Pretraga

Šprem: ‘Na društvenim mrežama postoje manipulacije i iznošenje neistina’

A- A+

Sindikat Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja danas su održali protest pred MZO-om, ali nisu ih u tome podržali Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama. Sanja Šprem optužuje Željka Stipića, čelnika Preporoda da u svom očitovanju na koeficijente nije tražio ništa. SHU i NSZSŠ traže prelazak u osmi platni razred, ali Šprem navodi teško je izlaziti s argumentima kada postoji ‘mainstream vrlo jake manipulacije na društvenim mrežama i iznošenja neistina’.

Sanja Šprem

Sanja Šprem | foto: srednja.hr

Sanja Šprem, čelnica najvećeg sindikata u obrazovanju, Sindikata hrvatskih učitelja, gostovala je u ponedjeljak na N1 televiziji. Održan je danas protest pred MZO-om u organizaciji Sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. No, nisu ga podržali SHU i NSZSŠ, Šprem ne vidi potrebu za takvim činom.

– Rok za očitovanje je bio 8. veljače i svi smo trebali napraviti svoj posao. Sindikat Preporod je jedini sindikat koji u svom očitovanju nije tražio ništa ni za učitelje, ni za ostale zaposlenike. Ovaj pritisak je nekakvo omogućavanje popravnog roka Sindikatu Preporod i samom Željku Stipiću kao čelniku, s obzirom da na vrijeme nije napravio posao za koji je plaćen od članova sindikata, rekla je Šprem, prenosi n1info.hr.

Šprem optužuje Sindikat znanosti da ih je ‘otkačio’

Nezavisni sindikat znanosti optužuje da je ‘zabetnoirao’ poziciju koeficijenta učitelja, jer je ‘žrtvovao’ asistente koji inače dijele koeficijent s učiteljima, da bi imali koeficijent 1,97.

– Mi sa sustavom znanosti dijelimo nekolicinu radnih mjesta po koeficijentu, da bi nas otkačili iz te poveznice između sustava obrazovanja i znanosti. Uveli su kao što je vidljivo radno mjesto asistent II, za koje traže koeficijent 2,1. Naravno da taj sadašnjih koeficijent učitelj i nastavnik ne dijeli samo učitelj i nastavnik s asistentom, dijeli ga s predavačem, dijeli ga s umjetničkim suradnikom i tako redom. Znači za sva ta ostala rada mjesta traženi su veći koeficijenti, jedino isključivo za asistenta I, jedinog postojećeg trenutno, dijelimo isti koeficijent. Tako da mi tu zajedničku poziciju sa Sindikatom znanosti ne možemo imati, rekla je Šprem.

Ističe i da, s obzirom na to da su većinski sindikati napravili u zadanom roku svoja očitovanja, nisu samo tražili bolje pozicioniranje nositelja obrazovanja, nego su u svom očitovanju obuhvatili i sva ostala radna mjesta.

– Sindikat Preporod u svojem očitovanju nije tražio ništa. Gledajte, oni koji rade i oni koji bave se populizmom, a ovaj puta je taj nerad malo vidljiviji nego u dosadašnjim akcijama, vidi se da tu baš poveznice nema, kaže Šprem za n1info.hr.

Izdvojeni članak

Sindikat Preporod nakon razgovora s Fuchsom: Očekuju pomake u koeficijentima, ali nastavljaju s akcijama

Što je s nenastavnim osobljem?

Smatra kako u peticiji, pokrenutoj prije dva dana, nema velikog zalaganja za nenastavno osoblje, već se traži isto pozicioniranje kao i za ostale zaposlenike unutar javnog sektora.

– Tko je bacio pogled na uredbe jasno mu je da čistačice, domari i ostali se nalaze na popisu općih radnih mjesta i dijele koeficijente, znači ne postoje razlike od našeg domara i domara u bilo kojem drugom javnom sektoru, navodi Šprem.

Objasnila je i zašto imaju različite koeficijente spremačice u školi, odnosno u bolnici.

– Postoji spremačica i spremačica s posebnim uvjetima rada – u bolnici, u sali… Ne možemo kroz peticiju tražiti da naše pomoćno i tehničko osoblje ima istu poziciju kao i ostali zaposlenici, nego upravo mi kao većinski sindikati tražili smo od vlade Republike Hrvatske uvažavanje svih specifičnosti rada u sustavu osnovnih i srednjih škola i tražili puno veće koeficijente, navodi Šprem za n1info.hr.

Kako tvrdi, SHU i NZSSŠ nisu favorizirani od strane vladajućih, niti su privilegirani, a ni instrumentalizirani od strane HDZ-a. Odbacuje i tvrdnje da su zadovoljni ponudom Vlade. Jer da jesu, veli, ne bi se očitovali na predložene koeficijente.

