Pretraga

Skupština razriješila Smetiška nakon što je dao ostavku: Evo tko će sad predsjedati Studentskim zborom

A- A+

Matej Smetiško 19. svibnja podnio je ostavku na mjesto predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, no s obzirom na propise koji reguliraju ustrojstvo i rad Zbora, njegovo razriješenje trebala je obaviti Skupština. Smetiško je tako za ponedjeljak kao predsjednik (koji je podnio ostavku, ali je još uvijek predsjednik) sazvao prvu elektroničku sjednicu na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda bila i njegovo razrješenje. Skupština mu je, da se tako izrazimo, dopustila da ode, te Smetiško i službeno više nije predsjednik Zbora, ali ostao je član Skupštine. Za vršiteljicu dužnosti predsjednice izabrana je Josipa Smoljo koja je do sada bila Smetiškova zamjenica.

Matej Smetiško / Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Matej Smetiško više nije predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, a vršiteljicom dužnosti predsjednice izabrana je Josipa Smoljo, studentica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, dok se ne budu mogli održati izbori za predsjednika s obzirom na situaciju.

Smetiškova ostavka nije vrijedila automatski, zbog loših propisa razriješiti ga je morala Skupština

Izdvojeni članak

Otkrivamo bizarnost u Studentskom zboru: Smetiško je i dalje predsjednik, ostavka mu ne vrijedi

Matej Smetiško koji je sedam mjeseci bio na funkciji predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, 19. svibnja Skupštini je podnio ostavku na mjesto predsjednika. Međutim, to nije značilo da Smetiško automatski prestaje biti predsjednik Studentskog zbora jer Statut kojim je reguliran rad Studentskog zbora, kao ni Zakon o studentskom zboru, ne predviđaju ostavku predsjednika, već ga razriješiti mora Skupština što nam je bilo potvrđeno od glavne tajnice Sveučilišta u Zagrebu, ali i samog Smetiška.

Smetiško je zbog toga, kao predsjednik, ipak morao sazvati elektroničku sjednicu za ponedjeljak, 25. svibnja  u 18 sati, a najvažnija točka dnevnog reda bila je Razrješenje predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu na osobni zahtjev.

Članovi glasali i za imenovanje Josipe Smoljo vršiteljicom dužnosti predsjednice

Izdvojeni članak

Usred krize Studentski zbor ostao bez predsjednika: Matej Smetiško podnio ostavku

Nakon rasprave, od utorka, 26. svibnja, članovi Skupštine glasali su o tri sljedeće točke i to javno, mailom:

1. Prihvaćanje neopozive ostavke Mateja Smetiška na dužnost predsjednika Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu.

2. Razrješenje Mateja Smetiška sa dužnosti člana Rektorskog kolegija u širem sastavu na osobni zahtjev.

3. Imenovanje Josipe Smoljo vršiteljicom dužnosti predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Josipa Smoljo preuzima ovlasti i obveze predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu do izbora novog predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta Zagrebu.

OBRAZLOŽENJE: Odluka je donesena zbog izvanrednih okolnosti koje su posljedica pandemije virusa SARS-CoV-2 i potresa u Zagrebu 22. ožujka 2020. zbog kojih trenutno nije moguće održati izbore za Predsjednika i Zamjenika predsjednika Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu na način odgovarajuć dosadašnjoj praksi te zbog činjenice da je predsjednik Matej Smetiško podnio neopozivu ostavku 19. svibnja 2020. Čim se steknu uvjeti po prestanku posljedica gore spomenutih izvanrednih okolnosti, odnosno čim Skupština Studentskog zbora bude u mogućnosti održati izbornu sjednicu, organizirat će se izbor Predsjednika i Zamjenika predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu u skladu s čl. 15. i 16. Statuta Studentskoga zbora. Napomena: Obrazloženje je sastavni dio točke 3.

Članovi Skupštine uz svaki prijedlog pojedinačno očitovali su se ZA, PROTIV ili SUZDRŽAN.

Danas su članovi Skupštine obaviješteni da su sve tri odluke s jučerašnje izvanredne elektroničke sjednice Skupštine izglasane natpolovičnom većinom svih članova Skupštine. Odluku o vršiteljici dužnosti Predsjednice možete naći na kraju ovog teksta. Inače, u statutu ni drugim propisima vezanima za Studentski zbor, nigdje se ne spominju vršitelji dužnosti funkcije predsjednika, a trenutno Smoljo nema ni zamjenika koji bi je trebao mijenjati u odsustvu.

*Ako vam se dokument ne učitava pravilno, osvježite stranicu

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [194.20 KB]