Pretraga

Što je ukrajinskim studentima potrebno za studiranje u Hrvatskoj? Odgovori na važna pitanja odsad na jednom mjestu

A- A+

Od početka rata u Ukrajini, brojni su mladi izbjegli iz te zemlje, a neki će studij nastaviti i u Hrvatskoj. Agencija za znanost i visoko obrazovanje izradila je posebnu mrežnu stranicu s opisom postupaka kako pristupiti visokom obrazovanju, ali se i uključiti u tržište rada.

ffos

Razmišljate li o tome upisati jedno- ili dvopredmetni studij, evo vodiča o tome kako donijeti odluku | Foto: Unsplash

Već gotovo dva mjeseca traje invazija Rusije na Ukrajinu, uslijed čega su brojni stanovnici te zemlje napustili svoj dom te se uputili na zapad. Neki od njih barem na neko vrijeme stigli su i u Hrvatsku, a tim je povodom Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) izradila mrežnu stranicu na kojoj se nalaze gotovo sve informaciju o postupcima koji će ukrajinskim izbjeglicama pomoći da pristupe visokom obrazovanju, nastave studij ili se uključe se na tržište rada.

Kakakv je proces za one koji posjeduju, a kakav za one koji ne posjeduju dokumente?

Na njima je pojašnjen postupak za one koji posjeduju dokumente o završenom inozemnom obrazovanju i one koji ih nemaju.

– Ako posjedujete potrebne dokumente (diploma, prijepis položenih ispita/dodatak diplomi) možete pokrenuti postupak priznavanja svoje inozemne obrazovne kvalifikacije. Priznavanje podrazumijeva formalno potvrđivanje vrijednosti inozemne obrazovne kvalifikacije ili razdoblja studija, koje provodi nadležno tijelo u svrhu pristupa obrazovanju ili zapošljavanju, pojašnjeno je na stranici AZVO-a.

Na istoj stranici nalazi se i poveznica s uputama za one koji imaju visokoškolsku kvalifikaciju iz Ukrajine (u svrhu zapošljavanja u nereguliranoj profesiji). Oni koji imaju neku drugu razinu obrazovanja ili im priznavanje potrebno u neku drugu svrhu informacije o tome kome se mogu obratiti mogu pronaći ovdje.

– Ako Vam nedostaju dokumenti o dijelu ili cijelom visokom obrazovanju, umjesto rješenja o priznavanju možete zatražiti Pojašnjenje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija izbjeglicama bez dokumenata (Background paper), javljaju iz AZVO-a.

Izdvojeni članak

Nizozemci otvorili ukrajinsku školu: U klupama je već preko 100 učenika

Dostupne i informacije o ukrajinskom sustavu visokog obrazovanja

Dodaju i da se navedeni izvori mogu se pokazati korisnima za bolje razumijevanje ukrajinskog sustava obrazovanja, provjeru autentičnosti dokumenata na izvornom jeziku kao i pristup informacijama koje mogu dodatno pojasniti nečije obrazovanje. Informacije o ukrajinskom sustavu visokog obrazovanja nalaze se na poveznici.

– Ukoliko imate dodatnih pitanja na koja niste pronašli odgovore na našim mrežnim stranicama, možete se obratiti direktno Nacionalnom ENIC/NARIC uredu, poručuju iz AZVO-a.

Mail adresa u takvim slučajevima je [email protected], a telefonski broj + 385 1 6274 888.