Pretraga

Video: Nema više muke na moru, objašnjavamo što je morska bolest i kako ju izbjeći

A- A+

U našem novom TikTok serijalu educiramo pratitelje o odabranim znanstvenim pojavama i činjenicama. Na repertoaru imamo mnogobrojne, zanimljive teme, a ovoga smo puta odlučili na jednostavan i lagan način objasniti što je to morska bolest i kako ju izbjeći.

Foto: Unsplash

Sezona ljetnih odmora je u punom jeku, a mnogi su se odlučili za odmor na obali mora. No, usred idiličnih slika mora i osunčanih plaža, postoji jedan problem koji može pomrsiti račune mnogima koji se odluče isploviti na pučinu – morska bolest.

Morska bolest, poznata i kao kinetoza ili bolest putovanja, javlja se kada ravnotežni sustav našeg tijela postaje ‘zbrkan’ i nepravilno reagira na kretanje. Iako je najčešće povezana s putovanjem na moru, može se pojaviti i tijekom putovanja brodom, avionom, automobilom ili vožnje vlakom. Simptomi uključuju mučninu, vrtoglavicu, povraćanje, znojenje i opću nelagodu.

Najosjetljiviji na morsku bolest su pojedinci koji imaju sklonost osjećaju mučnine i vrtoglavice u uvjetima koji remete ravnotežu, no nisu pošteđeni ni drugi. Stručnjaci tvrde da morska bolest ne ovisi samo o stanju osobe već i o uvjetima na moru. Na primjer, valovito more i nagli pokreti broda mogu pogoršati simptome, prenosi Cleveland Clinic.

@srednja_hr

Da čujemo, tko ima problema s morskom bolesti? 😅 … #more2023 #srednjahr #srednja #morskabolest #ljeto2023 #fyp #foryoupage

♬ original sound – srednja_hr – srednja_hr

Evo nekoliko korisnih savjeta kako izbjeći morsku bolest i smanjiti njezine nepoželjne učinke:

  1. Izbjegavajte gledanje u pokretu: Fokusirajte se na horizont ili fiksni predmet kako biste smanjili konflikt informacija koje mozak prima od očiju i unutarnjeg uha.
  2. Udišite svjež zrak: Boravak na otvorenom i osvježavajući zrak mogu pomoći u ublažavanju simptoma.
  3. Jedite lagane obroke: Izbjegavajte teške i masne obroke prije putovanja, jer mogu povećati osjećaj mučnine.
  4. Izbjegavajte alkohol i pušenje: Oba faktora mogu pogoršati simptome morske bolesti.
  5. Izbjegavajte intenzivne mirise: Jak miris hrane ili parfema može pogoršati mučninu, pa ih je najbolje izbjegavati.
  6. Koristite lijekove protiv mučnine: Postoje različiti lijekovi bez recepta koji mogu pomoći u suzbijanju mučnine i povraćanja. Preporučuje se konzultirati se s ljekarnikom ili liječnikom prije uzimanja bilo kojeg lijeka.
  7. Opustite se: Stres i tjeskoba mogu povećati osjetljivost na morsku bolest, stoga pokušajte ostati opušteni i mirni tijekom putovanja

Zbog morske bolesti neki možda namjerno izbjegavaju putovanja brodom, ali s pravilnim pripremama i primjenom ovih savjeta, možete maksimalno uživati u svom odmoru na moru. Ako se ipak dogodi da dobijete morsku bolest i primijetite da simptomi ne jenjavaju ili postaju sve intenzivniji, preporučujemo da potražite medicinsku pomoć.