Pretraga

Rektor Boras oko pet minuta pozdravljao uzvanike na proslavi Sveučilišta, a objasnio nam zašto nije posebno spomenuo Divjak

A- A+

Velikom svečanošću, Sveučilište u Zagrebu u nedjelju navečer proslavilo je 350. obljetnicu svoga postojanja. Rektor Damir Boras oko pet minuta pozdravljao je nazočne goste u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. A bilo je zaista gomilu gostiju – od rektora europskih i svjetskih sveučilišta, preko crkvenih velikodostojnika pa sve do predstavnika gospodarstava. No aktualnu ministricu znanosti i obrazovanja rektor nije posebno spomenuo. Kaže da ju nije želio  izdvajati među ostalim ministrima. Da nije kvalitetno, rekao je, Sveučilište ne bi doživjelo 350. godišnjicu postojanja.

Proslava 350 godina Sveučilišta u Zagrebu | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u nedjelju navečer bila je prepuna važnih gostiju.

Rektori europskih i svjetskih sveučilišta, crkveni velikodostojnici, političari, diplomati, predstavnici gospodarstava, profesori i studenti… Svi su došli proslaviti 350. obljetnicu Sveučilišta u Zagrebu.

Rektor dočekuje visoke uzvanike | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Svečani prijem uzvanika

Izdvojeni članak

[FOTO] Jeste li se već provozali njime? Sveučilište u Zagrebu dobilo je svoj tramvaj

Rektor Damir Boras svečane je uzvanike dočekivao na samom ulazu u Lisinski, a goste su na putu u dvoranu dočekivali  i studenti odjeveni u majice s logitipom Sveučilišta.

Nakon svečanog intoniranja himne, okupljenima se obratio rektor. Na početku govora gotovo pet minuta, maltene poimenice, pozdravljao je nazočne visoke uzvanike.

‘Nisam je želio izdvajati’

No aktualnu ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak nije spomenuo pa se na Twitteru razvila rasprava o tome je li ministrica uopće prisutna. Nekoliko minuta kasnije, Divjak je ipak, s govornice, pozdravio premijer.

– Po protokolu sam pozdravio premijera i sve njegove ministre. Nisam nikoga htio posebno izdvajati – objasnio nam je nakon svečanosti profesor Boras.

Rektor Boras i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Sveučilište kao čuvar hrvatskog  jezika i identiteta te europskih vrijednosti

A u svom govoru rektor je istaknuo kako je Sveučilište tijekom proteklih 350 godina mijenjalo svoja imena i ustroj, ali je bilo i ostalo stožerna nacionalna ustanova u području znanosti, visokog obrazovanja, transfera znanja i tehnologije, kulture i umjetnosti.

– Bili smo i čuvar hrvatskog jezika, hrvatskog nacionalnog identiteta i europskih vrijednosti, kazao je rektor te naglasio kako je sve to moguće upravo zbog sveučilišne autonomije.

Ustvrdio je da se ni najautoritativniji režimi nisu usudili do kraja zadirati u autonomiju sveučilišta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Boras na latinskom: Neka sveučilište živi i cvjeta

– Uspjeli smo, iako nam je često nedostajala potpora politike, kazao je rektor.

Izdvojeni članak

‘Tko ih ne bi koristio’: Ovako izgledaju poštanske markice Sveučilišta u Zagrebu

Zahvalio se i svim studentima, a posebno onima koji su zaslužni što je Sveučilište postalo jedno od najnagrađivanijih na sajmovima inovacija.

Svoj govor završio je na latinskom jeziku, s željama da Sveučilište živi i cvjeta.

– Ut vivat crescat et floreat Universitas studiorum Zagrabiensis!, zaključio je Boras.

Pokretači promjena

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako je Sveučilište ima jaku ulogu u očuvanju kulturnih vrijednosti, ali i stvaraju demokracije.

Prisjetio se nekih od poznatih bivših, kako je rekao, ‘študenata’, poput Tina Ujevića, a Sveučilištu je poželio još puno godina rada.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Akademik Željko Reiner naglasio je kako su mladi intelektualci uvijek bili iskra koja je pokretala promjene.

– Sveučilište u Zagrebu i danas obrazuje najbolje stručnjake, no ljudima se kroz medijski prostor šalje ideja da je bolje raditi na vlastitom PR-u, ustvrdio je Reiner.

Plenković: Iskoristite prilike koje vam daje EU

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako Sveučilište u Zagrebu alma mater hrvatskog obrazovanja.

– Ono je iznjedrilo mnoge značajne pojednice, a ima i veliki značaj u društvu, rekao je Plenković.

Naglasio je i kako raste proračun za znanost i obrazovanje, u njegovu mandatu za čak 33 posto.

Uvjeren je, rekao je, da će Sveučilište prepoznati prilike koje mu nudi Europska unija kako bi postalo još kvalitetnije.

Susret rektora i premijera | foto:Denis Gaščić|srednja.hr

Kolinda: Ne budite zatočeni u svojim bedemima

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović naglasila je kako je svako sveučilište autonomno, ali ni jedno ne živi izvan društva u kojem djeluje.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zagrebu danas ima 350. rođendan, ali slavit će ga tek u studenom. Znate li zašto?

– Mlade ljude treba odgajati kao samopouzdane stručnjake koji će aktivno utjecati na svoje društvo, ali i očuvati naš identitet, rekla je predsjednica.

Kaže kako sveučilišta ne smiju ostati ‘zatočena u svojim bedemima’.

– Vidimo kako su promjene sve brže te nam je stoga potrebno sidro napretka, ali i sidro očuvanja identiteta, ustvrdila je Grabar Kitarović.

Povelja RH Sveučilištu i njegovim  fakultetima

Sveučilištu je dodijelila Povelju Republike Hrvatske.

Povelju su, osim Sveučilišta, dobili i fakulteti i akademije starije od sto godina.

Nagrađeni su tako KBF, Pravni, Filozofski, Farmaceutsko-biokemijski, Šumarski, Akademija likovnih umjetnosti, Arhitektonski fakultet, FKIT, FSB, Građevinski, Učiteljski i Veterinarski fakultet.

Svečanost je imala i svoj umjetnički dio, u kojem se izdvojio Dragan Despot s izvedbom Krležine drame ‘Na rubu pameti’.

‘Stoljeća su dokaz kvalitete’

Domjenak poslije svečanosti | foto: Denis Gaščić|Srednja.hr

A slavilo se i nakon svečane proslave. Okupljeni gosti rektoru, ali i ostalim članovima sveučilišne zajednice, ostali su čestitati i nekoliko sati nakon završetka obilježavanja.

– Godine su dokaz kvalitete. Da nije kvalitetno, Sveučilište sigurno ne bi doživjelo 350. godišnjicu, zaključio je rektor Boras.