Pretraga

Od sutra se mijenjaju tri važne stvari za studente: Sve imaju veze s novcem

Kuna ide u povijest, dolazi nam euro. Studentska satnica opet ide gore, a diže se i limit maksimalne neoporezive godišnje zarade za studente. Tri su to važne promjene koje će od sutra, 1. siječnja 2023. dočekati studente u Hrvatskoj.

euri i centi

Foto: srednja.hr

Ova je godina donijela brojne promjene za studente, no stvar tu ne staje. Od sutra, 1. siječnja 2023. studentima se smiješe još tri, zaista velike novosti, a sve se tiču novca.

Izdvojeni članak
studentski ugovor

Ministar donio odluku: Evo kolika je minimalna studentska satnica u 2023. godini

Kuna ide u povijest, uvodi se euro

Od sutra, 1. siječnja 2023., kuna ide u povijest, a euro postaje službena valuta u Hrvatskoj. Stipendije koje ste do sada dobivali u kunama, plaću koju ste zarađivali u kunama, prijeći će u euro. Vaši će poslodavci konvertirati kunski u iznos u eurima. Možda se uspijete dogovoriti pa satnicu ‘zaokružite’ na malo veći iznos pa tako dobijete povišicu.

Isto tako, uvođenje eura znači da ćete u eurima plaćati i sve što ste do sada plaćali u kunama. To se odnosi na upisnine i školarine na faksu, stanarinu u studentskim domovima ili privatnom smještaju. Do 14. siječnja, tehnički, moći ćete plaćati i u kunama, no obratite pozornost na stranice fakulteta i studentskih domova.

Tamo će biti navedene sve upute glede plaćanja. Primjerice, upute o tome koliko ‘velike’ novčanice će primati za određene troškove. Ova promjena može biti poprilično bezbolna ako ste pravovremeno informirani. Ako ne, mogli biste si stvoriti problem s dodatnim poslom, usitnjavanjem novca i nešto češćim odlascima do banke.

Povećava se studentska satnica

Po sili Zakona o obavljanju studentskih poslova koji je donesen za mandata bivše ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, rastom minimalne plaće automatski dolazi i do rasta minimalne studentske satnice. U 2023. minimalna će studentska satnica iznositi 4,38 eura neto. U protuvrijednosti to je 33 kune, što je značajno povećanje u odnosu na minimalnu satnicu ove godine koja je iznosila 29,30 kuna.

Baš kao i do sada, nedjeljom, blagdanima i za noćni rad između 22 i 6 sati ujutro studentska će satnica biti uvećana za 50 posto, što znači da će u te dane studenti raditi za minimalno 6,57 eura po satu.

Izdvojeni članak
novcanik

Pričali smo sa studentima koji su prešli limit pa platili porez: Osjećaju se preveslano

Diže se limit maksimalne neoporezive zarade

Iako bi mnogi voljeli da se taj iznos primjenjivao retroaktivno na sada već proteklu godinu, od 1. siječnja 2023., valja naglasiti, raste maksimalni iznos godišnje neoporezive zarade za studente. Po novome će, kada se donese Pravilnik o porezu na dohodak, iznositi 9.552,87 eura.

To je u protuvrijednosti 72.000 kuna što je značajno povećanje u odnosu na 63.000 kuna, koliki je bio maksimalni iznos neoporezive godišnje zarade za studente zaključno s ovom godinom. Studenti koji zarade u 2023. do navedenog povećanog limita, neće morati plaćati porez na dohodak, a oni koji ga premaše plaćat će porez na dohodak i pripadajući prizor na iznos novca koji ide iznad limita.

Copy link
Powered by Social Snap