Pretraga

Svestrana Matina prepoznatljivo je lice FPZG-a

A- A+

Dvostruka dobitnica Rektorove nagrade, Matina Tenžera, maskota je Fakulteta političkih znanosti, a njezinu kreativnost teško je popratiti jer osim uredničkih obveza u studentskim novinama i rada na studentskoj televiziji, Matina je i idejna začetnica Glinomata, malog kiparskog univerzuma kojim je razveselila mnoge.

Matina Tenžera/foto: Ognjen Karabegović

Facebook Glinomata prikupio je preko 1220 lajkova, a narudžbe stižu sa svih strana. Kupci najčešće naručuju kipiće prijatelja ili ljubavnih partnera, a Matini je najdraže kad naruče vlastiti kipić.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Dokumentarac o studentima koji mijenjaju realnost

Od montaže do Rektorove nagrade

Iako ljubav prema novinarstvu vuče iz obitelji, Matina se dugo opirala Fakultetu političkih znanosti gdje upravo završava četvrtu godinu studija novinarstva. Predrasude o struci razbila je upisom na fakultet na kojemu je do sada ostvarila nekoliko većih projekata.

Na Televiziji Student dobro je znani gost, a već je neko vrijeme i zamjenica glavnog urednika studentskih novina Global. Tisak je njezino omiljeno odredište pa svoj angažman u studentskom listu ne vidi kao obvezu već zadovoljstvo.

– Kolege mi uglavnom ne zamjeraju kad im korigiram tekstove jer svaku svoju korekciju obrazložim. Global je prije svega platforma za regrutaciju mladih novinara te funkcionira kao mjesto gdje se studenti po prvi put mogu susresti s radom i tiskanom mediju u praksi, kaže Matina za novine koje su ove godine dobile Posebnu Rektorovu nagradu.

U istom danu je uz Posebnu Rektorovu nagradu postala dvostruki laureat Rektorove nagrade.

– U istom sam danu saznala da sam dvostruki laureat Rektorove nagrade jer osim za Global, kolegice i ja  nagrađene smo za dokumentarni film ‘Mijenjamo realnost’ koji progovara o poteškoćama u studiranju s invaliditetom, raduje se Matina.

Izdvojeni članak

[Rektorova 2015] Novi robot FER-ovaca među najboljim studentskim radovima zagrebačkog Sveučilišta

‘Najdraže mi je kad naruče vlastiti kipić’

Prije fakulteta, Matina je surađivala i na nekoliko kazališnih projekata te je uz pomoć profesorice Dubravke Crnojević-Carić s Akademije dramskih umjetnosti prošla sve faze stvaranja kazališne predstave, a radila je kao inspicijentica u predstavi Vaginini monolozi. Okušala se i kao asistentica produkcije i asistentica redateljice u predstavi Dobro tijelo, a u suradnji sa ZKM-om izrađivala je lutke za Šumu Striborovu.

Upravo su lutke potaknule želju za njezinim trenutnim poslom. U kiparstvu, odnosno izradi personaliziranih kipića, Matina je pronašla mjesto gdje će ostvariti svoj umjetnički potencijal te je pokrenula Glinomat.

Izrađuje kipiće, ili kako ih umiljato zove, gliniće po narudžbi.

– Rad u Glinomatu me raduje jer sam perfekcionist i voljna sam se zabavljati detaljima pa se doista predam izradi svakog kipa. Time se planiram baviti čitav život ako mi novinarse obveze to dozvole, objašnjava Matina.

Za izradu jednog kipa potrebno joj je sat i pol do dva sata nakon čega slijedi bojenje i odijevanje likova. Kupci najčešće naručuju kipiće svojih bližnjih.

– Omiljeno mi je kad netko naruči vlastiti kipić jer bih sasvim sigurno i sama postupila tako da naletim na nešto poput Glinomata, zaključila je.