Pretraga

Prosvjed možda ipak zaživi: Preko 60 posto studenata potvrdilo sudjelovanje

A- A+

Studentski prosvjed najavljen za 10. listopada na Trgu bana Jelačića je otkazan, ali ga je zamijenio višednevni Prosvjed u 4 faze. Odlučili smo doznati koliko su studenti zagrizli za taj prosvjed pa smo na portal postavili anketu u kojoj smo ih pitali hoće li se pridružiti pobuni. Od preko 450 anketiranih, njih 62 posto je dalo potvrdan odgovor. Rezultate je prokomentirao i predstavnik portala esava.info Marko Boras te se osvrnuo na optužbe koje kolaju studentskim kuloarima da su huškački nastrojeni.

Foto: srednja.hr

Poskupljenje u menzama je razljutilo mnogobrojne studente diljem zemlje koji su se ujedinili oko ideje da ne treba sve ostati na odluci MZOS-a. Stoga je studentska populacija iz svih krajeva države najavila prosvjede.

Izdvojeni članak

Plan studentskih prosvjeda: Odlučni studenti spremni blokirati i fakultete

Plan o okupljanju na Trgu bana Jelačića 10. listopada je otpao jer se glavna organizatorica povukla, no isti je vrlo brzo zamijenjen Prosvjedom u 4 faze. Budući da se radi o 20-ak dana akcija koje završavaju blokadama fakkulteta, odlučili smo doznati koliki broj studenata je uopće zagrijan za pobunu.

Preko 60 posto bi izašlo na prosvjed

Postavili smo anketu na našoj stranici u kojoj smo pitali studente hoće li izaći na prosvjed 10. listopada, nakon čijeg otkazivanja se pitanje odnosilo na sudjelovanje u prosvjedu po novom planu. Svoj odgovor je dalo preko 450 studenata, od kojih se čak 62 posto izjasnilo da će sudjelovati u pobuni.

Među anketiranima se našlo oko 17 posto neodlučnih, a skoro 22 posto studenata je dalo negativan odgovor, to jest neće se odazvati pozivima većine da sudjeluju u najavljenom prosvjedu.

Rezultati ankete o izlasku na prosvjede

Iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu odlučili su nekomentirati rezultate naše ankete, ali smo potražili mišljenje s portala esava.info koji je ovih dana zaradio reputaciju medija s huškačkim objavama po pitanju prosvjeda.

Izdvojeni članak

Studenti sa Save najavili prosvjed, a tražene odgovore o cijenama nisu dobili

‘Virtualno su svi za prosvjed, ali se većina ne bi pojavila’

– Ima i jedna dobra anegdota koja kaže: ‘Idemo u prosvjed! – A joj, zar baš danas kada je kiša?’. Virtualno su svi za prosvjed, ali većina ih se uopće ne bi pojavila zbog raznoraznih obveza, što je logično, mišljenje je predstavnika portala esava.info Marka Borasa kojega uopće nisu iznenadili rezultati ankete.

Ističe da će se realno Prosvjed od 4 faze teško izrealizirati, a tu se treba zapitati koliko studenti, pogotovo brucoši, žele bojkotirati nastavu i onemogućiti profesore u nekim aktivnostima. – Bojkot menzi i kolača ništa ne znači ministarstvu, jer na taj način ne trošimo njihove subvencije što im ide u prilog, a tako im jedino šaljemo poruku da smo nezadovoljni, nastavio je Boras.

Na upit kako na esavi gledaju to što ih se naziva huškačkim medijem, predstavnik je objasnio da će medijski podržati svaku akciju i inicijativu, ali osobno neće voditi nikakav prosvjed. Za kraj je zaključio da bi dobro organiziran prosvjed mogao ozbiljno uzdrmati mnoge ministarske stolice, no da pritom mora postojati jasna strategija, argumentacija i upućenost u situaciju, kao što bi se moralo pronaći desetak studenata s raznih fakulteta kako bi složili izvrstan plan.