Pretraga

SC objavio cjenik studentskih poslova za 2023.: Za neke poslove preporučuju i po 8,97 eura po satu

A- A+

Osim što je od Nove godine minimalna studentska satnica izražena u eurima, ona je i povećana jer je povećana minimalna plaća u Hrvatskog. Tako će studenti u 2023. raditi za najmanje 4,38 eura po satu. U skladu s tim, Studentski centar u Zagrebu objavio je i novi cjenik za 2023. kojim su propisane preporučene satnice za poslove koje studenti obavljaju, a kreću se od minimalne pa do 8,97 eura za poslove programiranja i izrade web stranica.

Foto: srednja.hr

Kao i svake i na početku ove 2023. godine Studentski centar u Zagrebu donio je novi cjenik studentskih poslova. Riječ je o dokumentu koji sadržava satnice za sve vrste poslova koje studenti inače obavljaju.

Ove godine minimalac 4,38 eura

Pritom treba naglasiti kako dokument ima snagu preporuke, a jedino čega se poslodavci striktno moraju držati jest minimalna studentska satnica koju propisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ta minimalna studentska satnica u 2023. godini iznosi 4,38 eura neto.

Kao i ranijih godina, minimalnu satnicu SC preporučuje za neke administrativne poslove. U to, primjerice, ulaze rad u fotokopiraoni, ali i rad studenata predavača u školama, rad na dostavi pošte, rad na unosu podataka u računalu ili za tajničke poslove. Minimalac od 4,38 eura po satu preporučen je i za studente koji obavljaju poslove čistača u kinima ili prodavaonicama, za one koji rade u papirnoj, tekstilnoj ili prehrambenoj tvornici, na deklariranju robe, kao i za poslove redara, za niz poslova u kazalištima te za rad na recepciji, obavljanje posla konobara ili servira.

Izdvojeni članak
euri i centi

Od sutra se mijenjaju tri važne stvari za studente: Sve imaju veze s novcem

Za programere preporuka 8,97 eura po satu

Nešto malo viša satnica, ona između pet i šest eura, preporučena je za čišćenje kotlovnica ili skladišta, rad na građevinama (primjerice, kao ispomoć zidarima), za rad u elektroničkoj, automobilskoj i metalnoj industriji. Satnicu od 5,23 eura SC preporučuje i za poslove utovara i istovara robe, poput utovara ili istovara namještaja, keramičkih pločica, knjiga iz arhiva i sl.

Najviše preporučene satnice su one iznad sedam eura. Konkretno, SC Zagreb preporučuje satnicu od 7,47 eura za čišćenje snijega, 7,97 eura za studente prevoditelje i inokorespondente, a najveća satnica 8,97 eura preporučena je za studente koji se bave poslovima programiranja ili izrade web stranica.

– Navedene cijene su okvirne, poslodavac može ponuditi i drugačije cijene od navedenih, ali ne niže od minimalne satnice propisane Zakonom. Izvođač ima pravo na 50 posto uvećanje naknade za sate rada u dane državnoga blagdana, za rad noću, za prekovremeni rad, rad nedjeljom, a uvećanja se ne kumuliraju. Izvođač ima pravo i na naknadu putnih troškova, naknadu za topli obrok i druge naknade ako su ugovorene i navedene u Ugovoru, podsjećaju iz SC-a.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako se izračunava minimalna studentska satnica objasnili smo u našem TikTok videu:

@srednja_hr Od 2023. raste minimalna studentska satnica! Objasnili smo kako se izračunava i koliko možete zaraditi preko tjedna, vikendom i blagdanima! #srednjahr #studenti #studentskasatnica #posao #studentskiposao #hrvatska #faks ♬ Monkeys Spinning Monkeys (Piano) – BANG IA