Pretraga

Sindikat reagirao na naprasno izbacivanje ugledne akademkinje iz Sveučilišnog savjeta

A- A+

Nezavisni sindikat u znanosti i visokom obrazovanju danas je održao konferenciju za novinare povodom izbacivanja ugledne akademkinje Milene Žic Fuchs iz Sveučilišnog savjeta, tijela koje nadzire rad zagrebačkog sveučilišta.

rektorat sveučilište u zagrebu

foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Nakon što je Milena Žic Fuchs, ugledna akademkinja koja sjedi u vijeću europskog ‘znanstvenog Oscara’, voljom senatora izbačena iz Sveučilišnog savjeta, tijela koje nadzire rad zagrebačkog sveučilišta, o svemu se oglasio Nezavisni sindikat u znanosti i visokom obrazovanju. Predsjednica Velikog vijeća Sindikata Vesnica Garašić odmah je istaknula kako ‘ne vole što moraju držati konferenciju’, no dužni su zbog, kako kaže, nepoštivanja akademskih praksi na Sveučilištu u Zagrebu.

ČOVIĆ U POVJERENSTVU

Podsjetimo, Žic Fuchs izbačena je iz Sveučilišnog savjeta nedugo nakon što je posebno sveučilišno povjerenstvo stopiralo njeno produljenje ugovora o radu, koje je tražio njen matični Filozofski fakultet. Tim je povjerenstvom koordinirao Borasov bliski suradnik i moćni zagrebački prorektor Ante Čović, a cijeli je proces stopiran na temelju anonimnog dopisa koji je, u vezi znanstvenih radova akademkinje Žic Fuchs, poslao ‘Aktiv članova vijeća Filozofskog fakulteta’.

‘Nije imala drugog izbora’

Sindikalna pravnica Ana Petošić s pravnog je stajališta objasnila što je problematično u načinu na koji je stopirano produljenje ugovora uglednoj akademkinji, a naposljetku i načinu na koji je izbačena iz Savjeta. Petošić je rekla kako je to ‘ogledni primjerak’ što se događa onima koji kritiziraju upravu zagrebačkog sveučilišta, a upravo je to učinila akademkinja Žic Fuchs.

Komentirajući potez akademkinje koja je oko neproduljenja ugovora alarmirala senatore, predsjednika i premijera, Petošić kaže da ona jednostavno nije imala drugoga izbora, već si je pokušala pomoći na jedini dostupan način. Sveučilišno povjerenstvo, istaknula je, nije donijelo nikakvu odluku, već su praktično onemogućili da se akademkinji produlji ugovor time što je nakon te sjednice povjerenstva postojala tek još jedna sjednica Senata u prethodnoj akademskoj godini na kojoj se produljenje moglo potvrditi. Shodno tomu, senatori nisu nikada odlučivali o ugovoru akademkinje Žic Fuchs. Pritom, Petošić upozorava, da je sveučilišno povjerenstvo postupalo prema anonimnoj predstavci, koju su imali mjesecima, ali su, prema njenom mišljenju, čekali su zadnji tren, što pokazuje da nisu djelovali u najboljoj mjeri. Povjerenstvom je, napomenimo, koordinirao moćni zagrebački prorektor Ante Čović.

Izdvojeni članak
milena žic fuchs

Ugledna akademkinja koja je kritizirala rektora izbačena iz tijela koje nadzire Sveučilište u Zagrebu

‘Prekršeno važno radno pravo akademkinje’

Štoviše, kaže Petošić, povjerenstvo na sveučilišnoj razini nije djelovalo u skladu sa zakonom jer je ono u procesu produljenja ugovora imalo nadležnost ocjenjivati ispunjava li akademkinja kriterije nastavne izvrsnosti. U prijevodu, ne bi se trebali baviti pitanjem znanstvene izvrsnosti. U anonimnoj predstavci na temelju koje je sveučilišno tijelo stopiralo cijeli postupak produljenja stoji da je Žic Fuchs imala premalo znanstvenih radova, Sve i da je to točno, istaknula je Petošić, time se povjerenstvo na sveučilišnoj razini nije smjelo baviti, a izgleda da ipak jest, i da su se članovi bavili pitanjem za koje nisu nadležni. Time je, naglašava, prekršeno važno radno pravo akademkinje. Istovremeno, napominje, na čelu tog povjerenstva je prorektor Čović koji je i sam nezakonito na Sveučilištu zaposlen nakon 70. godine života.

Garašić za kraj napominje kako se postupanje s anonimnim prijavama treba odvijati po standardnoj proceduri. Rektor kad takvo nešto dobije, trebao bi slati na etičko povjerenstvo. Etičko povjerenstvo bi zatim trebalo imenovati posebno stručno povjerenstvo koje bi o tome raspravilo. To se trebalo učiniti, smatra Garašić, a ne da se dva mjeseca ne radi ništa s tim da bi se na kraju anonimni dopis iskoristio za onemogućavanje produljenja ugovora. To je, istaknula je, namjerno stopiranje. Predrag Marković, sindikalni povjerenik s Filozofskog fakulteta koji kaže da mu je situacija s Žic Fuchs bila deja vu, jer se njemu slično dogodilo kad je prolazio izbor u više zvanje, pa je sve stopirano na Senatu. Kolege, kaže, poučeni njegovim slučajem, sad su jednostavno pognuli glavu, više se ne propitkuju nikakve odluke i nema kritičkog mišljenja.