Pretraga

Antonia studira i vodi svoj startup: Sad za učenike organizira startup akademiju

A- A+

Da srednjoškolci itekako sanjaju o poduzetništvu, a studenti se njime već bave, pokazala je startup konferencija za učenike koja je nedavno okupila gotovo stotinu učenika. Iza svega stoje studenti koledža RIT Croatia. Kako nam je rekla Antonia, idejna začetnica konferencije, organizacija takvog događaja je bila izazovna, ali ne planiraju stati već organiziraju i start-up akademiju. Antonia je i sama vlasnica startup-a pa nam je otkrila kako uspjeva balansirati obvezama u poduzetništvu i na studiju.

Antonia Kurtović | Foto: RIT Croatia

Antonia Kurtović ideju za vlastiti startup dobila je nakon mature. Znala je da se mnogi njeni vršnjaci bore s izazovima mentalnog zdravlja pa je zajedno s prijateljicom iz škole odlučila osmisliti aplikaciju koja će im u tome pomoći.

Nisu stale na ideji. Tako je Antonia danas suvlasnica startup-a Michi Community, a uz to i studentica druge godine Međunarodnog poslovanja na RIT Croatia, američkom koledžu s kampusima u Dubrovniku i Zagrebu.

Iako se mnogima čini nemogućim balansirati obveze na studiju i poduzetništvo, Antonia u tome nije usamljena. Često surađuje s drugim studentima-poduzetnicima, a neke od njih ugostila je i na prvoj startup konferenciji za učenike koju je nedavno organizirala. Na njoj se okupilo gotovo sto učenika.

Prijavite se na Start-up akademiju

Ideja za konferenciju rodila se iz njene želje da svoje dosadašnje iskustvo podijeli s mladima koji imaju poslovne ideje, ali ne znaju kako ih pretvoriti u stvarnost, rekla nam je. Ne staje na konferenciji, već organizira i Start-up akademiju i natjecanje za učenike.

Akademija se sastoji od tri modula na kojima ćete naučiti sve o razvoju vlastite tvrtke, a potom ćete na dvodnevnom natjecanju svoje ideje predstaviti žiriju. Pobjednik osvaja stipendiju za RIT Croatia u iznosu od 4.000 € i mjesto u pre-incubation programu BIRD Incubatora. Prijave traju do 3. travnja, a sve o tome pročitajte ovdje.

Antonia i njene kolegice, studentice RIT Croatia | Foto: RIT Croatia

Antonia prvi put organizira ovakav događaj pa se susrela s određenim izazovima, ispričala nam je. Razgovarali smo, osim toga, o njenim dojmovima s konferencije, iskustvu kao studentice i poduzetnice te njenoj aplikaciji.

Za početak, predstavi nam se. Tko si, odakle dolaziš, što studiraš i koja si godina studija, čime se baviš u slobodno vrijeme… Sve nas zanima!

Ja sam Antonia Kurtović i dolazim iz Zagreba. Studentica sam druge godine Međunarodnog poslovanja na RIT Croatia. Paralelno s faksom radim u BIRD inkubatoru za AI startupe te razvijam svoj startup, Michi Community. U slobodno vrijeme volim putovati i istraživati nova mjesta.

Stojiš iza startup konferencije za učenike koju ste organizirali na RIT Croatia. Kako se rodila ta ideja?

Ideja za konferenciju se zapravo rodila iz ‘brainstorminga’ koji sam imala sa zaposlenicima na RIT Croatia. Nama studentima su sva vrata tamo uvijek otvorena i faks nam stvarno daje dobru podršku kad imamo svoje ideje. Naime, već smo prije radili na nekim projektima skupa tako da su bili upoznati s mojim interesom za svijet startupa i potaknuli me da razmislim što bismo mogli organizirati, a da je vezano uz to područje. I tako se rodila ideja za konferenciju.

Također, moja velika želja je bila da svoje dosadašnje znanje podijelim s mladima koji imaju ideje, ali možda ne znaju još kako ih najbolje pretvoriti u stvarne poslovne projekte. Znam koliko je podrška drugih ljudi značila meni na početku mojeg poduzetničkog putovanja i želim istu stvar omogućiti drugima.

Je li ovo prvi put da organiziraš takav događaj? Kako si se snašla u tome, je li bilo izazovno?

Iako se cijeli život bavim projektima, ovo je bio prvi put da sam se našla u području organizacije evenata. Bilo je veoma izazovno jer mi je sve bilo novo, no to isto znači da sam kroz taj cijeli proces i jako puno toga naučila.

Moram napomenuti da iza konferencije stoji još studenata koji su bili tehnička podrška i pobrinuli se da sve na samoj konferenciji prođe glatko. Konferencija je možda bila moja ideja, ali se ona sigurno ne bi ostvarila bez cijelog organizacijskog tima koji je stajao iza nje.

