Pretraga

Ugledna akademkinja koja je kritizirala rektora izbačena iz tijela koje nadzire Sveučilište u Zagrebu

A- A+

Na sjednici Senata zagrebačkog sveučilišta, održanoj ovaj utorak, iz Sveučilišnog savjeta, tijela koje nadzire rad Sveučilišta, izbačena je ugledna akademkinja Milena Žic Fuchs. Ona je, podsjetimo, bila kritična prema upravi Sveučilišta na prijašnjih sjednicama Savjeta.

milena žic fuchs

Akademkinja Milena Žic Fuchs
Foto: unizg.hr

Milena Žic Fuchs, ugledna akademkinja i članica europskog vijeća ‘znanstvenog Oskara’, izbačena je iz Sveučilišnog savjeta, tijela koje nadzire rad zagrebačkog sveučilišta, doznaje Telegram.

Izbačena iz Savjeta

Izbacili su je senatori, upravljačko tijelo pri Sveučilištu, s tijesnih 36 glasova, odnosno jednim glasom iznad potrebne natpolovične većine. Ta odluka dolazi nedugo nakon što se na sveučilišnoj razini stopiralo produljenje ugovora o radu ugledne akademkinje, koje je tražio njen matični Filozofski fakultet.

Sveučilišno povjerenstvo umjesto podrške, na temelju anonimne je predstavke nedavno propustilo dati suglasnost na produljenje ugovora akademkinje Žic Fuchs na FFZG-u. Tim je povjerenstvom, podcrtava Telegram, koordinirao najbliži rektorov suradnik, moćni zagrebački prorektor Ante Čović. Izbacivanje akademkinje iz Sveučilišnog savjeta vezano je i za taj postupak, a i akteri se, pogađate, ponavljaju.

‘Maštovite konfabulacije’

Kako piše Telegram, na sjednici Senata zagrebačkog sveučilišta održanoj ovog utorka, prorektor Čović na devet je stranica u pismo razložio kronologiju oko produljenja rada Žic Fuchs. U tom pismu navodi se da je akademkinja izašla izvan okvira autonomije sveučilišta jer je oko svog ugovora kontaktirala predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

Njene pritužbe na zlouporabu položaja i ovlasti sveučilišnog povjerenstva koje je raspravljalo o njenom ugovoru, koje je poslala i senatorima, navodi Telegram, Čović u svojem pismo proglašava lažnima, zasnovanim na krivotvorenju činjenica i ‘maštovitim konfabulacijama. U zaključku svojeg izvješća Čović, piše Telegram, ne zaključuje ništa o produživanju ili neproduživanju akademkinjinog ugovora o radu, već zahtijeva od senatora da Žic Fuchs razriješe iz Sveučilišnog savjeta, što naposljetku i prolazi.

Bandićeva zamjenica i dalje tu

Osim razrješenja akademkinje, na sjednici Senata u utorak potvrđene su, kako doznaje Telegram, još dvije promjene zbog odlaska u mirovinu. Tako su umjesto Nedjeljka Perića s FER-a i Peruška Bogdanića s ADU-a, imenovani Bojan Jerbić s FSB-a i Siniša Reberski s Akademije likovnih umjetnosti.

Interesantna je činjenica, podcrtava Telegram, da je članica Sveučilišnog savjeta kao predstavnica Grada Zagreba i dalje ostala zamjenica bivšeg gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Iako više de facto ne predstavlja grad jer tamo nema nikakvu funkciju, niti je razriješena niti je podnijela ostavku.