Pretraga

Što radi stručnjak koji završi najpopularniji faks u Hrvatskoj? Studentice odgovaraju na ovo i druga važna pitanja

Da je u Hrvatskoj jako teško doći do logopeda, a trebaju ga brojna djeca, više nije nikakva novost. Mnogi zbog toga savjete odlučuju tražiti od dr. Googlea. No informacije koje se nalaze na pojedinim internetskim stranicama, posebice kada su u pitanju ovakve ili zdravstvene teme, ponekada nisu potpuno pouzdane. Pa su zato četiri studentice pokrenule projekt Logoped i ja, putem kojeg kroz društvene mreže daju provjerene informacije o komunikaciji, govoru i sluhu. Uz to, upoznaju javnost sa strukom logopeda te razbijaju neke do sada proširene mitove.

logoped i ja

Studentice logopedije u Rijeci pokrenule su zanimljiv projekt ‘Logoped i ja’ | foto: privatna arhiva

Logoped i ja projekt je koji je pokrenula grupa studentica diplomskog studija logopedije u Rijeci – Valentina Pavković,  Mihaela Piršljin, Lucija Prce i Barbara Rukavina, uz podršku svoje mentorice Maje Kelić. Putem društvenih mreža Instagram i Facebook odlučile su educirati roditelje i javnost o logopediji kao struci i znanosti.

– U zadnje vrijeme sve se više govori o logopediji te potrebi logopeda u našoj državi što je samo po sebi pozitivno, no za sobom vuče i određene nedostatke. Zbog nedostatnog broja logopeda, roditelji se često prepuštaju internetu kao izvoru informacija te riskiraju usvajanje pogrešnih uvjerenja. Stoga, naš profil mogu gledati kao na sigurno okruženje gdje će moći pročitati provjerene i istinite informacije, postaviti pitanja koja ih muče te mjesto gdje se razbijaju ukorijenjeni mitovi o govorno-jezičnom razvoju i logopediji, kaže nam Barbara.

Svojim projektom educiraju javnost

Mihaela malo detaljnije objašnjava da na spomenute dvije društvene mreže svakog tjedna postavljaju stručne, ali jednostavnim jezikom ispisane objave kojima razbijaju mitove te educiraju javnost o komunikaciji, jezičnom i govornom razvoju, sluhu i slušanju te ostalim poremećajima kojima se logopedi bave.

– Objavama pratimo djelovanje Sveučilišnog logopedskog centra i studija Logopedija, obavještavamo o važnim događanjima te pratimo ‘logopedski kalendar’ u kojem su istaknuti dani posvećeni osvještavanju određenih poremećaja kojima se logopedi bave, primjerice Dan svjesnosti o mucanju, navodi Mihaela.

Sadržaj njihovog projekta je prvenstveno namijenjen roditeljima i korisnicima logopedskih usluga, ali i svima koji žele naučiti više o radu logopeda.

– Svjesne smo da je preduvjet za uspješno djelovanje logopeda u društvu zajednički rad logopeda i korisnika, pri čemu je prvi korak dobro informiran korisnik, stoga pratiteljima pružamo znanstveno utemeljene stručne sadržaje te im nastojimo pomoći snaći se u moru informacija, navodi Valentina.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Logoped i ja (@logopedija_unilog)

‘Veseli nas kada dobijemo pitanja od roditelja’

Ohrabrujuće je, kaže pak Lucija, što su povratne reakcije na ovaj projekt pozitivne.

– Veseli nas kada dobijemo pitanja od roditelja koji imaju određene nedoumice oko govorno-jezičnog razvoja njihovog djeteta te kada ih savjetujemo što mogu učiniti. Također, to nam pokazuje koje teme roditelje najviše zanimaju te nam ono služi kao smjernica za naše buduće objave. Stoga i ovim putem potičemo roditelje, ali i sve ostale koje zanima područje logopedije da nam se slobodno jave s bilo kakvim pitanjima, rado ćemo na njih odgovoriti, navodi Lucija.

Studiji logopedije iznimno su poželjni na upisima svake godine, do prijemnih ispita na vrhu su liste maturantima najatraktivnijih. Do 2020. jedino se na upisima nudio jedan studij u Zagrebu, a 2020. pokrenut je i u Rijeci. Ukupno se na oba može upisati samo 80 studenata. Studentice riječkog pohvaljuju kvalitetu svog studija, a kažu, iznimno su zadovoljne i činjenicom da imaju mogućnost pohađanja vježbi i kliničke prakse u različitim sustavima, što im je omogućilo primjenu teorije u praktičnom radu.