Pretraga

S radom počeo Odbor za mentalno zdravlje studenata: ‘Mi smo tu da vam pružimo ruku’

A- A+

Početkom ove godine na Sveučilištu u Zagrebu osnovan je jedna sasvim nova studentska grupa, odnosno Odbor za promicanje psihološkog zdravlja čiji je cilj promocija mentalnog zdravlja studenata. Kako su tek krenuli s radom, a planovi su im veliki, razgovarali smo s njima kako bi nam se predstavili i na taj način približili studentima njihov rad i djelovanje.

Foto: Unsplash

Odbor za promicanje psihološkog zdravlja, ili drugim imenom MiMManus in Manu, je odbor Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Relativno su mlada grupa dvadesetak studenata s različitih sastavnica i područja Sveučilišta te se bave promocijom mentalnog zdravlja, edukacijom te se zalažu za bolju dostupnost stručne individualne psihološke pomoći studentima.

– Potreba za osnivanjem se pojavila zbog sve uočljivijeg nedostatka edukacije studenata o tome kako se nositi sa stresnim situacijama, kako si pomoći u takvim trenucima, kako prepoznati znakove koji upućuju da nam je potrebna profesionalna pomoć te zbog nedostatka informiranosti studenata o dostupnosti iste. Sva naša uočavanja je potvrdilo veliko istraživanje Agencije za znanost i visoko obrazovanje, rekli su nam iz Odbora.

‘Većini studenata je uskraćen pristup psihološkoj podršci. Zato smo mi tu’

Rezultati istraživanja koji spominju pokazali su da 52 posto studenata svoje mentalno zdravlje doživljava lošijim i puno lošijim u odnosu na razdoblje prije pandemije.

– Naime, studenti se već drugu godinu za redom susreću s pandemijskim načinom života, područje Zagreba je bilo pogođeno potresom te su to sve vanjski faktori koji su utjecali i još uvijek utječu na nečije mentalno zdravlje. Ali daleko od toga da do pandemije problemi mentalnog zdravlja nisu postojali. Postojali su. Nekima su se u ovim uvjetima otkrili ili pogoršali, a većini je čak i uskraćen pristup psihološkoj podršci. Upravo zato smo mi tu, poručili su iz Odbora.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli MiM – Manus in Manu (@mim.unizg)

Zasada su aktivni samo na društvenim mrežama, ali u svibnju pripremaju bitan događaj

Njihovo djelovanje je trenutačno, pošto je prošlo svega dva mjeseca od osnivanja, ograničeno samo na društvene mreže te na njihovom blogu gdje objavljuju različite informativne sadržaje za širu publiku poput objašnjavanja različitih vrsta terapija i razlike između psihoterapeuta i psihijatra.

– Također dajemo podršku studentima i široj populaciji kako očuvati psihološku stabilnost i kako se lakše nositi sa stresom u trenutačno nestabilnoj geopolitičkoj situaciji. No najbitnije, objavljujemo opširan popis udruga i mjesta kojima se svatko može javiti ukoliko osjeti potrebu za psihološkom podrškom, savjetovanjem ili psihoterapijom. Također je bitno napomenuti da ćemo u svibnju, koji je Mjesec svijesti o mentalnom zdravlju, napraviti višednevni događaj uživo gdje će se studenti moći educirati o mentalnom zdravlju te poraditi na vlastitome kroz različita predavanja i radionice. Daljnje informacije, uključujući i temu samog događaja, ćete dobiti putem naših društvenih kanala, kažu iz Odbora.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli MiM – Manus in Manu (@mim.unizg)

‘Nastojat ćemo vas podučiti o tome kako si poboljšati kvalitetu života i maknuti stigmu s pojma mentalnog zdravlja’

Osim ankete AZVO-a i Odbor je provodio svoju anketu o mentalnom zdravlju studenata o kojoj smo i mi pisali, a rezultati ih, kažu, nisu previše iznenadili.

– Zanimljivo je bilo statistički pratiti odgovore na određena pitanja. Pitanja koje su referirala na to jesu li studenti u posljednjih godinu dana imali poteškoće s mentalnim zdravljem te jesu li potražili adekvatnu pomoć su bila posebno zanimljiva. Naime, postotak jednakih odgovora na to pitanje (DA/NE forme) nije se mijenjao otkako smo imali 100 ispunjenih anketa pa sve do finalnih 5.103. Upravo nam takvi rezultati upućuju na to koliko je bitno informirati studente o psihološkom zdravlju, objasnili su iz Odbora.

Napomenuli su da je alarmantno što na zagrebačkom sveučilištu samo 11 sastavnica ima svoja vlastita savjetovališta. te da će se zalagati za osnivanje psihološkog savjetovališta. No, dok se to ne ostvari, na svojim društvenim mrežama objavili su važan popis mjesta gdje se i kome studenti mogu obratiti, a ako imate kakva dodatna pitanja, iz Odbora poručuju – slobodno se javite.

– Želimo da znate da smo mi tu za vas, za sve vaše misli i da nam se možete obratiti kada god. Nastojat ćemo vas podučiti o tome kako si poboljšati kvalitetu života, nastojat ćemo maknuti stigmu s pojma ‘mentalno zdravlje’. Mentalno zdravlje je tema koja je jednako jednostavno koliko je i kompleksna. Poteškoća u mentalnome zdravlju nije samo neki teški psihijatrijski poremećaj, to je i kronični stres, tjeskoba mjesec dana prije ispita, dugotrajan osjećaj bezvoljnosti, itd. No, za kraj, ono što želimo da znate, kao što sam prijevod imena našeg odbora govori (lat. manus in manu – hrv. ruka u ruci), mi smo tu da vam pružimo ruku, zaključili su iz Odbora.