Pretraga

Porezna potvrdila: U 2024. rastu porezni limiti za studente, evo do koje cifre ćete moći biti olakšica roditelju

A- A+

Još je u svibnju Vlada predstavila novi krug porezne reforme, a u sklopu kojeg se, među ostalim, osobni odbitak podiže za tridesetak eura. Osobni odbitak usko je vezan uz limite oporezivanja za studente – onaj do kojeg mogu biti porezna olakšica roditeljima te onaj do kojeg se njima oporezuje zarada. Pa će se zbog povećanja osobnog odbitka mijenjati i ta dva limita, na način da se i oni povisuju. Drugim riječima, studenti će bez poreznih reperkusija u idućoj godini moći zaraditi nešto više.

stipendija

Foto i obrada: srednja.hr

Nedavno smo pisali kako značajan broj studenata u Hrvatskoj radi, a svi oni moraju znati da se pojedine odredbe Zakona o porezu na dohodak odnose i na njih. Za one koji su porezna olakšica svojim roditeljima propisan je iznos do kojeg se mogu smatrati uzdržavanim članom obitelji, odnosno biti prijavljeni na poreznu karticu roditelja.

Porezni limiti za studente mijenjaju se od iduće godine

Nadalje, za one koji zarađuju nešto više studentskim radom propisan je i limit do kojeg njihovi primici ne podliježu oporezivanju. Za sada je ovaj prvi limit do kojeg student može biti porezna olakšica roditeljima 3.185,38 eura, a ukupan neoporezivi iznos primitaka studenta iznosi 9.556,18 eura. No od siječnja se, zbog novog kruga porezne reforme, u kojem se povećava osobni odbitak, mijenjaju i ti limiti.

– Od 1. siječnja stupit će na snagu Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak u kojem se između ostalog povećava osnovni osobni odbitak s 530,90 na 560,00 eura. Navedeno će imati utjecaj na povećanje iznosa primitaka do kojeg se neka fizička osoba (uključujući učenike/studente) može smatrati uzdržavanim članom s 3.185,40 eura na 3.360 eura godišnje, potvrđuju za srednja.hr iz Porezne uprave.

Izdvojeni članak
studentski posao

U Hrvatskoj je lani radilo 40% učenika i studenata, Eurostat tvrdi da ih je 8%: ‘Podaci obično nisu usporedivi’

Još nije poznato kako će izgledati drugi limit

Za sada ne žele otkriti iznos ovog drugog limita koji trenutno iznosi 9.556,18 eura, a do kojeg su primici studenata neoporeziv. Taj će limit biti propisan Pravilnikom koji bi uskoro trebao biti pušten u javnu raspravu.

– Nadalje, neoporezivi iznosa primitaka kojeg student može ostvariti za rad putem učeničkih i studentskih udruga će biti utvrđeni odredbama Pravilnika o porezu na dohodak koji će se uskladiti sa novim zakonskim odredbama i vrijediti od 1. siječnja 2024. te će Prijedlog tog Pravilnika u skoro vrijeme biti na javnom savjetovanju, kažu nam iz Porezne.

Treba naglasiti da Porezna uprava pri obračunu gleda godišnje primitke, a plaća koju ste zaradili u prosincu 2023. računa se kao primitak u  kalendarskoj godini u kojoj je isplaćena.