Pretraga

Saborski zastupnik: Proračunskim novcem stimulira se studente da promjene seksualnu orijentaciju

A- A+

Splitsko sveučilište prije nekoliko je dana objavilo natječaj za Erasmus+ razmjenu za studente. U tekstu natječaja postoji i dio u kojem se navode kategorije studenata koji su u ‘nepovoljnom položaju’ i koji imaju pravo na dodatnih 200 eura stipendije. Među kategorijama poput studenata romske manjine, studenata humanističkih studija, onih starijih od 30 godina i sličnih, našli su se studenti pripadnici LGBT orijentacije. Dodatnih 200 eura LGBT studenti dokazivali bi potpisanom izjavom, što mnogi vide prostorom za varanje. Nije to dobro ‘sjelo’ desničarima, saborski zastupnik HRAST-a, Hrvoje Zekanović, istaknuo je kako se ‘proračunskim novcem ljude simulira da promjene seksualnu orjentaciju’. Na slučaj je reagirala i ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.

Foto: Sveučilište u Splitu

Kako smo izvijestili u četvrtak, u natječaju za studentsku Erasmus+ razmjenu, kojeg je raspisalo Sveučilište u Splitu, u kategoriji studenata u nepovoljnom položaju našli su se i pripadnici LGBT orijentacije. Oni, kao i primjerice studenti u nepovoljnom socio-ekonomskom položaju, studenti koji rade uz studij, studenti koji su završili strukovnu školu… imali bi pravo na dodatnih 200 eura stipendije.

Pripadnost LGBT orijentaciji, prema prvoj verziji natječaja, dokazivala bi se samo pisanom izjavom studenta. No, nakon samo nekoliko dana splitsko je Sveučilište odlučilo izmijeniti natječaj. U kategoriji studenata u nepovoljnom položaju više nama onih LGBT organizacije.

Zekanović: ‘Proračunskim novcem se stimulira ljude da promjene svoju seksualnu orijentaciju’

Izdvojeni članak
sveučilište u splitu

Sveučilište u Splitu LGBT osobama nudilo dodatnih 200 eura za Erasmus, a onda se ipak predomislilo

Rijetko su kada tema među saborskim zastupnicima studenti, no ovoga puta pripadnici desnice ipak su odlučili javno komentirati natječaj Sveučilišta u Splitu. Zamjerke je imao HRAST-ov zastupnik Hrvoje Zekanović.

– Isto ovako moglo bi se tražiti dodatno financiranje za ljude plave kose, crne kose, filateliste. Za rubriku je ‘vjerovali ili ne’ da se proračunskim novcem stimulira ljude da promjene svoju seksualnu orijentaciju, rekao je Zekanović, prenosi NovaTV.

Slučaj je komentirala i ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, koja kaže da je pogriješila birokracija.

– Samo su prepisali sve koji su u akcijskom planu, bez da su razmišljali je li potrebno baš dati prednost u ovome slučaju, kazala je Divjak za NovaTV.

Nekim studentima ne bi bio problem lagati

Novinari su jednog splitskog studenta pitali i bi li za 200 eura mjesečno bio spreman potpisati da je pripadnik LGBT zajednice.

– Pa naravno, ako je to nekakav benefit. Mislim, u studentskom je životu svaki novčić bitan, tako da bih potpisao, rekao je student Dražen.

Izdvojeni članak

Poljupci gejeva previše za zadarsku gimnaziju: S bizarnim objašnjenjem učeniku odbili rad LGBT tematike

Njegov vršnjak Jure konstatirao je kako ovo nije ni prvi ni zadnji puta da se nešto u našoj državi zloupotrebljava.

– Treba se naći nekakva vaga kako pomoći nekome, a da s druge strane netko drugi to ne iskoristi, mišljenja je student Leonard, prenosi NovaTV.

Sa splitskog sveučilišta još su jednom konstatirali kako su svjesni da samo izjava kao dokaz otvara prostor za zloupotrebu, ali da natječaj nije izmijenjen zbog pritiska desnice.

– Na taj način zaustavili smo taj dio dok se transparentno ne nađe način definiranja ranjivih skupina, pojašnjava Đurđica Miletić, prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu, za NovaTV.

Iz Agencije za mobilnost su pak poručili da pripadnici LGBT orijentacije jesu na popisu ranjivih skupina, ali i da visoka učilišta sama odlučuju koje ranjive skupine mogu ostvariti pravo na dodatak.