– Mi tražimo prelazak u osmi platni razred, što znači od koeficijenta od 2,01 do 2,3. Kad uđeš u veći platni razred otvara ti se perspektiva lakšeg klizanja kroz platni razred. Ako mi dobijemo i 2 koeficijent, ostajemo u sedmom platnom razredu, objašnjava Šprem.

Izdvojeni članak

Kako se biraju i razrješuju predsjednici sindikata? Mandat ne traje svima jednako dugo

‘SHU i NZSSŠ traže usvajanje svih naših zahtjeva’

Naglasila je i važnost valorizacije jer učitelji, tvrde, ne teže samo materijalnom statusu.

– Učiteljima, kao što znamo, nije bitno samo koeficijent rezultata i utjecaj koeficijenta na plaću bruto, neto, nego je učiteljima kao nositeljima znanja važna valorizacija – da im se prizna doprinos društvu, odgajanju. Tako da imamo taj dio koji je financijske naravi, ali i psihološke naravi. Jer učitelji ne teže samo materijalnom statusu nego i priznavanju i valoriziranju njihovog položaja unutar javnog sektora.

Tvrdi i da bi s koeficijentom 2,01 učiteljima rasla plaća za 15 posto te da prelazak u viši platni razred ne bi bio toliki izdatak kao kod zahtjeva drugih javnih službi.

– SHU i NZSSŠ traže usvajanje svih naših zahtjeva. Nositelji obrazovanja, naši učitelji, naše stručne službe, naše pomoćno-tehničko osoblje i svi zaposlenici u sustavu obrazovanja doista zaslužuju bolje pozicioniranje, navodi Šprem i dodaje da ubrzo očekuju i odgovor Vlade na svoje očitovanje.

Na pitanje novinara što ako Vlada neće prihvatiti njihove zahtjeve u iduća dva tjedna, Šprem odgovara:

– Prvo očekujemo očitovanje Vlade, a tada ćemo vidjeti koji su naši daljnji koraci. Smatram da uvijek treba dati priliku i valorizirati čvrste argumente i volim raspravu argument na argument, navodi Šprem i tvrdi – svi argumenti su na strani većinskih sindikata i očekuju njihovo uvažavanje.

Izdvojeni članak

Prosvjetari traže podršku za rast plaća: ‘Idući tjedan škole ne rade, ali sindikalisti više nego ikada’

Šprem: ‘Na društvenim mrežama postoje manipulacije na i iznošenje neistina’

No, prosvjed i štrajk za sada čelnica SHU-a ne najavljuje, ali daljnje akcije ovisit će od odlukama tijela sindikata. Kaže kako su sindikati dokazali da su efektivni u organizaciji aktivnosti te im nije strano prosvjedovati i to s rezultatima koji idu njima na ruku. Upitana je i o udruživanju Preporoda i Sindikata znanosti sa nastavničkim mrežama.

– Što se tiče pojačavanja samog djelovanja sindikata, da oni su se pojačali s administratorima koji su također Preporodovi ili članovi ili su sami admini i povjerenici Preporoda. Tako da su se pojačali sami sa sobom, ‘ajmo reći unutar iste kuće. Ne želim uopće ulaziti u sferu njihovog djelovanja, niti se petljati u njihov posao, navodi Šprem.

Izdvojeni članak

Sindikati u školstvu organiziraju nove akcije, kreću u petak: ‘Bit će nas deset puta više’

Šprem: ‘Na društvenim mrežama postoje manipulacije na i iznošenje neistina’

Kada je riječ o članstvu SHU-a, tvrdi – u protekla tri tjedna obišla je većinu županijskih povjereništva.

– Vrlo teško je izlaziti s argumentima kada postoji neki mainstream vrlo jake manipulacije na društvenim mrežama i iznošenja neistina. A vrlo je teško kad netko deset puta ponovi laž, ona postaje istina i onda se ti teže probijaš s istinom i činjenicama, navela je Šprem, ali dodala i da su povjerenicima SHU-a jasni zahtjevi i ciljevi sindikalnih tijela.

Kada je riječ o komunikaciji putem društvenih mreža, kaže da je dio te komunikacije prešao u govor mržnje. SHU je još prije priče o koeficijentima isključio mogućnost komentiranja na Facebooku, što im mnogi nastavnici zamjeraju. Na pitanje o eventualnim kaznenim prijavama odgovara:

– Nisam odvjetnik niti sam pravnik, iako SHU ima najbolji pravni tim od pet ljudi, tako da obzirom da sam učiteljica, a nisam pravnik, time se mogu baviti odvjetnički uredi, zaključuje Šprem, prenosi n1info.hr.

Zaključke nakon današnjeg sastanka Preporoda i ministra Radovana Fuchsa poslušajte u videu: