Pretraga

Provela sam dan na američkom koledžu i osjetila dašak potpuno drugačijeg obrazovanja

A- A+

O američkim koledžima svatko od nas ima neke predodžbe, bilo zbog američkih filmova s tematikom studentskog života, bilo zbog velike količine vijesti koje od tamo dolaze do nas. Činjenica jest da je američko visoko obrazovanje jedno od najboljih na svijetu i da bismo iz njihova primjera mogli puno naučiti. Stoga sam odlučila provesti jedan studentski dan na jedinom američkom koledžu u Hrvatskoj, RIT Croatia u Zagrebu, i pokušala upiti što više od američke atmosfere kojoj sam svjedočila. Bilo je to poprilično mind-blowing iskustvo!

Nastava u labosu studenata Informacijskih tehnologija.

Jedini američki koledž na hrvatskom tlu i jedina visokoobrazovna ustanova čiji studenti stječu dvije diplome – američku i hrvatsku – je RIT Croatia. Ovaj međunarodni kampus američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology posluje na dvije lokacije, Dubrovniku i Zagrebu. Ja sam provela dan na kampusu u Zagrebu, a kroz razgovore sa studentima i profesorima dobila sam puno širu sliku onoga što ovo učilište pruža.

Kako sam postala njihov student na jedan dan, osim upoznavanja studenata sam prisustvovala i predavanjima. Tako sam bila na predavanju profesora Petera Schmidta na kolegiju Financial Accounting kojeg slušaju studenti prve godine studija International Business (Međunarodno poslovanje) te na vježbama kolegija Computational Problem Solving in the Information Domain kod profesora Alana Mutke kojeg slušaju studenti prve godine studija Web and Mobile Computing (Informacijske tehnologije).

Američki akademski kalendar

Prvo što sam primijetila kad sam ušla u zgradu RIT Croatia u Zagrebu je bio akademski kalendar. Osim što im je cijeli raspored podijeljen prema tjednima, uočila sam da im nastava počinje početkom rujna i da kroz semestar imaju organizirana različita druženja na kampusima. Stvaranje dobrih odnosa između studenata i profesora jedna je od glavnih strategija za stvaranje ugodne atmosfere na faksu i osjećaj zajedništva, a tome u prilog ide i otvorenost dekana i cijele uprave prema studentima.

Akademska godina na RIT Croatia traje do svibnja, a sve obaveze završavaju završnim ispitima. Ovdje nema klasičnih kolokvija već se ocjena gradi od početka i to kroz razne projekte, vježbe, radove i konačno, spomenute završne ispite. Uglavnom – radno. Svaki student RIT Croatia sudjeluje u programu stručne prakse koji je oblikovan po uzoru na program Cooperative Education RIT-a (jedan od najstarijih i najraširenijih programa stručne prakse u svijetu). Tijekom ljeta 2019. godine, većina studenata svoju je praksu odrađivala u Hrvatskoj, no više od 60 studenata se odvažilo i steklo međunarodna radna iskustva u zemljama kao što su Japan, Kanada, Mađarska, Njemačka, Norveška, Španjolska, i druge!

U hodniku kampusa u Zagrebu nalaze se posjetnice diplomanata RIT Croatia. Kažu kako je to odličan način za motivaciju sadašnjim studentima.

Što se tiče opterećenosti obavezama na RIT Croatia rekli su mi kako se od studenata traži kontinuiran rad. Premda u jednom danu imaju uglavnom dva predavanja po 90 minuta, zadaće i ostale obaveze koje se traže od njih zahtijevaju predanost učenju i usavršavanju. Studenti Informacijskih tehnologija osim predavanja, od prve godine imaju vježbe u labosima, gdje odmah primjenjuju znanja i vještine koje su naučili na predavanjima.

Kroz semestar studenti pišu do četiri testa s gradivom kojeg su do tad učili, a na kraju svakog semestra postoji nešto što se zove Final exams, što je zapravo veliki ispit iz cjelokupnog gradiva kojeg su učili kroz cijeli semestar. Tako su studenti cijelo vrijeme okupirani učenjem i ponavljanjem gradiva, što u konačnici dovodi do dobrog upijanja znanja.

Jednako obrazovanje = jednaka diploma

RIT Croatia dio je Rochester Institute of Technology, američkog sveučilišta čije se sjedište nalazi u Rochesteru u državi New York. Osim u SAD-u i Hrvatskoj, kampusi sveučilišta nalaze se još u Dubaiju, Prištini te u Weihaiju u Kini. Iako je sveučilište na taj način rascjepkano, kurikulumi na svim kampusima su usklađeni s programima RIT-a u SAD-u, što znači da studenti, bez obzira nalaze li se u SAD-u, Hrvatskoj ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima, primaju jednako obrazovanje i, u konačnici, dobivaju istu diplomu.

Studenti često na predavanjima rade u grupama kako bi naučili surađivati i zajednički dolaziti do rješenja.

Svi studenti ovog sveučilišta tijekom svojeg obrazovanja imaju priliku međusobno surađivati, i to na različitim razinama i na različite načine. Primjerice, ponekad studenti različitih kampusa slušaju zajedno predavanje. Kako je to moguće? Profesor, koji se može nalaziti bilo gdje u svijetu, putem video linka može držati predavanje istovremeno i u Zagrebu, Dubrovniku i, recimo, Rochesteru, New York, a pametni sustavi unutar predavaonica prepoznat će kada se neki student javi za riječ, snimiti samo njega i prenijeti to svim ostalima koji se ne nalaze u prostoriji s njim. Na taj način moguće je proširiti real time raspravu na dva kontinenta!

