Pretraga

Treba li zabraniti korištenje ChatGPT-ja za pisanje eseja i drugih radova?: ‘To bi bila velika greška’

A- A+

S obzirom na to da neki studenti umjetnu inteligenciju koriste kao pomoć za pisanje seminara, eseja i drugih radova, na našoj konferenciji Obrazovanje x AI, postavilo se pitanje o tome treba li zabraniti AI u obrazovanju. Odgovor na to pitanje dao je Peter Schmidt, viši predavač na američkom koledžu RIT Croatia. Između ostalog je rekao da je potencijal umjetne inteligencije toliko velik da studenti ne smiju izaći s fakulteta bez znanja o tome.

Peter Schmidt | Foto: Niko Goga

Tema koje smo se, između ostalog, dotakli na našoj konferenciji Obrazovanje x AI je i ona treba li, u obrazovanju, zabraniti korištenje umjetne inteligencije. O ovome smo, na panelu ‘Kakvi su stavovi ravnatelja i dekana o umjetnoj inteligenciji’, razgovarali s Peterom Schmidtom, višim predavačem na američkom koledžu RIT Croatia.

Profesori osmislili upute za korištenje ChatGPT-ja

Za početak, Schmidt je ispričao kakva je praksa s korištenjem umjetne inteligencije na koledžu RIT Croatia i rekao je da su profesori, na početku jesenskog semestra, za predmete poput intenzivnog pisanja, profesori osmislili ChatGPT guidelines s uputama kako koristiti ChatGPT, što je etično, što je neetično, kako se korištenje umjetne inteligencije za pisanje eseja mora evidentirati i slično.

– Ja jako volim taj individualni pristup jer smo još na početku te revolucije i umjetna inteligencija će se tako brzo razvijati. Svaki tjedan čujemo da ima nešto novo što prošli tjedan još nije postojalo. Tako da, nema smisla tu pokušavati napraviti nešto regulativno nego to moramo razvijati polako i individualno, rekao je Schmidt.

Izdvojeni članak
Miranda Glavaš-Kul

Hoće li umjetna inteligencija zamijeniti nastavnike? ‘Škole imaju sve uvjete da uvedu AI’

Bila bi velika greška zabraniti AI u obrazovanju

Dodao je i da bi velika greška bila zabraniti korištenje umjetne inteligencije u obrazovanju samo zato što još u potpunosti ne znamo što to jest.

– Potencijal toga je toliko velik i relevantnost toga u stvarnom životu i u poslovnom svijetu je toliko visoka da ne možemo poslati naše studente van bez da su učili o umjetnoj inteligenciji, zaključio je.


srednja.hr+ konferencija: Obrazovanje x AI organizirana je povodom 12. rođendana portala, a održana je 10. studenog u prostoru Algebra Spark event Space. Srebrni partneri konferencije su Visoko učilište Algebra, Coca Cola HBC Adria, RIT Croatia, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i CARNET. Brončani partner konferencije je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. Partneri konferencije su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Privredna banka Zagreb, Hrvatska zajednica županija i Kraš. Sve u vezi događaja možete pratiti u rubrici Obrazovanje x AI.