Pretraga

Prav(n)a budućnost: Budi u pravu na PRAVOS-u!

A- A+

Razmišljaš o studiju prava? U Hrvatskoj postoje čak četiri Pravna fakulteta, no, zašto je baš Pravni fakultet Osijek najbolji izbor za tebe?

Pravni fakultet u Osijeku PRAVOS

Pravni fakultet u Osijeku | Foto: Mario Romulić

Na Pravnom fakultetu Osijek postoje tri studijska programa. Ako je tvoj interes studij prava onda je zasigurno tvoj pravi izbor integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij. Završetkom ovog studija stječe se naziv „magistar/magistrica prava“. Osim navedenog, postoji i stručni upravni studij koji traje tri godine. Namijenjen je studentima zainteresiranima za rad u državnoj upravi te se završetkom studija stječe naziv „stručni prvostupnik/stručna prvostupnica javne uprave“.

Budući studenti zainteresirani za socijalni rad, pronaći će svoje mjesto na sveučilišnom preddiplomskom i diplomskom studiju socijalni rad. Završetkom preddiplomskog studija Socijalni rad stječe se naziv „sveučilišni/sveučilišna provstupnik/prvostupnica socijalnog rada“, dok se završetkom diplomskog studija stječe naziv „magistar/magistrica socijalnog rada“. Ovo je novi studijski program na Fakultetu i atraktivan je zbog mogućnosti zaposlenja nakon završetka studija budući da je zvanje socijalnog radnika deficitarno.

Osim navedenih studija, Pravni fakultet Osijek nudi mogućnost nastavka obrazovanja i znanstvenog usavršavanja. Stručni diplomski studij Javna uprava nudi nastavak obrazovanja nakon završetka stručnog upravnog studija. Tvoj odabir za znanstveno usavršavanje može biti i poslijediplomski specijalistički studij Ljudska prava. Ako želiš napredovati u znanosti i usavršiti se na tom području, nudi ti se i poslijediplomski (sveučilišni) doktorski studij Pravo.

Stjecanje praktičnih znanja

Na Pravnom fakultetu Osijek djeluju tri pravne klinike: Pravno-ekonomska klinika, Pravna klinika „OSIJEK PRO BONO“ te novoosnovana Zelena pravna klinika.

Pravni fakultet u Osijeku PRAVOS

Kliničko obrazovanje na pravnim fakultetima izuzetno je važno s obzirom da studentima omogućuje praktičnu primjenu stečenih teorijskih znanja | Foto: PRAVOS

Kliničko obrazovanje na pravnim fakultetima izuzetno je važno s obzirom da studentima omogućuje praktičnu primjenu stečenih teorijskih znanja, pa je tako Pravni fakultet Osijek prvi u Hrvatskoj ustrojio pravnu kliniku još davne 2003. godine što je potvrda praćenja svjetskih trendova u pravnom obrazovanju. Svaka od navedenih pravnih klinika koja djeluje u sastavu Pravnog fakulteta Osijek nudi studentima mogućnost stjecanja praktičnih znanja u različitim područjima.

Pravno-ekonomska klinika Osijek osnovana je 2013. godine kroz interdisciplinarnu suradnju Pravnog i Ekonomskog fakulteta Osijek te je prvi primjer pravne klinike u Hrvatskoj koja se bavi pružanjem pravnih usluga malim i srednjim poduzećima. Radom u ovoj pravnoj klinici, studenti savjetuju poduzetnike o sastavljanju poslovnog plana, odabiru pravnog oblika poslovanja, radnim pravima i brojnim drugim poduzetničkim pitanjima. Koliki je interes studenata za sudjelovanje u radu ove pravne klinike svjedoči i činjenica prema kojoj svake godine u njezinu radu sudjeluje preko 50 studenata.

Pravni fakultet u Osijeku PRAVOS

Pravni fakultet Osijek prvi u Hrvatskoj ustrojio pravnu kliniku 2003. godine | Foto: PRAVOS

Pravna klinika „OSIJEK PRO BONO“ rješava probleme građanskopravne naravi. Radom u ovoj pravnoj klinici, studenti savjetuju građane slabijeg imovinskog stanja o pitanjima iz područja ovršnog prava, vlasništva, ugovora, radnih odnosa te o brojnim drugim svakodnevnim problemima građana. Interes studenata za rad i u ovoj pravnoj klinici Pravnog fakulteta Osijek iz godine u godinu raste, kao i broj njihovih uspješno riješenih predmeta.

