Pretraga

Sindikat visokog obrazovanja dobio je novog predsjednika: Pročitajte njegovu biografiju

A- A+

Tvrtko Smital, istraživač s Instituta Ruđer Bošković, novi je predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Odlučeno je tako na 10. po redu Saboru na kojem je sudjelovalo preko 208 sindikalista iz 133 podružnice.

tvrtko smital za katedrom, nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

Tvrtko Smital, novi sindikalni predsjednik, za katedrom
Foto: Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

Novi predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, najveće reprezentativne sindikalne organizacije u resoru, je Tvrtko Smital.

Izdvojeni članak

Ribić odlazi s čela Matice sindikata: ‘Čovjek od riječi i principa život je posvetio sindikalnoj borbi’

Istraživač s našeg najvećeg instituta

Istraživača s Instituta Ruđer Bošković, našeg najvećeg i vodećeg znanstvenog instituta, za predsjednika Nezavisnog sindikata izabrali su na 10. po redu Saboru Sindikata koji se održao u subotu, 2. srpnja. U radu Sabora sudjelovalo je, ističu iz ove organizacije, 208 predstavnika iz 133 podružnice.

Uz Smitala za predsjednika, na istoj je sjednici izabrano 28 članova novog Velikog vijeća, novi članovi Nadzornog vijeća te Časnog suda. Kako napominju, Veliko vijeće ključno je političko tijelo Sindikata.


DVA ŠEFA IDU U MIROVINU

Dosadašnji glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, zbog odlaska u mirovinu nije se kandidirao ni za jednu sindikalnu funkciju, priopćili su iz te organizacije, kao ni dosadašnji sindikalni predsjednik Petar Pervan.


Cijelu karijeru proveo na Ruđeru

Tvrtko Smital rođen je 1968. godine, rođeni je Vinkovčanin, a na glavnu sindikalnu funkciju dolazi sa zavidnim akademskim životopisom. Od 2013. znanstveni je savjetnik i voditelj Laboratorija za molekularnu ekotoksikologiju pri Zavodu za istraživanje mora i okoliša na Institutu Ruđer Bošković.

Na toj je instituciji, zapravo, započeo svoj istraživački put pa se zadržao sve do danas. Prvi put na Ruđer dolazi 1995. godine kao poslijediplomski student i mlađi asistent u gore navedenom Laboratoriju. Tu boravi tri godine.

Već godinu kasnije, 1999. stječe doktorat iz ekotoksikologije na zagrebačkom PMF-u na temu Aktivnost mehanizma multiksenobiotičke otpornosti (MXR) vodenih organizama kao pokazatelj kvalitete okoliša, pod mentorstvom akademika Branka Kureleca.

Izdvojeni članak
senat sindikata

Sindikat osnovao svoj Senat, kažu da je počeo s radom: Među članovima i neka zvučna imena

Usavršavao se u inozemstvu

Novi sindikalni predsjednik u dva se navrata usavršavao na istaknutim inozemnim institucijama. Tijekom 1996. i 1997. godine na Institutu za fizikalnu kemiju pri Sveučilištu Johannes Gutenberg u njemačkom Mainzu, a onda i tijekom 2003. te 2004. kao dobitnik Fulbright stipendije, na Hopkins Marine Stationu pri prestižnom Sveučilištu Stanford u SAD-u.

Smital je u svojoj dosadašnjoj karijeri bio autor ili koautor preko 50 SCI indeksiranih znanstvenih članka te više poglavlja u knjigama. Prema podacima s njegovog Google Scholar profila, citiran je 2.603 puta, a h-indeks mu iznosi 31; to znači da ima barem trideset i jedan znanstveni rad gdje svaki od njih napose ima po trideset i jedan citat.