Pretraga

HDZ si je osigurao da mlade u Hrvatskoj predstavlja njihov pomladak, sve je prijavljeno Ustavnom sudu

A- A+

Protekle godine mijenjao se Zakon o savjetu mladih, a način na koji je on donesen te jedna od novina izazvale su žestoke rasprave i izvan inicijativa mladih, među oporbom i vladajućima u Saboru. Naime, kroz javnu raspravu odbijena je nekolicina komentara Mladeži HDZ-a, da bi isti, kada je nacrt Zakona upućen tijelima javne uprave, postali prihvaćeni. Oporbi je bilo sporno i novo tijelo, Nacionalni savjet mladih RH, za koje je SDP već upozoravao da ga dvotrećinski sačinjava Mladež HDZ-a. Mreža mladih Hrvatske predala Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o savjetima mladih.

Mreža mladih Hrvatske

Foto: Mreža mladih Hrvatske

Mreža mladih Hrvatske predala je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o savjetima mladih. Istovjetni zahtjev predalo je i 44 zastupnika Sabora na inicijativu Mreže. Ovaj savez udruga mladih i za mlade kroz 2023. upozoravao je, uz oporbene saborske zastupnike, na način donošenja Zakona o savjetima mladih. Prvo je, podsjetimo, nekolicina komentara Mladeži HDZ-a odbijena, da bi naknadno, kada je nacrt Zakona upućen tijelima javne uprave, postali prihvaćeni. Iz Mreže mladih Hrvatske tada su upozoravali kako o tome nisu obaviješteni članovi radne skupine. Upozorili su i da na javnom savjetovanju više nije dostupno izvješće objavljeno u veljači, već izmijenjena verzija s prihvaćenim komentarima Mladeži HDZ-a.

Novo tijelo poligon je za mlade HDZ-ovce

Jedan od prijedloga Mladeži HDZ-a koji je prvotno odbijen bio je da se uspostavi novo tijelo, Nacionalni savjet mladih RH. Forum mladih SDP-a još je u studenom upozorio da su dvije trećine članova novog Savjeta mladih RH ujedno i članovi Mladeži HDZ-a. Iz Mreže mladih Hrvatske tada su upozorili da je problem kada se takvo jedno tijelo predstavlja kao neovisno tijelo mladih i daju mu se epiteti ‘reprezentativnosti’, ‘neovisnosti’ i donekle upravljačka uloga, a istovremeno nije osigurana neovisnost tog tijela.

– Mreža mladih Hrvatske, uz suradnju sa stručnjacima, inicirala je izradu Zahtjeva za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o savjetima mladih. Više od 40 saborskih zastupnika i zastupnica podržalo je spomenuti Zahtjev svojim potpisima, ističući problematičnost novih odredbi, naročito imenovanje Nacionalnog savjeta mladih RH, smatrajući da one krše ustavna prava lokalne samouprave i participacije mladih u političkim procesima, priopćeno je iz Mreže mladih Hrvatske.

Izdvojeni članak
Savjet mladih Republike Hrvatske

U novom tijelu Savjeta mladih RH prevladava Mladež HDZ-a: To nas ne treba začuditi

‘Očekujemo da Ustavni sud pažljivo prouči naše argumente’

Naglašavaju da novi Zakon uvodi Nacionalni savjet mladih RH kao koordinativno tijelo s ovlastima koje premašuju lokalnu autonomiju te da neusklađenost novih odredbi s pravom na lokalnu samoupravu nije dovoljno obrazložena.

– Smatramo da je stvaranje Nacionalnog savjeta mladih RH, s ovlastima koordinacije i upravljanja međunarodnom suradnjom, suprotno načelima autonomije lokalnih jedinica. Ovaj zakon de facto krši načelo supsidijarnosti i potencijalno se miješa u političke procese lokalne samouprave, istaknula je Sara Sušanj, potpredsjednica Mreže mladih Hrvatske u svom obraćanju medijima.

Očekuju da će Ustavni sud prepoznati njihovu argumentaciju te naložiti izmjene spornih dijelova Zakona. Također, ističu važnost da se Središnji državni ured za demografiju i mlade, prilikom izmjena, posveti i drugim spornim, iako ne protuustavnim, elementima novog zakona.

– Očekujemo da Ustavni sud pažljivo prouči naše argumente te donese odluku u skladu s načelima pravne sigurnosti i demokracije. Dok čekamo odluku Ustavnog suda mi ćemo vrijedno na terenu prikupljati mišljenja savjeta mladih, predstavnika JLRS te mladih općenito kako bi predložili Središnjem državnom uredu dodatna poboljšanja kad će već morati mijenjati Zakon, zaključila je Sušanj.

Izdvojeni članak
mlada osoba

Državni ured nakon kritika i dalje želi Savjet mladih Hrvatske: Od toga će napraviti nacionalno vijeće mladih

‘Participacija mladih postaje ekskluzivni klub za članove političkih pomladaka’

Iz Mreže mladih Hrvatske navode i da svojim potezom žele potaknuti ‘raspravu o potrebi nacionalnog savjeta mladih te očuvati ustavnu ravnotežu između središnje vlasti i lokalne autonomije’.

– Odlučili smo kako nećemo pasivno promatrati kako participacija mladih postaje ekskluzivni klub za članove političkih pomladaka te očekujemo odluku koja produbljuje i ojačava demokraciju. U konačnici, tražimo da Ustavni sud pažljivo razmotri ustavnopravnost novih odredbi Zakona o savjetima mladih i donese odluku u skladu s načelima pravne sigurnosti i demokracije, priopćili su iz Mreže mladih Hrvatske.