Pretraga

Rasplet krize? Filozofski većinom glasova potvrdio privremenog dekana, raspisani i redovni izbori

A- A+

Vijeće Filozofskog fakulteta većinom je glasova podržalo Miljenka Jurkovića kao privremenog dekana. Na istoj sjednici pokrenut je proces odabira redovnog dekana te je imenovano povjerenstvo koje će se baviti prijavama za seksualno uznemiravanje.

Filozofski fakultet u Zagrebu | foto: srednja.hr

Jutros smo izvijestili kako je Senat imenovao Miljenka Jurkovića za privremenog dekana Filozofskog fakulteta. On je tom prilikom predložio da se privremeno, najdulje do iduće sjednice zadrže i troje prodekana iz prijašnje, postavljene uprave Miljenka Šimprage.

Vijeće podržalo njega, ali ne i prodekane

Vijeće Filozofskog fakulteta s 55 glasova za i 16 protiv podržalo je Jurkovića kao svog privremenog čelnika. Istovremeno, Vijeće je većinski odbilo podržati staru prodekansku ekipu – Krešimira Pavlinu, Tomislava Galovića – koji je javnosti poznat po tome što je kao dekanski kandidat prepisao dio svojeg programa – te Naidu Mihal Brandl.

Dosta važno za normalno funkcioniranje Fakulteta, kaže nam naš sugovornik s Filozofskog, danas je raspisan i natječaj za redovni izbor dekana. Do 16. ožujka skupljaju se kandidature, a onda je plan da se u ožujku na sjednici Vijeća predstavljaju i biraju programi dekanskih kandidata koji će potom, ako sve bude po planu, u travnju doći i na Senat zagrebačkog sveučilišta. Kako nam kaže naš sugovornik, ideja privremenog dekana Jurkovića je da Filozofski već u svibnju uspije izabrati svojeg redovnog dekana.

Izdvojeni članak

Borasov kandidat za čelnika Filozofskog to je već bio: Revizija tada našla brojne nepravilnosti

Povjerenstvo za prijave seksualnog nasilja

Od drugih važnijih odluka danas je formirano i posebno povjerenstvo koje će se baviti prijavama seksualnog uznemiravanja, a osim toga ponovno su pokrenuti i procesi reforme studija koji su posljednjih sedam mjeseci stajali na mjestu. Privremeni dekan Jurković najavio je i da će biti formirano povjerenstvo za reakreditaciju kojega, kako nam kaže naš sugovornik, do sada na Filozofskom fakultetu nije bilo.

Kako nam kaže, sjednica je danas bila ugodna, bez povišenih tonova i tenzija. To i ne čudi s obzirom na to da su članovi Fakultetskog vijeća konačno dobili obnašatelja dužnosti dekana i predsjedavajućeg u tom tijelu koji dolazi s Filozofskog, a već je jednom i bio dekan Fakulteta.