Pretraga

Riječko sveučilište povećalo Erasmus proračun šest puta, i to u šest godina

A- A+

Prije šest godina Sveučilište u Rijeci je za studentsku razmjenu osiguralo 70 tisuća eura, a za narednu će akademsku godinu biti osigurano čak 460 tisuća eura. U šest godina broj odlaznih i dolaznih studenata kontinuirano se povećava, prije šest godina u Erasmus programu sudjelovalo je 35 studenata i 7 članova nastavnog i nenastavnog osoblja, a za sljedeću akademsku godinu već su sada prijavljena 172 studenta i 24 člana nastavnog i nenastavnog osoblja koji žele otići na neko od inozemnih sveučilišta. Istovremeno je prijavljeno 113 stranih studenata koji žele dio akademske godine provesti na riječkom sveučilištu, a do početka akademske godine će broj stranih studenata povećati.

en.wikipedia.org

Izdvojeni članak

Erasmus studenti u Rijeci nemaju osiguran smještaj, ali broj razmjena svejedno raste

Riječko je sveučilište svoj proračun za Erasmus razmjene povećalo šest puta u šest godina i tako omogućilo brojnim studentima i profesorima odlazak na neka od inozemnih sveučilišta. U tih se šest godina broj studenata koji odlaze na razmjenu povećao, s 35 studenata koji su prije šest godina otišli na razmjenu, na 172 studenta koji su prijavljeni za sljedeću akademsku godinu, prenosi Novi list.

Sve više stranih studenata želi učiti hrvatski na riječkom sveučilištu

Sveučilište u Rijeci osiguralo je suradnju s više od 300 europskih institucija na koje odlaze riječki studenti, ali i strani studenti dolaze na razmjenu u Rijeku. Najviše su interesa za dolazak na Sveučilište u Rijeci pokazali studenti iz Poljske, Španjolske, Latvije, Finske, Italije, Grčke, Njemačke i Velike Britanije, a najviše su popularni Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Ekonomski i Filozofski fakultet, komentira prorektorica za studije i studente prof. dr. Snježana Prijić Samaržija.

Sve više inozemnih studenata pokazuje interes za učenjem Riječkoj kroatističkoj školi, centru za učenje inojezičnog hrvatskog jezika pri Odsjeku za kroatistiku na Filozofskom fakultetu, ističe Prijić Samaržija i dodaje kako na razmjenama najčešće sudjeluju studenti društvenih i humanističkih znanosti, a zatim prirodnih i tehničkih znanosti.

Prorektorica je najavila i razvijanje sustava priznavanja ECTS bodova i kompetencija stečenih u inozemstvu na studentskoj razmjeni. Te bi se kompetencije trebale priznavati automatizmom na matičnom fakultetu, smatra Prijić Samaržija, kako studenti ne bi gubili ritam studiranja i kako bi imali prilike steći nova životna iskustva kojima bi upotpunili životopise.

Transverzalne vještine poput timskog rada, tolerancije, rješavanja problema, kritičkog promišljanja i preuzimanja inicijative su ono što od svojih budućih zaposlenika očekuje 92 posto europskih poslodavaca, a prosječan Erasmus student pokazuje bolji rezultat od 70 posto ukupnog broja studenata, ističe Prijić Samaržija.

Riječki će studenti u listopadu moći posjetiti četvrti
Sajam stipendija upravo, koje Sveučilište u Rijeci organizira s Institutom za razvoj obrazovanja, a studenti će se moći informirati o mogućnosti mobilnosti i
dopunskog stipendiranja mobilnosti.