Pretraga

Što učiniti kada ugledate uginulog dupina? S Veterinarskog upozorili – ono što bi neki napravili nije ispravno

A- A+

Zbog većeg broja turista na moru i obali u ljetnim mjesecima, kažu s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, veći je i broj pronalaska uginulih morskih sisavaca. Sve vrste iz skupine kitova koje se mogu zateći u Jadranskom moru strogo su zaštićene temeljem Zakona o zaštiti prirode. Zbog toga je studentica tog fakulteta objasnila što učiniti ako se nađete pored uginulog morskog sisavca.

dupin u moru

Dupin | foto: Pixabay

Ljeti nije rijetkost da u Jadranskom moru ugledamo dupina, ali može se dogoditi i da naiđemo na uginulog dupina. S Veterinarskog fakulteta u Zagrebu pojasnili su da ljeti raste broj pronalaska uginulih morskih sisavaca zbog većeg broja turista na moru i obali. Zbog toga je studentica tog fakulteta izradila kratki videozapis s uputama što učiniti ako se nađemo u takvoj situaciji.

– Kada pronađemo uginulog morskog sisavca svakakve misli nam prođu kroz glavu. Na primjer, da ga bocnem štapom ili da ga vratim u more. Odgovor je naravno da ne. Jednostavno nazovite 112 i obavijestite službe o pronalasku uginulog dupina. Pomognite nam pratiti broj ovih jedinstvenih i zaštićenih morskih sisavaca, govori u videozapisu studentica Patricija Jukić.

Izdvojeni članak

Video: Nema više muke na moru, objašnjavamo što je morska bolest i kako ju izbjeći

S Veterinarskog fakulteta dodali su da su sve vrste iz skupine kitova koje se mogu zateći u Jadranskom moru strogo zaštićene temeljem Zakona o zaštiti prirode. U Jadranu se danas može pronaći dobri dupin, ali i plavobijeli dupin.

– Razlozi ugroženosti morskih sisavaca su nedostatak plijena uzrokovan prekomjernim lovom, slučajni ulov tijekom ribarenja, antropogena buka, morski otpad onečišćenje mora, bolesti i namjerno ubijanje, kažu s Veterinarskog fakulteta.