Također, tijekom studija studenti imaju priliku surađivati s ostalim studentima sveučilišta RIT i to na projektima kroz seminarske ili završne radove. Ti projekti uglavnom proizlaze iz potrebe za rješenjem problema neke tvrtke iz realnog sektora, a cilj je naravno – razvoj praktičnih znanja kod studenata i njihova priprema za poslovni svijet. Primjerice, studenti završne godine Informacijskih tehnologija surađuju s kolegama s kampusa iz SAD-a i Dubaija na izradi završnog rada bez čega ne mogu diplomirati; zajedno u timu rade na konkretnim projektima stvarnih kompanija iz SAD-a, ali i Hrvatske. Ove će godine primjerice hrvatski i američki studenti razvijati programsko rješenje za praćenje zagađenja zraka za A1 Hrvatska.

Nakon učenja u gym

Kroz kampus RIT Croatia u Zagrebu proveo me je predstavnik vijeća studenata Toni Dusper, koji mi je pokazao sve bitne prostorije u kojima studenti vole provoditi vrijeme. Među njima se nalazi u potpunosti opremljena teretana s garderobom i kupaonicom. Teretana radi od jutra do mraka, tako da je studentima uvijek na raspolaganju i vrlo lako mogu svoj dan ispunjen studentskim obavezama završiti udarajući u boksačku vreću u teretani. Što nije neuobičajeno, kako mi je rekao Toni.

Teretana na kampusu omogućava studentima da održavaju zdrav duh u zdravom tijelu!

Osim teretane, unutar zgrade faksa imaju lounge u kojemu je u trenutku mojeg obilaska bilo petero studenata koji su se odmarali na velikom broju kauča koji se tamo nalaze. Osim kauča, ova prostorija je opremljena računalima i klupama, te kao takav predstavlja malo ‘opušteniji’ prostor za druženje na kampusu.

Tijekom ovog posjeta posebno me iznenadio broj računala i radnih prostora za studente. Osim navedenog lounge prostora, postoji knjižnica opremljena svom potrebnom literaturom i računalima, ali i poseban labos s računalima gdje studenti mogu učiti i rješavati zadaće. Skoro gdje god sam prošla sam vidjela, ako ne računalo na radnom stolu, onda barem mjesto gdje možeš doći sjesti sa svojim laptopom i raditi što već trebaš.

Studenti za sve

Još jedna stvar koja je posebno zanimljiva kod RIT Croatia je uključenost studenata u rad samog koledža. Tako se studenti mogu zaposliti na nekoliko pozicija, u odjelu upisa, marketinga ili nekom drugom, a isto tako se mogu prijaviti na plaćenu demonstraturu. Studente demonstratore imala sam priliku vidjeti na vježbama iz kolegija Computational Problem Solving in the Information Domain, gdje su mi objasnili da su oni medijatori između profesora i studenata, odnosno, pomažu studentima u rješavanju zadataka kada naiđu na neki problem koji ne razumiju.

Izdvojeni članak

Što donosi studiranje na engleskom jeziku: Razgovarali smo s jednom studenticom koja nam je otkrila sve tajne

Osim toga, svaki freshman, odnosno brucoš, dobiva svojeg studenta-mentora na početku akademske godine koji ga vodi kroz prvih nekoliko tjedana i pokazuje sve što treba znati o studentskom životu na RIT Croatia. Na taj način gradi se solidarnost između studenata različitih godina, ali i dobar networking koji im sigurno pomaže kasnije u životu.

Postoji nekoliko vrsta stipendija i financijskih potpora

RIT Croatia posebno nagrađuje dobre rezultate. Svake godine studenti dobivaju priliku dobiti stipendiju na temelju izvrsnog uspjeha, volontiranja na faksu i rezultata u pisanju rada na unaprijed definiranu temu. Osim toga, prilikom samog upisa na RIT Croatia svi budući studenti dobivaju priliku dobiti stipendiju ili financijsku potporu. Na primjer, svi kandidati za upis koji su sve razrede srednje škole završili s odličnim uspjehom, automatski dobivaju stipendiju u vrijednosti od 4.000 eura.

Upravo su u tijeku rane prijave na kojima svi potencijalni kandidati imaju puno veće šanse dobiti stipendiju nego li na ljetnim upisima. Rane prijave traju do 15. veljače 2020., a svi koji se prijave do 15. prosinca ove godine dobivaju dodatne pogodnosti pri plaćanju školarine.

I ti možeš lako postati student na jedan dan

Ovo iskustvo bilo je vrlo zanimljivo i informativno te izvrstan način za putovanje u drugu državu, barem u prenesenom značenju. Prema onome što sam vidjela i čula, u Hrvatskoj imamo pravi američki koledž, u punom smislu te riječi. Od načina na koji se izvodi nastava, preko odnosa studenata i profesora, do načina ocjenjivanja, cijeli sustav je napravljen prema modelu američkog obrazovanja.

RIT Croatia nudi svim zainteresiranim učenicima i potencijalnim budućim studentima da iskuse kako je to biti student na jedan dan. Kao i mene, dočekat će vas studenti, provesti po cijelom faksu i odvesti na predavanje, a kroz nekoliko sati provedenih tamo u potpunosti ćete upiti atmosferu. Prijava i cijeli posjet je besplatan i izrazito zabavan, a sve što trebate je prijaviti se preko ove poveznice. Posjetiti možete kampuse u Zagrebu i Dubrovniku!

Lounge area je studentima možda i najdraži dio kampusa.

___________________________________________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji native studija portala srednja.hr i RIT Croatia.