profesor Prohić se ispričao: ‘Prihvatljiva isprika je da ponudi otkaz’

Pozvao je studente s negativnim iskustvima da mu se jave

Švaić nam navodi da je uprava ADU-a u komunikaciji sa studentima koji su organizirali prosvjed te se radi na revizijama sustava za bavljenje problemima uznemiravanja i zlostavljanja.

– Moram podcrtati, prilikom prosvjeda sam pozvao sve one koji su doživjeli neko negativno iskustvo, ne nužno uznemiravanje ili zlostavljanje, ali koji imaju neki problem u životu ili studiranju da se jave. Ako nemaju povjerenja u naš sustav koji među rijetkima imamo razvijen kao sastavnica (Sveučilišta u Zagrebu, op.a), neka se jave na neke druge adrese: studentskog pravobranitelja, ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova pa konačno i općinskog državnog odvjetništva. U slučaju našeg postupanja i za to ćemo biti odgovorni, naglasio je Švaić.

Dodao je i da od prosvjeda pa sve do danas nije bilo novih prijava kroz ADU-ov sustav. Također, unatrag zadnje dvije godine, ističe, isto nije bilo ni novih slučajeva seksualnog uznemiravanja. Švaić je to ocijenio dobrim smjerom za dalje.

– Stojim iza onoga što sam rekao, a to je da se institucijska kultura, otkad smo se počeli baviti tim temama, dosta promijenila. Tih problema na akademiji srećom doista nemamo, zaključio je Švaić.