Iskoristila bih ovu priliku da se zahvalim i svim gostima-predavačima: predstavnicima četiri genijalna studentska startupa (Analyzee, Arkensight, Arden i Novela Medica) koji su na inspirirali svojim pričama iz svijeta poduzetništva, profesorici Jasminki Samardžiji koja nas je poučila o kvalitetama uspješnih osnivača te Hajdi Ćenan, Petri Modrić i Leoneli Krajač koje su sudjelovale u panel raspravi i podijelile svoja iskustva s nama.

Startup konferencija | Foto: RIT Croatia

Jeste li imali podršku s RIT Croatia u organizaciji konferencije?

Apsolutno! RIT Croatia je preuzeo na sebe cijelu marketinšku kampanju, odnose s javnošću, pripremu prostora i slično. Mislim da ova konferencija najbolje pokazuje kako izgleda studiranje kod nas. Ako imaš neku ideju i želiš uložiti trud u nju, dobit ćeš podršku da tu ideju i ostvariš. Smatram da je to jako bitno mladim ljudima jer nam pruža priliku da se razvijamo kao osobe i istovremeno stječemo iskustva za našu poslovnu karijeru.

Podijeli dojmove s konferencije s nama. Kako je bilo? Je li konferencija ispunila tvoja očekivanja?

Bio je veliki odaziv srednjoškolaca na konferenciju i to mi je bilo jako drago. Kao što sam i spomenula, ovo je bilo prvi put da sam ovakvo nešto organizirala, tako da si nisam postavljala velika očekivanja. Mislim da najbolje na ovo pitanje odgovaraju rezultati ankete koju su srednjoškolci ispunjavali na kraju konferencije. Velika većina ih je rekla kako bi konferenciju preporučila prijateljima te su napisali da je konferencija bila vrijedna njihovog vremena.

Na konferenciji ste imali predstavnike startup-ova koje su započeli studenti. Što tebe u njihovim pričama najviše inspirira?

S obzirom na to da sam i sama studentica koja ima startup, volim surađivati s drugim studentima-poduzetnicima jer se međusobno podržavamo, razumijemo i pomažemo jedni drugima. Također, volim slušati njihova iskustva jer me motiviraju da uložim još više truda u svoj startup. Njihova poruka koja mi se najviše urezala u sjećanje je da kada radimo nešto što volimo, nije nam problem to raditi satima i satima. Mislim da primjenjivanjem tog principa možemo izbaciti nepotrebne stvari koje zapravo ne volimo i koje nam samo kradu vrijeme.

Nakon konferencije planirate i startup akademiju za srednjoškolce. Što učenici tamo mogu očekivati?

Cilj akademije je naučiti srednjoškolce kako da pretvore svoju ideju u startup. Akademija se sastoji od tri modula – razvoj poslovanja, marketing i financije. Nakon akademije slijedi natjecanje za koje će srednjoškolce pripremiti vrhunski mentori. Na natjecanju će srednjoškolci prezentirati svoje ideje četveročlanom žiriju te će najbolji osvojiti vrijedne nagrade za koje su se pobrinuli partneri akademije: BIRD Incubator, Smion, CroStartup i RIT Croatia. Učenici mogu očekivati da će jako puno toga naučiti, no da će i upoznati podjednako ambiciozne vršnjake s kojima će u budućnosti sigurno surađivati.

I sama si vlasnica startup-a, Michi Community. Riječ je o aplikaciji koja tinejdžerima pomaže s mentalnim zdravljem. Što te potaknulo da se baviš temom mentalnog zdravlja kod mladih?

U srednjoj školi sam primijetila da veliki broj mojih vršnjaka ima izazova s mentalnim zdravljem te da se nema kome obratiti za pomoć. To je onda utjecalo ne samo na njihove ocjene, već i na socijalne i obiteljske sfere njihovog života. Odmah nakon mature, sudjelovala sam na Youth Business Campu koji se organizira svako ljeto na našem kampusu. Tamo se rodila ideja za Michi aplikaciju koju sam onda odmah podijelila s prijateljicom iz srednje, Ani Einwalter, koja je danas co-founder Michija. Ostalo je povijest!

Je li ti teško usklađivati obveze na studiju i vođenje vlastitog startupa?

Iskreno i kratko – je. Zahtijeva dosta žrtve što se tiče slobodnog vremena te jako dobro upravljanje vremenom, što je nešto što još uvijek učim. Definitivno nije za svakoga jer zahtijeva dosta odricanja, no s druge strane, poduzetništvo je veoma uzbuđujuće putovanje i jako mi je drago što već dvije godine uspijevam biti mali dio njega.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i RIT Croatia