Pretraga

‘Završio sam pet godina faksa u pet godina i neću odmah na posao, zaslužujem odmor’

A- A+

Za veliki broj mladih, studiranje nije ravna linija. Tijekom svog razdoblja na faksu, dosta će ih nabasati na jedan od uobičajenih studentskih problema, poput teškog ispita kojeg ne mogu položiti, ili pak nedostatka motivacije za učenje. Nema panike – ispite mogu prenijeti na sljedeću godinu, mogu i pauzirati koju godinu, ali time si, naravno, vremenski produžuju put do diplome. Međutim, postoje i studenti suprotni upravo opisanima. Studenti koji su uspjeli bez zaostataka odraditi cijeli akademski vijek. Popričali smo s jednim takvim diplomantom, koji kaže da će sada nekoliko mjeseci raditi sve ono što nije stigao tijekom faksa, a tek onda početi tražiti zaposlenje.

Foto: Pexels.com

Sugovornik želi ostati anoniman, pa ćemo ga za potrebe članka preimenovati u Marina.

Planira raditi ono što nije stigao zbog faksa

Marin je nedavno diplomirao na FOI-ju u Varaždinu, na kojem je bez zaostataka, odnosno na vrijeme, položio svih pet godina studija. Ipak, upravo zbog uloženog truda, kaže da se ne želi odmah zaposliti.

– Završio sam pet godina faksa u pet godina i neću odmah na posao. Smatram da zaslužujem odmor i htio bih sada barem tri mjeseca raditi ono što me zanima, a čime se nisam stigao baviti zbog faksa, pa onda početi tražiti posao, priča mladić.

Je li duži studij neuspjeh?

Studiranje se u pojedinim slučajevima produžuje baš zbog toga – kako osoba ne bi odmah morala krenuti na posao. Zašto ti nisi produžio?

– Nikada nisam volio imati zaostatke na faksu, jer bih sam sebi oko njih stvarao veliku brigu. Tako da mi prebacivanje predmeta ili zamrzavanje godine nije palo ni napamet. Uostalom, ne bih imao ni živaca za bavljenje jednim kolegijem duže od jednog semestra. Već su mi padovi na prvom i drugom roku iz nekih predmeta predstavljali svojevrsni neuspjeh.

Dakle, riječ je o definiranju neuspjeha. Je li duži studij neuspjeh?

‘Pao mi je kamen sa srca’

– Naravno da ne, ali ne bi mi bilo drago da sam morao neki predmet rješavati nagodinu, a znam da imam mogućnosti riješiti ga odmah. Zašto čekati?, govori Marin.

Kakav je bio osjećaj diplomirati u roku?

– Odličan, pao mi je kamen sa srca. Sve brige koje sam imao oko diplome su odjednom nestale. Stvarno sam previše znao razbijati glavu s tim stvarima, pa mi je sada iznimno drago.

Faks mu zgadio knjige, sada ih ponovno otvara

Izdvojeni članak

Filozofski otkazao Dan otvorenih vrata: ‘Zbog koronavirusa, ravnatelji nisu htjeli slati učenike’

Sljedećih će se mjeseci, dakle, posvetiti svojim hobijima i zanimacijama. Financije, kaže, nisu problem.

– Vrijeme na internetu i društvenim mrežama svest ću na minimum, što nisam mogao zbog grupa s faksa na Facebooku, obavijesti o predavanjima i zadaćama. Počinjem ponovno intenzivno čitati knjige, što nisam mogao tijekom studija, jer su mi se zgadile. Putovat ću, pokušati naučiti strani jezik…osjećati se slobodno. Imam novca od studentskih poslova i stipendije, pa to neće biti problem.

I onda, pravac – posao?

– Tako je, planiram se zaposliti u struci. Ali, o tom, potom…, zaključuje Marin.