Pretraga

Jovanović: ‘Za dijalog smo o svim pitanjima Pravilnika, osim o onim financijskog karaktera’

A- A+

Ministar Jovanović održao je višesatni sastanak s predstavnicima studenata na temu novog Pravilnika o studentskoj prehrani koji je dolaskom na snagu uzburkao duhove i povukao brojne rasprave. Na jučerašnjem sastanku su studenti objasnili sve što ih oko novog Pravilnika muči, a dogovoreno je da će se dijalog nastaviti u studenom.

Foto: srednja.hr

U prostorijama MZOS-a jučer poslijepodne ministar Jovanović i njegova pomoćnica Ružice Beljo Lučić održali su sastanak s predstavnicima studenata i studentskih centara kako bi raspravili novi Pravilnik o studentskoj prehrani. Isti je stupanjem na snagu 1. listopada razljutio brojne studente koji od tada zahtijevaju smanjenje cijena hrane. Cilj sastanka bila je analiza dosadašnje provedbe i rješavanje uočenih problema nastalih primjenom novog Pravilnika, naveli su u priopćenju na stranici MZOS-a.

Izdvojeni članak

Video: Evo kako se priprema hrana u SC-ovoj menzi i kakva je njena kvaliteta

‘Promjene su bile nužne kako bi se spriječio bankrot studentskih centara’

Ministar Jovanović naglasio je ponovno kako su promjene u sustavu studentske prehrane bile jednostavno nužne, budući da je dosadašnji sistem neke od studentskih centara doveo na rub bankrota te zaustavio razvoj sustava. Također, tvrdi kako je Ministarstvo otvoreno za dijalog o svim pitanjima provedbe Pravilnika, osim o onima financijskog karaktera, jer bi te promjene negativno utjecale na prijelaz prema direktnim potporama za one kojima je takva potpora najpotrebnija.

Studenti žele povećanje subvencije za pola obroka dnevno te uvođenje menija za doručak

Studentski su predstavnici izrazili želju za povećenjem subvencije za pola obroka dnevno. Također su tražili i promjenu načina obračunavanja subvencija s tjedne na mjesečnu te da se pojedina jela po izboru, odnosno proizvodi koje studenti najčešće konzumiraju ne subvencioniraju s 50 nego sa 71,24 posto. Predložili su i uvođenje menija za doručak te se požalili na previsoke cijene jela izvan menija.

Izdvojeni članak

Ponestaje vjere u studentski prosvjed: Mnogi u srijedu neće ići u menze, a tvrde da će pobuna propasti

Imenovat će se lokalna povjerenstva za prehranu studenata

Na sastanku, koji je u priopćenju MZOS-a okarakteriziran kao razgovor u dinamičnom i konstruktivnom okruženju, dogovoreno je imenovanje lokalnih povjerenstava za prehranu studenata te zajedničko rješavanje svih eventualnih problema koji se budu uočili za vrijeme reforme sustava.

Konkretne promjene moguće tek u studenom

Hoće li biti konkretnih promjena znat će se tek u studenom, budući da će se tek tada vidjeti prvi financijskih pokazatelji primjene novog Pravilnika. – Postoji mogućnost produljenja vremena za akumulaciju prava i povećanje razine subvencije za određene artikle, ali to ćemo moći odrediti tek početkom studenog, izjavila je pomoćnica ministra Ružica Beljo Lučić. Novi sastanak studentskih predstavnika, predstavnika studentskih centara i Ministarstva očekuje se u studenom, kada bi se trebale dogovoriti konkretne promjene u Pravilniku.