Pretraga

Preživio drugi svjetski rat, koronavirus pa u 96. godini diplomirao: Upoznajte Giuseppea!

A- A+

Diplomiravši filozofiju i povijest s navršenih 96 godina Giuseppe je postao najstariji diplomant u Italiji, a jedan od najstarijih u svijetu. Ovaj senior preživio je Drugi svjetski rat, nedavno se zarazio koronom, no preživio je i to, a fakultet je priveo kraju uz pomoć modernih tehnologija.

Foto: Youtube screenshot; Reuters

– Ja sam Giuseppe Paternó, diplomirao sam povijest i filozofske studije na Sveučilištu u Palermu, govori Giuseppe.

Rođen 1923., Giuseppe je odrastao u siromašnoj obitelji na Siciliji i unatoč ljubavi prema knjigama, nije kao mladić mogao studirati. Drugi svjetski rat proveo je u mornarici, a od 20-te godine cijeli radni vijek bio na željeznici. No, želja za studiranjem nikad nije nestala, piše HRT.

Upisao faks s 93 godine

Da nikad nije kasno za učenje konačno je svima pokazao 2017. godine. Tada je, ako 93-godišnjak upisao studij filozofije i povijesti pri Sveučilištu u Palermu.

– Rekao sam sebi: to je to, sad ili nikad, i 2017. odlučio upisati fakultet. Znao sam da je možda malo kasno za stjecanje trogodišnje diplome, ali pomislio sam: pogledajmo mogu li ja to, priča Giuseppe.

Zbog cijele situacije s koronavirsuom, kojim se i sam zarazio, posljednjih nekoliko ispita i obveza na fakultetu morao je riješiti online putem.

– Zbog pandemije izazvane koronavirusom imao sam teškoća jer, kao što znate, mi stariji ne osjećamo se ugodno s novim sustavima i svime ostalim što je povezano s računalnim znanostima, naglasio je Giuseppe.

Imao dosta visoke ocjene

Od većine svojih kolega stariji je otprilike sedamdeset godina. No, to ga nije spriječilo da na studiju briljira pa su mu gotovo sve ocjene bile upravo one najviše.

– Kod gospodina Paternoa najviše mi se svidjela njegova golema želja za studiranjem, koju, unatoč dobi, ni u jednom trenutku nije izgubio, ispričao je Vicenzi Carlini, 22-godišnji student Sveučilišta u Palermu.

S obzirom na trenutačno ublažene mjere u Italiji, gospodin Paternó, koji se u budućnosti želi posvetiti pisanju, nakon ovacija mladih kolega na promociji, mogao je sa svojom obitelji proslaviti stjecanje diplome, uz troje unučadi koja, kao i on, imaju diplomu Sveučilišta u Palermu.