Pretraga

Borasova uprava u rektoratu se raspada: Prorektorica dala neopozivu ostavku, pričali smo s njom

A- A+

Borasu se opasno drma mjesto na čelu zagrebačkog sveučilišta. Nakon što je jučer stopirano produljenje ugovora njegovom najbližem suradniku prorektoru Anti Čoviću, prorektorica Mirjana Hruškar danas je na tu funkciju podnijela neopozivu ostavku.

Foto: Ivan Klindić | Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Redovita profesorica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Mirjana Hruškar danas je dala ostavku na mjesto zagrebačke prorektorice za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete.

S prorektoricom smo kratko telefonski razgovarali, očekuje da će Senat prihvatiti njenu ostavku. Nekoliko minuta nakon razgovora poslala nam je priopćenje o razlozima svoje ostavke. U njemu kaže da je jučer održan Rektorski kolegij gdje je rektor naglasio važnost “sljedivosti” njegovih odluka, a ona, ističe u priopćenju, to nije mogla podržati. U priopćenju citira i dio pisma koji je poslala rektoru Damiru Borasu.

– Moja je moralna i ljudska odgovornost zahvaliti Vam se na dužnosti prorektorice za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete… Budući da u Vašim namjerama ne vidim dobru volju da Sveučilište s Vama na čelu nađe adekvatna rješenja za ozbiljne izazove s kojima se već duže vrijeme suočava i čije nerješavanje, po mojem skromnom mišljenju, ozbiljno narušava kvalitetu najvećeg sveučilišta u Republici Hrvatskoj, shvatila sam da Vas više ne mogu slijediti na Vašem putu, napisala je rektoru.

U pismu poslanom rektoru naglašava i kako izražava duboko žaljenje, što u osobnom, što u poslovnom smislu, jer je morala donijeti takvu odluku.

– U ovim za mene neprihvatljivim okolnostima funkcioniranja Sveučilišta u Zagrebu ne osjećam se odgovornom i ne mogu podržati, ni moralno ni profesionalno, Vaše odluke i postupke. Iskreno se nadam da ćete, usprkos svemu, pronaći mudrosti i učiniti pozitivne iskorake za dobrobit i budućnost Sveučilišta u Zagrebu i visokoškolskog obrazovanja Republike Hrvatske, zaključila je u pismu.