Pretraga

Rektor Boras se krajem siječnja cijepio protiv korone: Tad se već naveliko pričalo da cjepiva nedostaje

A- A+

Zagrebačkom rektoru Damiru Borasu ovih dana ne nedostaje skandala. Sad se doznalo da su on i supruga prije petnaest dana primili cjepivo protiv korone, iako se tad već naveliko pričalo da cjepiva nedostaje, a u tom trenutku još nisu bile procijepljene ni skupine prioritetnije od njega.

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu
Foto: Screenshot HRT Pozitivno

Zagrebački rektor Damir Boras i njegova supruga cijepili su se protiv korone 25. siječnja, doznaje reporter N1 televizije Hrvoje Krešić. Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, on i supruga cijepili su se na Zavodu za dječju preventivnu stomatologiju KBC-a Zagreb, čiji je pročelnik profesor Stomatološkog fakulteta Željko Verzak. Ta vijest postaje dosta problematična kada ju stavimo u odgovarajući kontekst.

Cjepiva nedostaje, no ne i za rektora

Rektor Boras bio je zaražen koronom 25. studenog prošle godine. Tada nam je, u kratkoj SMS poruci rekao da se osjeća dobro te da nema nikakve simptome. Točno dva mjeseca nakon, on i supruga dobivaju cjepivo protiv COVID-19. Prirodno se nameće nekoliko pitanja.

Kako je moguće da je Boras tada dobio cjepivo protiv korone? Podsjetimo, prema planu cijepljenja, u prvoj fazi prioritetni su bili korisnici domova za starije i nemoćne te njihovi zaposlenici. Nakon njih, cjepivo su trebali dobiti zdravstveni djelatnici. Rektor Boras, koliko je javnosti poznato, ne spada ni u jednu od tih kategorija. On se, naime, najranije po planu mogao cijepiti u drugoj fazi.

Osim toga, na dan kad je zagrebački rektor primio prvu dozu cjepiva, već se naveliko govorilo o tome kako europske zemlje, uključujući i Hrvatsku, neće dobiti očekivanu količinu. Točno je tog dana premijer Andrej Plenković rekao da je došlo do ‘kidnapiranja cjepiva’. Drugim riječima, taj je dan hrvatska javnost informirana da cjepiva neće biti u količini u kojoj smo očekivali. No, kao što sada vidimo, to nikako nije značilo da ga nema za rektora Borasa.

Izdvojeni članak

Borasova uprava u rektoratu se raspada: Prorektorica dala neopozivu ostavku, pričali smo s njom

Rektor nam ne odgovara na poruke

Odmah po primitku ove informacije, Damiru Borasu poslali smo pisani upit. Zanimalo nas je zašto se cijepio ako je nepuna dva mjeseca prije prebolio bolest uzrokovanu koronavirusom. Usto, naš novinar poslao mu je poruku mobitelom. Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor od rektora.

Upit smo poslali i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Od njih smo pak tražili objašnjenje kako je moguće da je rektor dobio cjepivo, ako ne spada ni u jednu od skupina koje su se u tom trenutku cijepile, a posebice s obzirom na očekivani manjak dostavljenih doza cjepiva. Njihov ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

Reporter Hrvoje Krešić, koji je ovu informaciju i pustio u javnost, u tom se trenutku nalazio ispred zgrade sveučilišta. U daljini je, kaže, vidio rektora Borasa kako prolazi pa ga je zovnuo na mobitel.

“Nazvao sam ga i vidio kako vadi mobitel iz džepa, vjerojatno shvaća tko ga zove (i zašto) te mobitel potom vraća u džep”, napisao je Krešić na Twitteru.