Pretraga

SCZG dodijelio preko 3 milijuna kuna za studentske projekte: Ova ekipa dobila je više od milijun

A- A+

Preko 3 milijuna kuna koja im propisima pripadaju, studenti su dobili za svoje projekte i aktivnosti. Studentski centar donio je odluku prema kojoj se sredstva dodjeljuju za 117 projekata. Najviše je odnio Zagrebački sveučilišni športski savez, koji za svojih osam projekata, dobio preko milijun kuna.

novac kuna

Foto: srednja.hr

Studentski centar, među ostalim, obavlja ulogu posredovanja u studentskim poslovima, za što dobiva određenu naknadu. Tu su naknadu dužni su ulagati u studentski standard, aktivnosti i studentske projekte.

Novac za preko stotinu projekata

Tako je jučer donesena odluka o dodijeli financijski sredstava za studentske aktivnosti u iznosu od ukupno 3.283,007,38 kuna. Na četvrtom javnom pozivu, od 10. studenog ove godine, bilo je preko dvjesto studentskih prijava; prijaviti su se mogli studenti osobno ili putem studentskih organizacija i udruga. Odlukom o dodjeli sredstava 117 projekata podijelilo je preko tri milijuna kuna, dok je 75 prijava – odbačeno – a oni koji su ih prijavili za svoje programe neće dobiti novac.

Pregledali smo odluku o dodjeli sredstava, odnosno listu preko sto projekata koji su dobili novac na ovom javnom pozivu. Posebno smo se usredotočili na one udruge i pojedince koji su dobili najviše iznose za svoje prijavljene aktivnosti.

Trećinu iznosa odnijeli sportaši

Daleko najviši podijeljeni iznos dobio je Zagrebački sveučilišni športski savez. Njihovih osam projekata vrijedi, po mišljenju povjerenstva Studentskog centra, preko milijun kuna. Preciznije, ovom im odlukom dodjeljuju 1.102.200,00 kuna, što čini više od trećine ukupnog iznosa koji se dodjeljivao među 117 projekata.

TKO SU ONI?

Zagrebački sveučilišni športski savez (ZSŠS), kako stoji na službenim stranicama Unisporta, ‘najveći je lokalni savez sveučilišnog, veleučilišnog i visokoškolskog sporta te ujedno i najaktivniji lokalni hrvatski savez s obzirom na broj i kvalitetu aktivnosti koje provodi. Savez čine 31 studentska sportska udruga koje svojim aktivnostima ostvaruju ciljeve Saveza te organizira sportka natjecanja za sve studente i studentice na području grada Zagreba’.

Odmah nakon ZSŠS-a slijedi Hrvatska studentska asocijacija strojarskih fakulteta (HSA – SF) koja je za svojih sedam prijavljenih projekata od Studentskog centra, odnosno naknade za posredovanje, dobila ukupno 604.559,84 kune.

Zašto je tko odbijen – ne znamo

Osim tablice s odobrenim projektima i dodijeljenim sredstvima, Studentski centar u Zagrebu objavio je i dokument s listom onih projekata koji nisu dobili novac na ovom javnom pozivu. Zanimljivo je da se kod odobrenih projekata u tablici, u posebno stupcu pored svakog navodi da je imao potpunu dokumentaciju, što bi se za financirane projekte trebalo podrazumijevati.

Nasuprot tomu, na listi odbijenih nema stupca o potpunoj dokumentaciji, što znači da iz te liste ne znamo koji je projekt odbijen na temelju formalnih razloga – recimo nepotpune dokumentacije – a koji iz nekog drugog razloga. Odobrena financijska sredstva isplaćivat će se prema vremenu kada se pojedine studentske aktivnosti odvijaju, odnosno prema raspoloživim namjenskim sredstvima. Sa svim dobitnicima sredstava Studentski će centar, kako stoji u odluci, sklopiti ugovor.

Ispod možete vidjeti dvije tablice; u prvoj se nalazi svi dobitnici financijskih sredstava, dok se u drugoj nalaze oni koji nisu dobili novac. (Napomena: ako vam se dokumenti ne prikazuju, potrebno je osvježiti stranicu)

Tablica 1

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [9.34 KB]

Tablica 2

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [9.34 KB]