Zelena pravna klinika novoosnovana je pravna klinika pri Pravnom fakultetu Osijek, a koja se bavi ekološkim pitanjima i pravnim pitanjima zaštite okoliša. Zelena pravna klinika nastoji pružiti građanima učinkovitu primarnu pravnu zaštitu u području zaštite okoliša i prirode, a uz sve to, omogućiti studentima stjecanje novih (praktičnih) znanja. Ovo je još jedna potvrda kako Pravni fakultet Osijek ide u korak s vremenom i slijedi suvremene trendove razvoja prava kroz aktualnu problematiku.

Pravni fakultet Osijek oduvijek je težio izvaninstitucionalnoj suradnji pa tako svake godine značajan broj praktičara održava predavanja studentima na primjerima aktualne pravne problematike. Iako vrijeme „novog normalnog“ privremeno udaljava studente iz dvorana, prednosti virtualne stvarnosti omogućile su im i ove godine gostovanje brojnih praktičara koji su studentima na jedan sasvim drugačiji način predstavili pravo – pravo u praksi.

Pravni fakultet u Osijeku PRAVOS

Prednosti virtualne stvarnosti omogućile su nam i ove godine gostovanje brojnih praktičara | Foto: Mario Romulić

Studentski aktivizam na PRAVOS-u

Pravni fakultet može se pohvaliti angažiranim studentima uz apsolutnu podršku profesora i uprave Fakulteta. Studenti djeluju kroz angažman u Studentskom zboru koji je studentsko izborno predstavničko tijelo koje štiti interese studenata, sudjeluje u odlučivanju u tijelima visokog učilišta i predstavlja studente u sustavu visokog obrazovanja. Studenti organiziraju i brojne projekte, putovanja, predavanja, radionice i dr. aktivnosti koje za cilj imaju dodatnu edukaciju studenata. Europska udruga studenata prava (ELSA) ima svoje predstavništvo i na Pravnom fakultetu Osijek. Studenti imaju mogućnost uključiti se u njihov rad i sudjelovati u aktivnostima koje se tijekom akademske godine organiziraju.

Međunarodna suradnja

Studenti Pravnog fakulteta Osijek imaju mogućnost korištenja Erasmus+ programa. Nudi im se studijski boravak u inozemstvu i studiranje na brojnim europskim sveučilištima poput onih u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Finskoj, Mađarskoj i dr. Osim toga, na Fakultetu studiraju i brojni studenti koji koriste Erasmus+ program i dolaze sa inozemnih fakulteta. To omogućuje suradnju i upoznavanje s kolegama koji dolaze iz drugačijih kultura i govore drugačijim jezikom.

Pola stoljeća kvalitete

Od svojega osnutka 1975. godine, Pravni fakultet Osijek bilježio je zapažene rezultate. U središtu tih rezultatu oduvijek su bili studenti koji su i danas nadaleko poznati. Tako studenti našeg Fakulteta ostvaruju vrhunske rezultate na pravosudnim ispitima, zauzimaju prva mjesta na rang listama stipendista poznate Zaklade Zlatko Crnić, ostvaruju zapažene rezultate na studentskom natjecanju Moot Court, sudjeluju na brojnim konferencijama i seminarima…

Pravni fakultet u Osijeku PRAVOS

Od svojega osnutka 1975. godine, Pravni fakultet Osijek bilježio je zapažene rezultate | Foto: PRAVOS

Uz studente, izuzetno je važno napomenuti kako su i profesori Fakulteta visokomotivirani i spremni na svaki oblik pomoći studentima u njihovom napredovanju, napominju s Fakulteta.

Pravni fakultet Osijek može se pohvaliti i poznatim osobama iz javnog prostora koji su nekoć studirali, kao što su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak, bivša predsjednica Ustavnog suda Republike Hrvatske, Jasna Omejec, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, Mato Arlović, saborski zastupnici, novinari, gradonačelnici i brojni drugi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli srednja.hr (@srednja_hr)


_________________________________________________________

Sponzorirani tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Pravnog fakulteta Osijek