Pretraga

Nobela za ekonomiju dobila profesorica s Harvarda: Otkrila zašto su žene manje plaćene od muškaraca

A- A+

Dodijeljena je šesta po redu, ujedno i posljednja, Nobelova nagrada i to za ekonomske znanosti. Nagrada je pripala ekonomistici i povjesničarki Claudiji Goldin za otkriće ključnih uzroka rodnih razlika na tržištu rada. Ovo otkriće, osim što je otkrilo uzroke promjena, otkrilo je i glavni razlog zašto su razlike u rodovima na tržištu rada i dalje ostale velike.

Claudia Goldin, dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju

Claudia Goldin, dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju | foto: screenshot/youtube

Kraljevska švedska akademija znanosti obznanila je da je Nobelovu nagradu za područje ekonomskih znanosti dobila povjesničarka i ekonomistiva Claudia Goldin koja je ujedno i profesorica na Harvardu. Nagradu je dobila za otkriće ključnih uzroka rodnih razlika na tržištu rada. Goldin je, za potrebe ovog istraživanja, detaljno pretraživala arhive SAD-a kako bi prikupila i analizirala podatke o tržištu unazad 200 godina. Na taj način je demonstrirala kako su se, i zašto, razlike među rodovima u zaradi i zapošljavanju, mijenjale kroz vrijeme.

Sudjelovanje žena na tržištu rada nije uvijek išlo uzlaznom putanjom

Goldin je uočila da sudjelovanje žena na tržištu rada nije uvijek išlo uzlaznom putanjom. Naime, sudjelovanje udanih žena na tržištu rada smanjilo se početkom 19. stoljeća kada društvo više nije bilo okrenuto poljoprivredi već industriji pa je ponovno počelo rasti početkom 20. stoljeća kada su se pojavila uslužna zanimanja. Ovaj fenomen je objasnila kao rezultat strukturalnih promjena i razvoja društvenih normi koje se odnose na obaveze žena prema domu i obitelji.

Također, tijekom 20. stoljeća, povećala se razina obrazovanih žena, a i sve lakši pristup kontracepcijskim pilulama odigrao je veliku ulogu u izgradnji njihovih karijera.

Izdvojeni članak
Narges Mohammadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir

Nobela za mir dobila aktivistica za ženska prava: ‘Trenutno se nalazi u zloglasnom zatvoru’

Razlika u zaradi između muškaraca i žena postoji i danas

Bez obzira na modernizaciju, ekonomski rast i sve više zaposlenih žena u 20. stoljeću, razlika u zaradi između muškaraca i žena bila je prilično velika. Ta razlika može se opravdati razlikom u obrazovanju i interesima kod muškaraca i žena. No, Goldin je primijetila da razlika u zaradi postoji i danas čak i ako muškarac i žena rade u istom području i drastično se povećava nakon rođenja prvog djeteta.

– Razumijevanje uloge žena na tržištu rada je jako važno za društvo, a zahvaljujući Claudiji Goldin, sada puno više znamo o njenim temeljnim čimbenicima, ali i problemima koje u budućnosti moramo rješavati, poručio je Jakob Svensson, predsjednik Odbora za Nobelovu nagradu u ekonomskim znanostima.