Pretraga

Splitsko sveučilište proslavilo je svoj dan: Hvale se dolaskom premijera i još desetak HDZ-ovaca, usred kampanje

A- A+

Premijer Andrej Plenković i još desetak istaknutih HDZ-ovaca prisustvovali su proslavi Dana Sveučilišta u Splitu. Rektorat se nije propustio time pohvaliti pa u fotogaleriju na prvih osam fotografija ugurati premijera. Ovo, podsjetimo, nije prvi put da splitski rektor Dragan Ljutić pokazuje bliskost s tom strankom. Kad je stupio na dužnost, referirajući se na Plenkovića, kazao je da se ‘ponosi Andrejem’ i da je on najbolji premijer kojeg smo imali.

dragan ljutić i andrej plenković

Splitski rektor Dragan Ljutić i premijer Andrej Plenković
Foto: Sveučilište u Splitu

‘Svečano proslavljen Dan Sveučilišta u Splitu. Proslavi je nazočio Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH i brojni uvaženi gosti’. Glasi tako objava splitskog sveučilišta na društvenim mrežama uz koju su priložili galeriju fotografija. I fotogalerija, doista, prikazuje ‘Plenkovića i brojne uvažene goste’ budući da se na prvih osam fotografija, više ili manje baš on u fokusu, nalazi premijer Plenković; dok hoda, dok se smješka, dok se rukuje sa sveučilištarcima.

Premijer i desetak hadezeovaca

Splitsko se sveučilišta na svojim službenim web stranicama također pohvalilo kako su svečano proslavili svoj dan i, naravno, nisu se propustili pohvaliti dolaskom premijera Plenkovića. Štoviše, pohvalili su se sa svim hadezeovcima koji su svojim dolaskom uljepšali Dan splitskog sveučilišta. ‘Brojni uvaženi gosti’ ove liste, sem premijera, obuhvaćaju: Andro Krstulović Opara, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabor, Ante Sanader, jedan od potpredsjednika Sabora, Radovan Fuchs, aktualni ministar znanosti i obrazovanja, Oleg Butković, aktualni ministar mora, prometa i infrastrukture, Davor Filipović, novopečeni ministar gospodarstva i održivog razvoja, Vili Beroš, ministar zdravstva.

Tek onda splitski rektorat u priopćenju o Danu Sveučilišta spominje rektore i druge važne dionike sustava znanosti i visokog obrazovanja da bi se, u nekom trenutku, opet vratili na hadezeovce i njihove (bivše) službenike. Tako se hvale da su svečanosti Dana Sveučilišta prisustvovali i nekadašnji ministri u HDZ-ovoj vladi Dragan Primorac te Damir Krstičević, Blaženko Boban, dugogodišnji hadezeov župan Splitsko-dalmatinske županije, ali i Mirna Veža, povjerenica Vlade za Grad Split. Iako nespomenut u priopćenju, HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika Zoran Đogaš, također je prisustvovao svečanoj ceremoniji. Plenković, Krstulović Opara i Boban su bili među onima, ističe splitski rektorat, koji su uputili ‘prigodne riječi i čestitke’ splitskom sveučilištu.

zoran đogaš na danu sveučilišta u splitu

Zoran Đogaš, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita (gore lijevo)
Foto: Sveučilište u Splitu

Ovo se događa usred kampanje

Iako je povezanost bilo kojeg rektora javnog sveučilišta s vladajućim HDZ-om tema za diskusiju i novinarsko izvještavanje po sebi, to je posebice točno za splitskog rektora i aktualne okolnosti. Splićane, naime, za manje od deset dana očekuju novi lokalni izbori; preciznije, 26. lipnja, splitski će građani birati hoće li, unatoč najnovijim skandalima, ipak opet dati povjerenje Ivici Puljku i Bojanu Ivoševiću, koji su prošle godine izabrani za gradonačelnika i dogradonačelnika. Na tim izborima, kao i svaki put dosad, sudjeluje i HDZ, a njihov kandidat Zoran Đogaš, u anketama je dosegnuo brojke svojega prethodnika Vice Mihanovića.

Trenutno, dakle, svjedočimo završnici kampanje koja je za HDZ izuzetno bitna jer, u slučaju da izgube, to bi značio dvaput gubitak u Splitu, dvije godine zaredom s dva različita kandidata. U jeku te kampanje, naglasimo, na Danu splitskog sveučilišta, gledamo osam fotografija nasmiješenog HDZ-ovog premijera, a splitski se rektorat, osim njegovim, hvali dolaskom istaknutih hadezeovca na ovu akademsku manifestaciju.

Izdvojeni članak
dragan ljutić

Ovo je splitski rektor na predstavljanju kandidata HDZ-a: Jednom je rekao da je ponosan na Plenkovića

Splitski rektor poznati je simpatizer HDZ-a

Splitski rektor, profesor Dragan Ljutić je u dijelu za njega zainteresirane javnosti poznat kao simpatizer HDZ-a. Kada je stupio na rektorsku dužnost, povodom svečane inauguracije, nahvalio je premijera Plenkovića. Konkretno, kazao je kako se ‘ponosi Andrejem’ te misli da ‘imamo vrsnog političara zapadnoeuropskog tipa’. Štoviše, kazao je da se ponosi vladom i premijerom te smatra da je Plenković ‘najbolji hrvatski premijer dosad, čovjek koji rješava probleme’.

– Istina je da smo povezani, međutim jako dobro se zna kako teče proces izbora rektora i poznato je da se 35 članova Senata izjašnjava tajnim glasanjem, rekao je tada Ljutić.

Prije mjesec dana fotografiran je u publici na predstavljanju kandidata HDZ-a za splitskog gradonačelnika Zorana Đogaša, a prije toga, kada je došlo do sukoba unutar redakcije sveučilišnog pamfleta Universitas, Ljutića se optuživalo za povezanost s HDZ-om odnosno ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom.

Cijelu fotogaleriju s proslave Dana Sveučilišta u Splitu možete vidjeti u objavi na njihovoj Facebook stranici, koja se nalazi ispod.

https://www.facebook.com/unist.hr/posts/2597813347018187