Pretraga

Sindikat znanosti nije se sastao s Fuchsom, njegov savjetnik u nevjerici: ‘Želimo da nas ministar unese?’

A- A+

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ponovio je svoje zahtjeve ispred MZO-a. No, kako su naveli, ne žele razgovarati samo forme radi forme. Prije nego su otišli, rekli su da ministar Radovan Fuchs ima njihov broj. Savjetnik ministra navodi da su ih bili čekali, ali da sindikati nisu došli na sastanak. Kako je naveo, možda su htjeli samo imati razloga za vratiti se u četvrtak.

Prosvjedne akcije ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) zbog nezadovoljstva predloženim koeficijentima, danas je nastavio i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NZS). No, za razliku od njihovih saveznika iz Sindikata Preporod, nisu išli na sastanak s Ministrom Radovanom Fuchsom. I to unatoč novinarskim upitima glede jučerašnjih najava da je Fuchs spreman svakoga primiti u svoj ured. Kako su poručili, ne žele imati razgovore, samo radi razgovora.

– Mi se sigurno nećemo spuštati na razinu da navlačimo ministra, da mu kucamo na vrata i tražimo ga po ovoj zgradi. Naš državni tajnik s kojim smo razgovarali o koeficijentima i naš ministar koji je proveo život u ovom sustavu, jako dobro razumiju što smo tražili i jako dobro znaju naše zahtjeve. Ovo je bacanje PR finti. Oni znaju naše brojeve, znaju naše adrese i znaju kome se mogu javiti da nas pozovu na sastanak i da nam kažu što je realno, što je nerealno i kako će ti koeficijenti izgledati. Mene to interesira, ne forme radi forme, rekao je Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti.

 

Kroflin ne želi igru pokvarenog telefona, MZO: ‘Po njihovim zahtjevima, možemo isčitati da hoće veću plaću rektora’

Nakon što su se sindikalisti razišli, Kroflin je naknadno poručio da se ne želi preko medija igrati pokvarenog telefona s MZO-om. Po završetku prosvjeda, pred novinare je ponovno izašao i Božo Pavičin, poseban savjetnik ministra Fuchsa. Kao i u slučaju Sindikata Preporod, ponovio je da ni NZS, u svojih 15 stranica pritužbe, nije dao  konkretne prijedloge za koeficijente. Umjesto toga, tvrdi, sindikati su u svome dopisu govorili o općenitom položaju znanstvenika i ljudi u visokom obrazovanju. Kako je naveo, glavni je problem što prema ranijem poslanom dopisu, MZO ne zna što sindikati žele, ali da će svima porasti plaća.

– Trebali su napisati, želimo da ovaj asistent, docent, redoviti profesor ima ‘taj koeficijent’ i  onda bi o tome mogli razgovarat. Ovako općenito, mogu parafrazirat što su rekli, traže da i čelnici visokih učilišta imaju pravedne naknade za upravljanje visokim učilištima. To mi sad možemo iščitati tako da traže povećanje plaća rektorima, jer su i rektori čelnici visokih učilišta. Rektor ima više od četiri tisuće eura neto plaću. Je li to njihov zahtjev? Ne znamo. Svi će dobivati povećanje plaće, s ili bez dodatka, ali svi, komentirao je Pavičin.

Izdvojeni članak

Sindikat Preporod nakon razgovora s Fuchsom: Očekuju pomake u koeficijentima, ali nastavljaju s akcijama

Dodao je kako nisu nikoga iz Sindikata telefonski zvali na sastanak i ne zna što se dalje može očekivati. Kako je naveo, sami sindikati su zatražili sastanak preko medija, pa je i MZO tim putem poručio da su vrata ministra Fuchsa otvorena. Navodi da to vrijedi i danas. Čak štoviše, ističe Pavičin, u zadnje četiri godine su sindikati jednom tjedno imali sastanke s Fuchsom.

– Koliko sam ja razumio u petak, oni su htjeli da ih ministar primi. Ministar ih je čekao, mi smo sve napravili i nisu došli. Vjerojatno nisu htjeli doći da imaju razloga doći u četvrtak jer ako ih ministar primi, onda nemaju razloga vratiti se za dva dana. Prvo su rekli da žele da ih ministar primi. Sada se promijenilo, žele da ih ministar pozove. Što će biti za pet dana? Želimo da nas ministar unese?, zapitao se Pavičin.

Sindikati: Od 14 zahtjeva, najvažnije pitanje nenastavnog osoblja

Sindikalisti su poručili kako očekuju da će do kraja dana prikupiti više od 30 tisuća potpisa u svojoj peticiji. Kroflin je istaknuo da su u toj peticiji i iznijeli svojih 14 zahtjeva. No, neki su važniji od drugih.

– Ključna je stvar da si ne možemo dopustiti da pozicija radnih mjesta u našem sustavu bude lošija u odnosu na poziciju nekih drugih sličnih radnih mjesta s obzirom na aktualne uvjete. Jednako tako ne možemo dopustiti da nam se uruše karijerne perspektive u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. To znači da kada osoba ulazi u sustav, zna točno što je čeka u idućih 15 ili 20 godina. Prijedlog Vlade u smjeru urušavanja perspektive, da se rasponi između početne i najviše plaće bitno sabijaju.Treća stvar, postoji jako puno problema s nenastavnim i neznanstvenim osobljem koji ne znaju kako će njihovi poslovi biti uvedeni  u novi sustav koeficijenata. Oko toga bi najviše od svega, trebali dijalog i s Ministarstvom rada i resornim ministarstvom, ustvrdio je Kroflin napominjući da su ti zahtjevi MZO-u bili jasni još od siječnja.

Izdvojeni članak
Sanja Šprem

Šprem: ‘Na društvenim mrežama postoje manipulacije i iznošenje neistina’

Sindikalisti su poručili i da bi Vlada trebala biti uzor drugim, privatnim poslodavcima, ali su jako nezadovoljni njenim postupanjem prema njihovim zahtjevima. Istaknuli su i da je danas dan Svjetski dan socijalne pravde, ali da Vlada socijalnu pravdu vidi kao ‘kada mi govorimo, hvalimo se, vi šutite’. Najavili su i daljnje prosvjedne akcije te ponovili i svoju spremnost za štrajk. No, na upit koje će biti daljnje akcije ako se njihovi zahtjevi ne usvoje, poručili su da je ‘riječ o iznenađenju’.

– Trideset godina borbe ne daju baš razloga za optimizam. Ali, ako ne tražimo, sigurno to nećemo dobiti, rekao je nakon prosvjeda za Srednja.hr jedan od članova sindikata, profesor na FER-u, Boris Milašinović.