Pretraga

Na prijedlog rektora Borasa bivši predsjednik Ivo Josipović dobio počasnu titulu professor emeritus

A- A+

Bivši predsjednik države i profesor kaznenog prava Ivo Josipović postao je professor emeritus. Tu mu je počasnu titulu dodijelilo zagrebačko sveučilište na prijedlog rektora Damira Borasa, a Josipović kaže kako je iznimno počašćen i zahvalan.

Foto: Tomislav Bušljeta / Ured Predsjednika RH

Bivši predsjednik Republike i dugogodišnji profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivo Josipović dobio je posebno odlikovanje. Sveučilište u Zagrebu na posljednjoj mu je sjednici Senata dodijelilo počasnu titulu professor emeritus.

‘To je priznanje za zaista dugogodišnji rad’

Titula professor emeritus dodjeljuje se posebno istaknutim nastavnicima i znanstvenicima koji su svojim radom posebno obilježili sveučilište ili fakultet na kojem su predavali. Još jedna zanimljivost je da se dodjeljuje profesorima koji odlaze u mirovinu, a to je i slučaj s bivšim predsjednikom Josipovićem.

Kada se čulo da je odlučio otići u mirovinu, zagrebački rektor Damir Boras te neki drugi profesori uključujući dekana Prava Igora Glihu, pokrenuli su inicijativu da se Josipoviću dodjeli ta počasna titula. Razgovarali smo s bivšim predsjednikom, a on nam je otkrio kako iznnimno počašćen i zadovoljan.

– To je priznanje za zaista dugogodišnji rad na Sveučilištu, ne samo na Pravnom fakultetu gdje sam došao do zvanja redovitog profesora u trajnom zvanju, već jedan značajan broj godina i kao predavač i docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Uz to, surađivao sam i sa nekim drugim sastavnicama, poput, u početku karijere kao vanjski suradnik Fakulteta za organizaciju i informatiku u Varaždinu a kao član povjerenstava za doktorat i sa nekim drugim sastavnicama Sveučilišta, rekao nam je.

Na Pravu i Muzičkoj akademiji, gdje je poslije godinama predavao, Josipović je i započeo svoj obrazovni put. Svojih se profesora, kasnije kolegica i kolega, kaže nam, sa zahvalnošću sjeća.

– Naravno, Katedra za kazneno procesno pravo, s koje odlazim kao najstariji nastavnik, posebno mi je prirasla srcu. I jako mi je drago da srednja i mlađa generacija nastavnika na toj katedri jest u vrhu naše kaznenopravne znanosti, kazao nam je.

Izdvojeni članak

Sad je i službeno: Plenkovićev otac dobio od Borasovog Sveučilišta titulu professora emeritusa

I nakon mirovine će raditi u nastavi

Vjeruje, dodaje, da je prepoznat njegov dugogodišnji rad na zagrebačkom sveučilištu. Na Pravnom fakultetu radi od davne 1983., a trenutno je jedini sveučilišni profesor koji je usto bio i predsjednik države.

– Uz to, i dalje sam, do korone, gotovo pola godine provodio po pozivu na različiti međunarodnim konferencijama širom svijeta i mislim da doprinosim vidljivosti Sveučilišta u međunarodnoj zajednici, kaže nam profesor Josipović.

Kao i drugi emeritirani profesori, i Ivo Josipović planira nastaviti s radom nakon odlaska u mirovinu. Za njega mirovina, kaže, nije uopće proizaška iz želje da ‘miruje’, već upravo suprotno.

– Da, svakako namjeravam nastaviti raditi u nastavi, na projektima, ali i sudjelovati na brojnim međunarodnim konferencijama, upravo kako sam to činio i do sada. Korona, još više potres, potpuno su promijenili način rada, silm prilika ga i ograničili. Moja radna soba na drugom katu zgrade Sveučilišta i Pravnog fakulteta izgleda kao da je tko ispalio zolju u nju. Zato, organizirao sam sebi privatno radne uvjete neovisno od sanacije koja će sigurno dugo trajati. Evo, i sada radim na novom znanstvenom radu, mentoriram jedan doktorski rad, sudjelujem na on line konferencijama, zaključuje.

Još jedan političar koji je dobio počasnu titulu

Jako je često slučaj da na hrvatskim sveučilištima, a posebice onom najvećem i najstarijem zagrebačkom, da se počasne titule i zvanja dodjeljujuju sadašnjim i bivšim licima visoke politike.

Tako je prošle godine otac hrvatskog premijera Mario Plenković dobio titulu professora emeritusa. Boras ga je tada nazvao i svojim prijateljem. Godinu prije njega počasni je doktorat dobio kontroverzni bosanskohercegovački političar Dragan Čović, što je također prošlo uz primjetnu količinu nezadovoljstva u javnosti.

Još uvijek se očekuje hoće li i kada zagrebačko sveučilište okončati proces dodjele počasnog doktorata gradonačelniku Milanu Bandiću. Taj je proces pokrenut prije dvije godine, no naišao je na glasan otpor javnih ličnosti i građana te desetak sastavnica zagrebačkog sveučilišta,  Zanimljivo, dodjelu počasnog doktorata Bandiću javno je podržao upravo bivši predsjednik Josipović rekavši da nema ništa protiv.

Na prijedlog rektora Borasa bivši predsjednik Ivo Josipović dobio počasnu titulu professor emeritus
Share via
Copy link
Powered by Social Snap