Pretraga

Provjerili smo koliko koštaju ljetni smještaji u studentskim domovima: U jednom gradu cijena čak 228 eura

A- A+

Kraj ispitnih rokova i akademske godine sve je bliži, a studenti iz studentskih domova uglavnom trebaju iseliti do 15. srpnja. No, ako žele mogu ostati u domovima i preko ljeta te iskoristiti ljetni smještaj. On se dodatno plaća pa smo provjerili kakve su cijene ovog ljeta.

uprava studentskog doma stjepan radić sava zagreb

Uprava studentskog doma Stjepan Radić – Sava, Zagreb | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Nedavno smo pisali kako će ove godine ljetni smještaj u studentskim domovima u Zagrebu biti skuplji. Cijena je s 900 kuna narasla na 1.130 kuna, odnosno 150 eura za mjesec i pol boravka. Studenti će u Zagrebu za ljetni smještaj boraviti u sedmom i osmom paviljonu studentskog doma Stjepan Radić, a mi smo provjerili koliko će koštati i kako će izgledati ljetni smještaj u ostalim gradovima.

Split

Iz SC-a u Splitu kazali su nam kako je smještaj za studente u svim domovima osiguran za one koji imaju obveze na fakultetu tijekom ljeta. U periodu od 15. srpnja do 1. rujna, napomenuli su iz splitskog SC-a, student nema pravo na državnu subvenciju smještaja pa im se stanarina uvećava za iznos subvencije i iznos PDV-a.

– Trenutno prikupljamo prijave. S obzirom na to da većina djelatnika Sveučilišta u periodu od 15. 7. do 1. 9. koristi godišnji odmor, jako malo je studenata koji u tom periodu imaju obveze, stoga ne očekujemo prevelik broj prijava, rekli su nam iz SC-a.

U Splitu se u studentskim domovima može boraviti i turistički, čak ako niste student. Kao što smo već pisali, cijene ljetnog smještaja u studentskim domovima, odnosno hostelima u Splitu za ovu turističku sezonu su narasle. Za dvokrevetnu sobu s privatnom kupaonicom u Hostelu B.B. za sedam dana platit ćete 62 eura više nego lani.

– Cijene ljetnog smještaja formiraju se shodno situaciji na tržištu. Na cijene utječu daleko veći troškovi, kretanja na tržištu, odnosno odnos između ponude i potražnje. Ovogodišnje cijene programa ‘Okreni na ljeto’ su veće za otprilike 20 posto, objasnili su nam tada iz SC-a Split, a sve cijene i rezervacije pogledajte ovdje.

Rijeka

U Rijeci će ove godine ljetni smještaj biti u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić. Studentima korisnicima subvencioniranog smještaja naplaćuju se cijene iz cjenika subvencioniranog, a studentima korisnicima nesubvencioniranog smještaja cijene iz cjenika nesubvencioniranog smještaja. Tako je mjesečna uplatna cijena subvencioniranog smještaja po osobi u dvokrevetnoj sobi u
objektu jedan 51,10 eura. Za nesubvencionirani smještaj cijena jednog noćenja po osobi u dvokrevetnoj sobi u objektu jedan je 11,28 eura.

– Naše su cijene ostale iste, odnosno nije došlo do njihovog rasta. Za sada je interes studenata još uvijek skroman međutim vjerujemo da će se isti uskoro povećati. Tako je bilo i dosadašnjih godina, kazali su iz SC-a Rijeka.

Za ljetni smještaj studenti se mogu prijaviti slanjem poruke elektroničke pošte na adresu: [email protected]. Osim studentima pojedincima, SC Rijeka smještaj nudi i grupama studenata koji na Sveučilište i Veleučilište u Rijeci dolaze u sklopu programa i projekata studentskih organizacija, o čemu smo već pisali.

Izdvojeni članak
druga menza studentski dom stjepan radić

U menzama fali radnika pa studenti često ‘poljube’ vrata, SC: Odluke o radu donosimo s domskim odborima

Osijek

Cijena ljetnog smještaja za studente u Osijeku u dvokrevetnoj sobi ista je kao i u Zagrebu – 150 eura. No, u Osijeku studenti mogu u ljetnom smještaju boraviti i pola mjeseca te tada plaćaju pola iznosa stanarine.

– Cijena noćenja tijekom privremenog ljetnog smještaja u dvokrevetnoj studentskoj sobi iznosi 16,00 eura/120,55 kuna po osobi. Riječ je o cijenama nesubvencioniranog smještaja u studentskim domovima te nije bilo dodatnih poskupljenja za studente, rekli su nam iz SC-a Osijek.

Ove godine studenti će u Osijeku boraviti u Studentskom domu Ivan Goran Kovačić, a ako bude potrebe za ljetni smještaj bit će otvoren i Novi studentski dom. Za sada je za ljetni smještaj zainteresirano oko 100 studenata. Studenti koji su ostvarili smještaj i oba roditelja su im umrla, nestala ili nepoznata, roditelji su im razvedeni ili preminuli, studenti koji su bili smješteni u domove socijalne skrbi ili u udomiteljske obitelji te studenti s invaliditetom od 1. do 5. kategorije invaliditeta (iznad 50 % tjelesnog oštećenja) i tijekom razdoblja privremenog ljetnog smještaja plaćat će subvencioniranu cijenu smještaja u iznosu 53 eura.

Pula

U Puli je ove godine ljetni smještaj poskupio 15 eura za cijeli period. Tako studenti za 45 dana ljeta plaćaju 228 eura.

– Ljetni smještaj je moguć u Studentskom domu Pula u paviljonu 1. Interes za njega je velik, rekli su nam iz SC-a u Puli.