Pretraga

Predavač s veleučilišta otpušten zbog plagiranja: ‘Pravdu’ je tražio na Ustavnom sudu

A- A+

Ustavni je sud odbio tužbu bivšeg predavača Veleučilišta ‘Nikola Tesla’ u Gospiću Ivice Bakovića, koji se žalio jer je Visoki upravni sud odbio žalbu na njegov otkaz. Baković je, naime, zbog plagiranja dobio otkaz na veleučilištu pa je svoje pravo odlučio potražiti na sudu. Kada je Upravni sud rekao da nije nadležan, pravdu je potražio na Ustavnom.

foto: Tingey Injury Law Firm / Unsplash

Ivica Baković radio je kao viši predavač iz područja tehničkih znanosti, u polju tehnologije prometa i transport, grani cestovnog i željezničkog prometa na gospićkom Veleučilištu ‘Nikola Tesla’.

Stručno vijeće Veleučilišta u rujnu 2019. imenovalo Stručno povjerenstvo za ocjenu, stručno mišljenje i prijedlog za Bakovićev reizbor u zvanje (predavači na veleučilištima, baš kao i sveučilišni profesori, moraju svakih pet godina ići u izbor ili reizbor).

– Nakon što je Stručno vijeće Veleučilišta svojom odlukom prihvatilo negativno izvješće tog povjerenstva te predložilo da se podnositelj zbog plagiranja ne reizabere u prethodno navedeno nastavno zvanje, podnositelj je iscrpio dopušteni pravni put protiv te odluke, smatra Ustavni sud.

Od suda do suda

Baković se, naime, žalio na odluku povjerenstva, a nakon što ona nije uvažena, žalio se prvo Upravnom, a potom Višem upravnom sudu. U međuvremenu je, sukladno negativnom izvješću, dobio otkaz na Veleučilištu. Od Upravnog i Višeg upravnog suda je tražio da preispitaju navedeno izvješće. Međutim, sud se nije smatrao nadležnim odlučivati o tome treba li Baković ostati u nastavnom zvanju ili mu ono mora biti oduzeto.

Izdvojeni članak

Ustavni sud protiv Borasa: ‘Država financira rad sveučilišta, njihova autonomija ne može biti apsolutna’

Pravdu je stoga potražio na Ustavnom sudu. U tužbi navodi kako je ustavni sud pogrešno primijetio da napredovanja predavača nisu u njegovoj domeni zbog autonomije veleučilišta. Ustavni sud jasno je zato naglasio da veleučilišta nemaju autonomiju.

– Ustavni sud je u više navrata istaknuo stajalište da je zakonodavac vezan ograničenjima koja proizlaze iz ustavnog jamstva autonomije sveučilišta samo u odnosu na sveučilišta i njihova učilišta, jer samo sveučilišta i njihova učilišta izvode studije koji pripremaju i za znanstveni rad, napominju.

Imao se pravo žaliti veleučilištu

Međutim, Bakoviću to nije pomoglo. Ustavni sud, naime, zaključuje kako je višem predavaču pravo na žalbu bilo zastupljeno već na veleučilištu, koje ima pravo odlučivati o izborima u nastavna zvanja.

– Pitanje zakonitosti odluke Stručnog vijeća Veleučilišta kojom je prihvaćeno negativno izvješće Stručnog povjerenstva za ocjenu, stručno mišljenje i prijedlog za reizbor podnositelja u predmetno nastavno zvanje te predloženo da se podnositelj ne izabere u njega – a onda i odluka dekanice odnosno Upravnog vijeća Veleučilišta povodom prigovora odnosno žalbe kao pravnih lijekova koji su podnositelju stajali na raspolaganju i koje je on iskoristio – nužno je prethodno pitanje u parničnom postupku kojeg podnositelj može pokrenuti (i kojeg je prema navodima ustavne tužbe i pokrenuo) povodom odluke o otkazu njegovog ugovora o radu, s obzirom da se taj otkaz zasniva na tim odlukama, stoji u odluci Ustavnog suda.

PROUČITE PRESUDU:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [300.07 KB]

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.