Pretraga

Rektor Bjeliš: Pred nama je sušno razdoblje, a MZOS igra za privatne fakultete

A- A+

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u 11 sati u maloj vijećnici Sveučilišta u Zagrebu, rektor Aleksa Bjeliš izvijestio je predstavnike medija o financijskom stanju u kojem se nalaze. Prema rektorovim riječima, u posljednih pet godina dobivaju sve manje sredstava iz državnog proračuna. Stoga će se i ove akademske godine zabilježiti pad od nekoliko postotaka u odnosu na prošlogodišnjih milijardu i 200 tisuća kuna. Uz novčane probleme, Bjeliš je istaknuo zabrinost za budućnost zagrebačkog Sveučilišta jer, kako kaže, zbog MZOS-a će kvalitetni ljudi s državnih fakulteta pribjeći na privatne.

Foto: srednja.hr

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u maloj vijećnici u 11 sati, izvijestio je predstavnike medija pa samim tim i širu javnost o financijskoj situaciji u kojoj se nalazi institucija kojom upravlja. Osim objašnjenja zašto je Sveučilište na današnjoj nezavidnoj razini, izrazio je brigu o njegovoj budućnosti, ali i uputio pismo Hrvatskom Saboru u kojem kritizira nove odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Izdvojeni članak

Ministar i rektori će imati istu plaću, dok će se prorektori izjednačiti sa sveučilišnim profesorima

Postoji ineters za istraživanjima, ali ne i financijska sredstva

Na samom početku rektor Bjeliš je istaknuo veliki korak koji je Sveučilite napravilo potpisavši ugovor s MZOS-om oko Namjenskog financiranja istraživačkih djelatnosti, koje su već neko vrijeme u kriznom stanju jer raspolaže minimalnim sredstvima.

Profesorica na PBF-u Duška Ćurić objasnila je da se na Natječaj za namjensko financiranje znanstvenih djelatnosti na Sveučilištu za 2013. godinu prijavilo 768 istraživanja koja su iziskivala troškove od skoro 57 milijuna kuna. Međutim, fond za potporu istraživanja koji su imali na raspolaganju iznosi 22 milijuna i 400 tisuća kuna, stoga je odobreno 429 potpora.

– Vidljivo je da na našem Sveučilištu postoji veliki interes za istraživanjem, ali nemamo dovoljno sredstava da potaknemo sva kvalitetna istraživanja koja su bila navedena. Također je bitno naglasiti da je ovo bio prvi put da je Sveučilište autonomno odlučivalo o financiranju, što treba pozdraviti i nastaviti, zaključila je profesorica Ćurić.

Izdvojeni članak

Rektor Bjeliš: ‘Nismo mi krivi za ogroman broj ekonomista’


Dogodine očekuju manje od milijarede i 200 tisuća kuna

Ove godine Sveučilite je dobilo oko milijardu i 200 tisuća kuna iz državnog proračuna, no posljednjih pet godina bilježe opadanje. Stoga i sljedeće godine očekuju pad od nekoliko postotaka. Plaće se neće znatnije mijenjati, ali će najveći udar biti na materijalne troškove Sveučilišta.

Čeka nas suša i alarmantno stanje

Rektor Bjeliš se nadovezao riječima kako postoji velika želja i entuzijazam da Sveučilište ostane jako istraživačko vrelo, stoga puno očekuju od međunarodnih fondova oko kojih su se u rektoratu posebno aktivirali.

– Kao što ja često ističem iza nas je relativno uspješno razdoblje od pet do šest godina koje nas je i dovelo na dignitetna mjesta, no bojim se da će sada krenuti, a već i jesu, sušne godine s manjim rezultatima koja će utjecati i na samo rangiranja Sveučilišta kao jake istraživačke institucije, istaknuo je rektor.

Nastavio je kako su prve najave sredstava koja će se dodijeliti Sveučilištu od državnog proračuna poprilično zabrinjavajuće, no ipak će pričekati kako će izgledati konačan prijedlog. Bjeliš je objasnio kako će se stavke za plaće malo sniziti, dok će stavke materijalnih troškova biti niže za preko 30 posto. U tom slučaju će omjer plaća i materijalnih troškova biti 93 naspram sedam posto, a sa Sveučilišta konstantno upozoravaju da je svaki omjer u kojemu se za plaće odvaja preko 75 posto alarmantan.

MZOS radi što ga volja i nitko mu ništa ne može

Iz Vlade pa tako i MZOS-a stalno objašnjavaju kako je sporni omjer rezultat viška zaposlenika na Sveučilištu, no rektor ističe da su odnosi na zagebačkom Sveučilištu otprilike kao i kod svih svjetskih univerziteta. Također je izjavio da rade na analizi nakon koje će vidjeti kako stoje sa zaposleništvom, što je velika tema u javnim institucijama cijele zemlje.

Izdvojeni članak

Jovanović: ‘Za dijalog smo o svim pitanjima Pravilnika, osim o onim financijskog karaktera’

Ministar Jovanović zabrinuo je Bjeliša i novim Pravilnikom o raspodjeli
vanjskih prihoda sveučilišta kojim želi ‘uvesti red’. – Moglo bi se dogoditi da se ovim Pravilnikom destimulira Sveučilište zbog čega bi mnogi projekti i istraživači bježali od nas i tražili druga mjesta na kojima će dobiti sredstva i uvjete za svoj rad, objasnio je rektor uz napomenu kako se o tome još žele konzultirati s resornim ministarstvom.

Konferenciju za novinare Bjeliš je iskoristio i da predstavi pismo koje je uputio Hrvatskom saboru, a radi se o kritiziranju MZOS-ova Zakona o izmjenama i dopunama Zakona i znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Naime, Nacionalno vijeće ne postoji već deset mjeseci pa samim tim niti kriterije za izbor u znanstveno zvanje. Kako Bjeliš govori, radi se o tome da Sveučilite ima izvrsne pojedince u ponom naponu znanstvenog rada koje ne može zadžati jer su iz MZOS-a iskazali svoje protivljenje tome.

– Ministarstvo šalje poruku: ‘Možemo raditi što nas volja i nitko nam ništa ne može’, zaključio je zagrebački rektor dodajući kako neće direktno reći da MZOS pogoduje privatnim fakultetima, ali da će na taj način kvalitetne ljude otjerati sa Sveučilišta upravo privatnicima u ruke.